מועצת העלייה הכריזה בצהריים (יום שבת) באופן רשמי בארמון סנט ג'יימס שבלונדון על צ'רלס השלישי כמלך החדש של בריטניה. כשעה בדיוק לאחר מכן, בשעה 13:00, נמסרה ההצהרה הרשמית על המלך החדש ממרפסת הארמון, שנחשב למעונו הרשמי של הריבון. בזמן זה התותחים רעמו, ונורו עבור המלך החדש מטחי כבוד בהייד פארק, במצודת לונדון ובאתרים צבאיים ברחבי בריטניה.
זו הפעם הראשונה שהטקס נערך מאז שנת 1952, אז המלכתה אליזבת השנייה עלתה לכס המלוכה. זו גם הפעם הראשונה בהיסטוריה שהטקס מועבר בשידור ישיר. "אלוהים, נצור את המלך", קראו חברי מועצת העלייה עם ההכרזה על צ'רלס השלישי. בהמשך, בהכרזה לציבור ממרפסת ארמון סנט ג'יימס, הקהל הריע - והכרוז הכריז על "שלוש קריאות הידד למלך", כשלצידו חצוצרנים בגלימות מעוטרות זהב. לאחר מכן צעק שלוש פעמים "היפ-היפ", והחיילים בחצר הארמון, שהורידו את כובעים כהצדעת כבוד, השיבו בכל אחת מהפעמים: "הוריי!".
את צ'רלס ליוו בהכרזה אשתו, המלכה-רעיה קמילה, ובנו הבכור, יורש העצר וויליאם, שמחזיק כעת בתוארו הקודם של צ'רלס - נסיך וויילס. לאחר ההכרזה אמר המלך צ'רלס כי הוא ילך בדרכה "מעוררת ההשראה" של אמו, והוסיף כי "כל העולם מזדהה איתי באובדן הזה, שממנו כולנו סובלים. לא היה כמו שלטונה של אמי במסירותה ובמשך הזמן ששירתה. אני מודע למורשת העמוקה הזו, ולחובות ולאחריות שהועברו אליי כעת". המלך חתם על השבועה, והעדים - בהם בנו וויליאם - הוסיפו את חתימותיהם למסמך גם כן.
בהמשך הכריז המלך צ'רלס כי יום הלווייתה של אמו, שיתקיים במועד לא ידוע בעוד יותר משבוע, יהיה יום חופש בבריטניה. מלבד בארמון סנט ג'יימס, ההכרזה על המלך צ'רלס נמסרה בטקסים רשמיים גם בבורסה המלכותית בלונדון וגם בערי הבירה האחרות של בריטניה - אדינבורו בסקוטלנד, בלפסט בצפון אירלנד וקרדיף בוויילס - ובמקומות נוספים.
מועצת העלייה שהכריזה על המלך מורכבת מבני משפחת המלוכה, ראש הממשלה, הארכיבישוף מקנטרברי ופוליטיקאים בכירים מהעבר ומההווה. כך למשל, להכרזה הגיעו גם ראשי ממשלת בריטניה בעבר - ובהם גורדון בראון, דייוויד קמרון, בוריס ג'ונסון ותרזה מיי.
למרות ההכרזה, הכתרתו של צ'רלס למלך צפויה עוד זמן רב: אמו המתינה 16 חודשים בין ההכרזה עליה כמלכה ב-1952 לבין הכתרתה הרשמית ב-1953. אתמול, בנאומו הראשון לאומה כמלך, נשבע צ'רלס לשרת את האומה ב"נאמנות, כבוד ואהבה". מלבד בריטניה, הוא המלך של 14 ממלכות נוספות - ובהן אוסטרליה, קנדה, ג'מייקה, ניו זילנד ופפואה גינאה החדשה. בשעות אחר הצהריים יישבעו חברי הפרלמנט הבריטיים אמונים למלך.
אתמול, בפגישה עם ראש ממשלת בריטניה ליז טראס, הודה צ'רלס כי מות אמו היה הרגע שממנו חשש. טראס הגיעה לארמון בקינגהאם מדאונינג 10, והביעה תנחומים בפני המלך על מות אמו בפגישה עמה אמר לה צ'רלס כי "אסור לנו לגזול יותר מדי מזמנך", והוסיף: "ה כל כך נוגע ללב שכל כך הרבה אנשים הגיעו להביע תנחומים והניחו פרחים".
לאחר הפגישה נשא צ'רלס את נאומו הראשון לאומה כמלך, ועשה זאת מחדר האורחים הכחול של ארמון בקינגהאם, ממנו נהגה המלכה להקליט את ברכת חג המולד המסורתית שלה. על שולחנו היה זר של אפונה ריחנית ורוזמרין, שהוא סמל לזיכרון. בנאומו ציין כי הנסיך וויליאם והנסיכה קייט קיבלו על עצמם את התארים של הדוכס והדוכסית מקורנוול ברגע שהפך למלך, והם גם יהפכו לנסיך והנסיכה מוויילס.
בינתיים, אלפים התאספו בארמונות המלוכה כדי לחלוק כבוד אחרון למלכה המנוחה, וחלקם הזילו דמעות בזמן שהניחו פרחים לזכרה. הלווייתה של אליזבת צפויה כאמור להתקיים בעוד קצת יותר משבוע, ככל הנראה בסביבות 19 בספטמבר - אך התאריך הרשמי עדיין לא פורסם. בריטניה הכריזה על תקופת אבל עד להלוויה, שאליה צפויים להגיע מנהיגים מכל רחבי העולם - כולל נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן.
אתמול התקיימו כמה מהטקסים הרשמיים לזכר המלכה, טקסים שרבים כמותם צפויים להתקיים בחודש הקרוב. במקביל לפתיחת ישיבת הפרלמנט בלונדון נשמעו בשעה 14:00 צלצולי פעמונים בכנסיות בכל רחבי בריטניה. שעה לאחר מכן, בשלל מקומות ואתרים צבאיים בממלכה, ציינו הבריטים את מותה של המלכה בירי 96 מטחי כבוד של תותחים – אחד לכל אחת משנות חייה.
בימים הקרובים צפוי לעבור ארונה של המלכה מטירת בלמורל בסקוטלנד לאדינבורו הבירה, שם יונח בארמון המלכותי הולירוד. בהמשך יועבר לקתדרלת סנט ג'יילס, שם הציבור יוכל לחלוק לה כבוד האחרון. לאחר מכן צפוי הארון לעבור ברכבת או מטוס ללונדון, והוא יונח באולם ווסטמינסטר בפרלמנט הבריטי.