כתב אישום הוגש לפנות בוקר (יום ד') נגד עוזרת לשעבר של מושלת ניו יורק קאתי הוקול ושל קודמה בתפקיד אנדרו קואומו, אחרי שנחשף כי פעלה למעשה כסוכנת של ממשלת סין וניצלה את תפקידה כדי לקדם בחשאי את האינטרסים של בייג'ינג – בתמורה לטובות הנאה כלכליות בשווי מיליוני דולרים.
6 צפייה בגלריה
ארה"ב לינדה סון ו בעלה כריס הו יוצאים מ בית המשפט מואשמת שהיא סוכנת של סין
ארה"ב לינדה סון ו בעלה כריס הו יוצאים מ בית המשפט מואשמת שהיא סוכנת של סין
לינדה סון ובעלה כריס הו ביציאה מבית המשפט. שחרור בערבות
(צילום: רויטרס / REUTERS / Kent J. Edwards)
6 צפייה בגלריה
מושלת מדינת ניו יורק קאת׳י הוקול
מושלת מדינת ניו יורק קאת׳י הוקול
המושלת הוקול. הלשכה העבירה מידע לרשויות אכיפת החוק
(צילום: AP Photo/Hans Pennink)
העוזרת, לינדה סון, מילאה שלל תפקידים בממשל המקומי של ניו יורק, בהם סגנית ראש לשכתה של הוקול. היא נעצרה אתמול יחד עם בעלה, כריס הו, בבית בשווי ארבעה מיליון דולר שבו הם מתגוררים בלונג איילנד. לפי התביעה הפדרלית, בין השאר מנעה סון גישה מממשלת טייוואן – יריבתה של בייג'ינג – ללשכת המושלות של ניו יורק, ופעלה לכוון את המסרים של הממשל המקומי כך שיתאמו את עמדותיה של ממשלת סין.
בתמורה, כך טוענת התביעה, קיבל בעלה של סון עזרה מהממשלה הסינית בעסקיו בסין – עזרה שלדברי התובעים אפשרה לבני הזוג לקנות את אחוזת המיליונים שלהם בניו יורק, וכן בית דירות בשווי 1.9 מיליון דולר בהוואי ומכוניות יוקרה שונות, בהן פרארי מודל 2024. סון קיבלה גם מתנות קטנות יותר, בהם כרטיסים להופעות של תזמורת סינית ושל להקות בלט, כמו גם מנות של בשר ברווז במלח, מנה מפורסמת מהעיר ננג'ינג שבסין, שהוכנו על-ידי שף אישי ונשלחו להוריה של סון בניו יורק. בהנחה שהאישומים נכונים, הם מעידים ששלטונות סין הצליחו להשיג השפעה בדרגות הגבוהות ביותר של הממשל בניו יורק במשך קרוב לעשור.
6 צפייה בגלריה
בשר ברווז מומלח בנוסח ננג'ינג מאכל סיני ריגול ניו יורק
בשר ברווז מומלח בנוסח ננג'ינג מאכל סיני ריגול ניו יורק
העוזרת סון וברווז מומלח בנוסח ננג'ינג. השף הפרטי שלח מנות להורים
(צילום: AP / Corey Sipkin / מתוך ויקיפדיה)
6 צפייה בגלריה
אנדרו קואומו מושל ניו יורק
אנדרו קואומו מושל ניו יורק
המושל לשעבר קואומו. עבדה בממשל המקומי גם בתקופתו
(צילום: AFP)
"בעוד שלכול נראה כי היא משרתת את תושבי ניו יורק, הנאשמת ובעלה פעלו למעשה לקידום האינטרסים של ממשלת סין והמפלגה הקומוניסטית הסינית", אמר הלילה התובע בראון פיס. "המזימה הבלתי-חוקית העשירה את קופתה של משפחת הנאשמת במיליוני דולרים". בבית המשפט כפרו הלילה סון ובעלה הו בהאשמות, ונקבע כי הם ישוחררו בערבות. על סון נאסר בינתיים לקיים כל קשר עם הקונסוליה הסינית ושלוחותיה.
בארה"ב מציינים כי התיק נגד סון הוא חלק ממאמץ נרחב יותר של משרד המשפטים האמריקני להילחם בסוכנים החשאיים של סין הפועלים על אדמה אמריקנית. בשנים האחרונות הגישה התביעה הפדרלית כתבי אישום נגד אזרחי סין לא רק בגין קידומם בחשאי של האינטרסים של בייג'ינג, אלא גם בגין פעולות איום והפחדה נגד מתנגדי משטר סינים, שבוצעו מטעם הממשלה הסינית. בשנה שעברה הואשמו שני גברים כי הקימו בעיר ניו יורק מעין תחנת משטרה סינית חשאית וקיבלו הוראות מממשלת סין כדי להשתיק מתנגדי משטר.

בלי ג'נוסייד, עם פירות ים קפואים

הנאשמת סון נולדה בסין ובהמשך קיבלה אזרחות אמריקנית. היא עבדה בממשל של ניו יורק במשך כ-15 שנה, שבמהלכן החזיקה בתפקידים בממשל של קואומו ואחר כך הפכה לסגנית ראש הלשכה של הוקול. מלשכת הוקול נמסר כי הממשל המקומי פיטר את סון אחרי שהתגלו ראיות להתנהלותה ה"קלוקלת" והמידע הועבר לידי רשויות אכיפת החוק.
לפי כתב האישום, סון פעלה בין השאר כדי למנוע קיום פגישות בין בכירים בממשל של ניו יורק לבין נציגים של ממשלת טייוואן, האי שסין תובעת בעלות עליו; ניהלה מגעים נרחבים עם בכירים בקונסוליה הסינית בניו יורק בינואר 2021; ולבקשת בכירים סינים שהמושלת הוקול תצלם סרטון וידאו לרגל השנה הסינית החדשה, השיבה שסביר להניח שהמושלת תוכל לעשות זאת, וביקשה מהסינים "נקודות לדיון" שהם רוצים שהמושלת תזכיר. גורם סיני רשמי השיב לסון: "בעיקר ברכות לחג המולד והבעת תקווה לידידות ושיתוף פעולה / שום דבר פוליטי".
6 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשיא סין שי ג'ינפינג פגישה ב באלי ב 14 נובמבר 2022
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשיא סין שי ג'ינפינג פגישה ב באלי ב 14 נובמבר 2022
נשיאי ארה"ב וסין, ג'ו ביידן ושי ג'ינפינג. וושינגטון נלחמת בחפרפרות הסיניות
(צילום: SAUL LOEB / AFP)
6 צפייה בגלריה
סין מחנה מחנות חינוך מחדש של מוסלמים אויגורים
סין מחנה מחנות חינוך מחדש של מוסלמים אויגורים
מחנה "חינוך מחדש" לאויגורים בסין. הושמטו מהנאום
(צילום: AP)
בהמשך אמרה סון לגורם סיני רשמי אחר כי ניהלה ויכוח עם כותב הנאומים של הוקול בנוגע לנאום שניסח לה, משום שהוא התעקש להזכיר את מצבם של האויגורים בסין. האויגורים הם מיעוט מוסלמי המרוכז ברובו בחבל שינג'יאנג הסיני, והמשטר בבייג'ינג מואשם כי שלח רבים מהם ל"מחנות חינוך מחדש" שבהם העביר אותם עינויים נפשיים וניסה למחוק את זהותם האויגורית. יש המאשימים בשל כך את סין במעשה של ג'נוסייד. בשיחה עם הגורם הסיני הבטיחה סון שהיא לא תאפשר לסוגיית האויגורים להיכלל בנאום, והסוגיה אכן נפקדה מהנוסח הסופי.
לפי כתב האישום, פעולותיה של סון בניו יורק סללו את הדרך לקידום עסקיו של בעלה בסין, בכלל זה דיונים על מיזם לייצוא פירות ים קפואים מהמדינה הקומוניסטית. על פי התביעה, אחר כך ניסה הו להסתיר את רווחיו בשלל דרכים.