איטליה זועמת על הונגריה בעקבות תנאי מעצרה של אישה איטלקייה, שהובאה השבוע לבית המשפט בבודפשט בשלשלאות, וכשהיא אזוקה בידיה וברגליה. התמונות של אילריה סאליס בבית המשפט בבירה ההונגרית זעזעו את האיטלקים, והממשלה ברומא מחתה על היחס לסאליס בת ה-39. הפרשה היא סיבה נוספת למתיחות בין הונגריה לחברותיה באיחוד האירופי.
סאליס, מורה בבית ספר יסודי מאזור מילאנו, נעצרה בפברואר 2023 בבודפשט בחשד למעורבות בתקיפות חמורות נגד פעילי ימין קיצוני בהונגריה. התקיפות היו מעט אחרי עצרת שנתית של ניאו-נאצים הונגרים לציון הניסיון הכושל של גרמניה הנאצית והכוחות ההונגריים לשבור את המצור הסובייטי על בודפשט ב-1945, לקראת סוף מלחמת העולם השנייה.
לטענת התביעה ההונגרית, פעילים אנטי-פשיסטים ואנשי שמאל קיצוני תקפו באלימות קשה משתתפים בעצרת. אחרי התקיפות פורסם בהונגריה סרטון שבו נראה גבר הונגרי שרוע על הרצפה, בזמן שהוא מותקף בבעיטות. התוקפים שהופיעו בסרטון לא זוהו.
בפברואר 2023 עצרה הונגריה את סאליס יחד עם שני אזרחים גרמנים והאשימה אותם במעורבות בתקיפות. אחד העצורים הגרמנים הודה במיוחס לו ונשלח ל-3.5 שנות מאסר. לפי התביעה, השלושה הגיעו להונגריה כדי לתקוף אנשי ימין קיצוני, בהצהרת בית המשפט נאמר שמטרתם הייתה "להרוג את קורבנותיהם, להשפיל אותם ולגרום להם לפציעות קשות ומסכנות חיים". התביעה דורשת לגזור על סאליס 11 שנות מאסר במקרה של הרשעה. היא מכחישה את ההאשמות נגדה.
למרות שסאליס נמצאת במעצר כבר כמעט שנה, רק באוקטובר החל מעצרה לעורר עניין ציבורי באיטליה. הדבר קרה אחרי שאביה, רוברטו, סיפר על התנאים הקשים שבהם מוחזקת בתו. הוא טען שהונגריה מתייחסת לבתו "כמו לחיה". אסירה שהוחזקה עם סאליס בתא המעצר סיפרה שהוא היה מלא בחולדות וחרקים.
אחרי הופעתה של סאליס שלשום בבית המשפט אמר אביה שהיא "חפה מפשע וחזקה מאוד". האב סיפר שבתו סובלת מהיחס של הסוהרים, ושבשבוע שאחרי מעצרה היא לא קיבלה נייר טואלט וסבון ונאסר עליה להחליף בגדים. הונגריה הכחישה את הטענות על תנאי כליאתה של סאליס, והיום הציגה לעיתונאים את תא המעצר שאליו לכאורה נשלחה, ושבו נכלאה עם עוד שבע נשים.
משרד החוץ האיטלקי מחה השבוע בפני השגרירות ההונגרית על תנאי כליאתה של סאליס. בהצהרה שפרסם הזכיר משרד החוץ ברומא את החוק האירופי והבינלאומי שקורא לשמור על כבודם של האסירים, גם כשהם מופיעים בבית המשפט, ולהבטיח משפט הוגן לנאשמים. משרד החוץ האיטלקי דרש חלופות למעצר לפני משפט, כמו מעצר בית. שר החוץ האיטלקי, אנטוניו טיאני, אמר לפרלמנט שסאליס מקבלת "יחס משפיל ומעליב".
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני שוחחה היום על מעצרה של סאליס עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן. לשניים, ממנהיגי הימין הבולטים באירופה, יש יחסים קרובים. האופוזיציה באיטליה קראה למלוני לעשות כל מה שנדרש כדי לסייע לסאליס. "ג'ורג'ה מלוני, לא אכפת לנו אם אורבן הוא חבר טוב שלך – את חייבת להיות נחושה ולהשמיע את קולך. הזכויות והכבוד של האיטלקים מגיעים לפני חברים ובעלי ברית פוליטיים", אמר ג'וזפה קונטה, ראש תנועת "חמשת הכוכבים".
גם לפני שהופעתה בבית המשפט עשתה כותרות באיטליה, מחוקקים ממחנה השמאל הביעו בפרלמנט האירופי את דאגתם מתנאי כליאתה. מחוקקים איטלקים קראו לאיחוד האירופי להתערב, וציינו את הביקורת שהופיעה בדו"ח של האיחוד על מצב בתי הסוהר בהונגריה. ארגוני זכויות אדם הביעו בעבר דאגה מהצפיפות הגדולה בבתי הסוהר וממצבם של תאי המעצר.
הפרשה, שמסוקרת בהרחבה באיטליה ובהונגריה, מעוררת כעת עניין גם במקומות נוספים ביבשת. חואן פרננדו לופס אגילר, נשיא ועדת זכויות האזרח בפרלמנט האירופי, אמר ל-BBC: "זה מדאיג מאוד. לראות סצנה כזו מימי הביניים בבית המשפט, ובמדינה באיחוד האירופי, זה פשוט מזעזע".
ממשלת הונגריה הגיבה להאשמות, ואמרה שהיחס לסאליס תואם את חומרת העבירות שמיוחסות לה. לפי בודפשט, תנאי כליאתה של הנאשמת האיטלקייה הם בכפוף לנהלי האיחוד האירופי. דובר ממשלת הונגריה תקף את הסיקור התקשורתי של הפרשה, ואמר שמדובר ב"מתקפה מתוזמרת של השמאל שנועדה להרוס את היחסים הטובים בין הונגריה לאיטליה"