ישראל והאפיפיור על מסלול התנגשות: פרנסיסקוס ממשיך להחריף את הטון נגד ישראל, ובמיסה השבועית שלו היום (ראשון) האשים אותה בכך שהיא "מרססת ילדים במקלעים ומפציצה בתי ספר ובתי חולים" ברצועה. "בכאב אני חושב על עזה, על כל כך הרבה אכזריות, על הילדים שרוססו במקלעים, על הפצצות של בתי ספר ובתי חולים. איזו אכזריות", הוא אמר.
4 צפייה בגלריה
אפיפיור פרנציסקוס, פליטים פלסטינים
אפיפיור פרנציסקוס, פליטים פלסטינים
(צילום: MAHMUD HAMS / AFP, Vatican Media/Simone Risoluti/­Handout via REUTERS )
את הדברים אמר האפיפיור יום אחד בלבד אחרי שתקף את ישראל בעקבות תקיפה אווירית בעזה שבה נהרגו שבעה ילדים בני משפחה אחת. "אתמול הופצצו ילדים. זו אכזריות, זו לא מלחמה", הוא אמר לחברי ממשלת הכס הקדוש. בישראל אומרים כי האפיפיור גרם למדינה נזק חמור מאוד בעולם הנוצרי, ומאשימים את הוותיקן בסטנדרט כפול כלפיה.
משרד החוץ פרסם תגובה חריפה נגד האפיפיור בעקבות דבריו: "אכזריות זה כשטרוריסטים שמתחבאים מאחורי ילדים בזמן שהם מנסים לרצוח ילדים ישראלים. אכזריות זה להחזיק 100 חטופים במשך 442 ימים, כולל תינוק וילדים, על ידי מחבלים ולהתעלל בהם. למרבה הצער, האפיפיור בחר להתעלם מכל זה, כמו גם מהעובדה שפעולותיה של ישראל כוונו למחבלים שהשתמשו בילדים כמגן אנושי. דבריו של האפיפיור מאכזבים במיוחד שכן הם מנותקים מההקשר האמיתי והעובדתי של המאבק של ישראל בטרור הג'יהאדיסטי - מלחמה רב-חזיתית שנכפתה עליה החל מה-7 באוקטובר".
דובר משרד החוץ אורן מרמורשטיין, שפרסם את התגובה, הוסיף: "מותו של כל אדם חף מפשע במלחמה הוא טרגדיה. ישראל עושה מאמצים יוצאי דופן למנוע פגיעה בחפים מפשע, בעוד חמאס עושה מאמצים יוצאי דופן להגביר את הפגיעה באזרחים פלסטינים. האשמה צריכה להיות מופנית אך ורק כלפי המחבלים, לא כלפי הדמוקרטיה המתגוננת מפניהם. די עם המוסר הכפול והייחוד לרעה של מדינת היהודים ואנשיה".
4 צפייה בגלריה
ותיקן אפיפיור פרנסיסקוס תפילה מול בובת ישו ב אבוס עם כאפייה פלסטינית
ותיקן אפיפיור פרנסיסקוס תפילה מול בובת ישו ב אבוס עם כאפייה פלסטינית
האפיפיור לצד פסל התינוק של ישו - שהונח על כאפייה פלסטינית
שר התפוצות והמאבק באנטישמיות, עמיחי שיקלי, שיגר ביום שישי מכתב לאפיפיור ובו מתח ביקורת חריפה על השתתפותו באירוע שבו הוצג ישו בעריסה עטוף בכאפייה. לדברי השר, הדבר מהדהד את הנרטיב הפלסטיני בצורה שקרית. הוא הביע במכתבו ⁠התנגדות לאמירות על "רצח עם בעזה", וציין כי האפיפיור רמז לכך שישראל "עשויה" לבצע רצח עם וקרא לחקור את הטענות.
שיקלי הדגיש במכתבו כי מדובר ב"עלילת דם" ובזילות של המושג "רצח עם", במיוחד לנוכח היסטוריית העם היהודי בשואה. "כאומה שאיבדה שישה מיליון מבניה בשואה, יש לנו רגישות מיוחדת לשימוש שגוי במונח 'רצח עם' - זילות שמקרבת לשלילת השואה", הוא כתב.
באשר לטבח 7 באוקטובר, השר שיקלי הוסיף: "המתקפה על ישראל בוצעה על ידי חמאס והייתה אכזרית וכללה פשעים נגד האנושות - טבח, חטיפות, אונס ועינויים. האשמות על מתקפה ישראלית בעזה הן שקריות ונועדו לעוות את ההיסטוריה. לישראל זכות מוסרית להילחם ברוע. ישראל פועלת בזכות מוסרית להגן על אזרחיה וללחום בארגון טרור כמו חמאס. יש להבחין בין פעולה מוסרית לבין 'רצח עם' אמיתי כמו השואה".
4 צפייה בגלריה
ח"כ עמיחי שיקלי מגיע לישיבת ממשלה בנושא תקציב 2025
ח"כ עמיחי שיקלי מגיע לישיבת ממשלה בנושא תקציב 2025
שיקלי. "השתתפות האפיפיור באירוע - מהדהד את הנרטיב הפלסטיני בצורה שקרית"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
שיקלי התייחס גם לשתיקת הוותיקן בזמן השואה, וטען שהנושא עדיין מהדהד בהקשר של יחסו למדינת ישראל כיום. בסיום המכתב ביקש השר מהאפיפיור "לסיים את הדהוד עלילות הדם נגד מדינת ישראל ולפרסם הצהרה על חשיבות האמת והיחסים בין הוותיקן לעם היהודי". המכתב של שיקלי גם הדגיש את הקשר ההיסטורי בין היהודים ליהודה, את החשיבות של דיוק היסטורי ואת הצורך להילחם בעיוותים שעלולים לחזק עלילות דם נגד מדינת ישראל.

"האפיפיור משפיע יותר מנשיא ארה"ב, אסור לישראל להתעמת איתו"

בחודשים האחרונים הוותיקן מחריף את הביקורת שלו כלפי ישראל, כבר לא מנסה אפילו לשמור על איזון - ונראה שמדובר בשינוי מדיניות מדאיג מאוד מצד האפיפיור. פרנסיסקוס קרא בעקביות לשלום מאז תחילת מלחמת ישראל-חמאס לפני יותר מ-14 חודשים, אבל בסוף נובמבר הוא גינה את "יהירותו של הפולש" באוקראינה, כשהוא מתכוון כמובן לרוסיה - והשווה אותה לישראל כשאמר "כמו בפלסטין" - זאת בניגוד למסורת הניטרלית המודרנית של הכס הקדוש. לאחרונה הוא פרסם ספר שבו קרא לבחון האם המצב בעזה "תואם את ההגדרה הטכנית של רצח עם", האשמה שנדחתה בתוקף על ידי ישראל.
בסוף ספטמבר ביקר האפיפיור גם את ה"שימוש הלא מוסרי" של ישראל בכוח בעזה ובלבנון. מאז 2013 הוותיקן מכיר במדינת פלסטין, איתה הוא מקיים יחסים דיפלומטיים, ותומך בפתרון שתי המדינות.
הנריקה צימרמן, עיתונאי ישראלי שמדווח לתקשורת הבינלאומית, מקורב מאוד לאפיפיור ונפגש איתו שבע פעמים בשלושת החודשים האחרונים. "דיברתי איתו על זה ואמרתי לו למה לדעתי הוא עושה טעות גדולה כשהוא אומר שמה שקורה בעזה זה רצם עם. הוא אמר לי שאני צודק", אמר צימרמן. "הוא אמר שמעולם לא האשים את ישראל ברצח עם. הוא אמר ששאלו אותו אם לדעתו היה רצח עם, ושהוא השיב שמומחים צריכים לקבוע את זה ולא הוא".
4 צפייה בגלריה
הנריקה צימרמן ופרנציסקוס
הנריקה צימרמן ופרנציסקוס
הנריקה צימרמן לצד האפיפיור פרנסיסקוס. "הוא האיש המשפיע ביותר בכדור הארץ"
(צילום: ד"ר נירית אופיר )
לגבי השתתפותו של האפיפיור באירוע שבו הוצג ישו בעריסה עם כאפייה, אמר צימרמן: "את המיצג הכינה קהילת בית לחם, ולדעתי האפיפיור לא שם לב בכלל לכאפייה. אחרי האירוע התעוררה בצדק מחאה גדולה בעולם היהודי, כולל מחברים קרובים שלו. רבנים מארגנטינה, שהם חברים שלו 30 שנה, העירו לו על כך ואמרו לו 'אתה יודע יותר טוב מכל אחד אחר שישו הוא יהודי ולא פלסטיני'. אז האפיפיור הורה להוריד את הכאפייה".
לדברי צימרמן, האפיפיור נתון תחת לחץ גדול מאוד מצד מגורמים שונים בכנסייה, שמזדהים עם מה שקורה לפלסטינים בעזה. "הוא חוטף הרבה ביקורת מהעולם הערבי על כך שהוא פרו-ישראלי, ושחלק גדול מחבריו יהודים", אמר. "מאז 7 באוקטובר, כמעט כל ערב הוא מדבר עם הכנסייה בעזה שבה מרוכזים 610 נוצרים, והם מעדכנים אותו על מה שקורה ודי מרעילים אותו.
"כל פעם שאנו נפגשים אני רואה כל מיני חומרים שנשלחים אליו בספרדית מגורמים פלסטינים רשמיים ומשגרירויות פלסטין בדרום אמריקה, על 'תוכנית הגנרלים', על מה ישראל עושה מבחינה הומניטרית ועל הפגיעה בילדים ונשים. ואין שום דבר שמייצג את הצד הישראלי. יש שגריר חדש שיש לו המון רצון טוב אבל הוא רק הגיע, נפגש איתו פעם-פעמיים. לאפיפיור יש חברים בעוטף עזה, ובמשך חודשים לא פספס פעם אחת להזכיר בנאומים שונים את נושא החזרת החטופים. הוא גם היה שותף למאמצים מאחורי הקלעים כדי להחזיר את החטופים, כולל עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן".
צימרמן אמר כי ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להתעמת עם אדם שעומד בראש 2.4 מיליארד איש בעולם ושכל מילה שלו מצוטטת. "יש לו השפעה גדולה יותר מלנשיא ארה"ב, אסור לנו להרשות לעצמנו לצאת נגד האיש המשפיע ביותר בכדור הארץ", אמר. "הוא מגדיר אנטישמיות כחטא. הוא אומר שיש זכות לבקר ממשלה, אבל אסור להעמיד את הזכות של ישראל להתקיים בסימן שאלה. זאת אנטישמיות לדעתו. אם הייתי יכול לספר מה הוא אמר על ראשי החמאס, הרבה דברים היו משתנים.
"לדעתי צריך לדבר איתו ולומר לו - אנא קבל מומחים ישראלים שידברו איתך בספרדית ויסבירו לך מה בדיוק ישראל עושה בעזה, וינסו להסביר לו למה ישראל נכנסה לעזה. אני עושה את זה ביכולות המוגבלות שלי. צריך מישהו שיסביר לו בשפתו, בדיוק כמו שהפלסטינים עושים. מדינת ישראל מתייחסת אליו כאילו הוא הרב הראשי של הוותיקן ולא מנהיג עולמי. יש בורות גדולה בישראל, לא מבינים שמדובר באדם שהוא חשוב גם שהוא אומר דברים לא נעימים. צריך להמשיך לקרב אותו".