שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית) טען הבוקר (רביעי) על רקע הכוונה לקדם תוכנית של סיוע הומניטרי לרצועת עזה בפיקוח ישראלי, כי המהלך יכול לסייע לשחרור 101 החטופים שנמצאים בשבי חמאס כבר 411 ימים. "יש לנו מטרה מאוד חשובה, וזה להחזיר את החטופים", אמר סמוטריץ' ל-ynet. "זה אמצעי הלחץ הגדול ביותר על חמאס ברצועת עזה, אתה הולך לאבד את השלטון, אתה הולך לאבד את עצמך. כדאי לך להחזיר את החטופים מהר".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ציין בנאומו ביום שני במליאת הכנסת, אחרי יותר מ-13 חודשי לחימה בעזה שבמהלכם הוא טען ש"ישראל נמצאת כפסע מניצחון מוחלט", כי הוא ביקש מצה"ל "תוכנית מסודרת למיגור היכולת השלטונית של חמאס, שקשורה גם בשלילת יכולתם לחלק מזון, לחלק את הסיוע ההומניטרי". בביקור אתמול במסדרון נצרים בעזה יחד עם שר הביטחון ישראל כ"ץ, אמר נתניהו כי "חמאס לא יהיה בעזה", ובשל כך גברה ההערכה שישראל העלתה הילוך בכל הקשור למימוש המהלך של שלטון צבאי ברצועה.
שר האוצר סמוטריץ' הכחיש שמדובר בתוכנית לשלטון צבאי ישראלי בעזה: "הגדרנו למלחמה הזאת כמה מטרות עיקריות. ראשית, השמדה מוחלטת של שלטון חמאס בעזה, גם צבאית וגם אזרחית. אנחנו מתקדמים בהקשר הצבאי בצורה טובה מאוד, לא מספיק בהקשר האזרחי. אין מה לעשות, אם אנחנו רוצים למוטט את השלטון של חמאס ולהעביר מסר למי שמעולל לנו ואת מה שעוללו לנו הנאצים האלה בטבח של 7 באוקטובר, אנחנו חייבים למוטט אותו. כדי למוטט אותו, צריך לראות מי מחלק שם את הסיוע ההומניטרי".
שר האוצר הוסיף: "יש שם אזרחים ואנחנו צריכים לדאוג להם, ובזה אנחנו עסוקים כרגע. אתמול היה דיון באוגדת עזה, השתתפתי בו. סיכמנו את העקרונות של איך הדבר הזה הולך לעבוד. זה לא ממשל צבאי, לא צריך להפחיד את עצמנו בכל מיני דמונים לא קיימים. זה כן פתרון שאיננו חמאס, לאיך מחלקים סיוע הומניטרי לאזרחים, אבל ממוטטים את השלטון של חמאס".
אם זה לא ממשל צבאי, איך אתה מגדיר את זה?
"בונים עכשיו מנגנון טכני שיכניס את הסיוע ויחלק אותו לאזרחי רצועת עזה, לא דרך חמאס. צריך להבין, כשחמאס משתלט על הסיוע ההומניטרי הזה, הוא משמש את השליטה שלו באזרחים, את התלות של האזרחים בו. הוא גובה מיסים ומרוויח כסף. אנחנו חותרים תחת המלחמה שאנחנו הגדרנו להשמיד את חמאס טוטאלית. תהיה שליטה מבצעית ארוכת טווח של צה"ל ברצועת עזה לאורך שנים, מבצעית, ביטחונית, כדי למנוע מעזה להוות איום על אזרחי מדינת ישראל".
בישיבת הסיעה שלך אמרת שרק כיבוש עזה יביא להחזרת החטופים.
"אני מציע לא לעסוק בטרמינולוגיה. אנחנו כובשים את עזה, זה מה שלוחמינו ומפקדינו בסדיר ובמילואים הגיבורים עושים כבר שנה. כובשים את עזה מידי האויב הנורא, האלים, האכזר והמסוכן. זה מה שרוצים 99% מאזרחי מדינת ישראל. לחמאס יש זרוע צבאית ויש זרוע שלטונית אזרחית. שתי הזרועות הללו צריכות להימחות מעל פני האדמה. מה תהיה האלטרנטיבה אחר כך שתנהל את רצועת עזה? אני באמת לא יודע לומר".
בהתייחס לעובדה שישראל מקדמת רק עכשיו פיקוח עצמאי על סיוע הומניטרי לרצועה, אמר שר האוצר: "צבא מנהל מלחמה ומשמיד ארגוני טרור שיש ברצועת עזה. חלק מהמאמץ הזה זה גם מאמץ אזרחי שמאפשר לאזרחים ברצועת עזה לאכול ולשתות ולקבל טיפול רפואי מינימלי. כך העולם והמשפט הבינלאומי מחייבים אותנו לעשות כדי שתישמר הלגיטימציה שלנו להמשך המלחמה. כדי שהמאמץ הזה לא יבוצע על-ידי חמאס ולמעשה ישמר את שלטונו, אנחנו כרגע צריכים לבצע את המאמץ הזה".
על הדיווחים שלפיהם גורמים ביטחוניים מציינים כי המשך השהייה בעזה עלול לסכן את חיי החטופים, אמר סמוטריץ': "קודם כל אני מציע שהשב"כ יחקור הדלפות אם מה שאת אומרת עכשיו הוא נכון, וזה מה שגורמים צבאיים אומרים. אז יש פה הדלפות חמורות מאוד של סודות מדינה, ואני מציע שהשב"כ יעצור לחקור את מי שאחראי.
"לגופו של עניין, אנחנו לא חוסכים להשיב את חטופינו הביתה. ברוך השם הצלחנו להוציא לא מעט חטופים ולהחזיר אותם בריאים ושלמים. אנחנו חותרים להחזיר את כולם הביתה, לא נעשה את זה בעסקת כניעה שתמוטט ותוריד לטמיון את כל המחירים הכבדים והמאמצים הגדולים שעם ישראל כולו שילם בדמים מרובים תרתי-משמע במלחמה הזאת. המאמץ האזרחי המשלים יהווה שבירה תודעתית מאוד משמעותית שתסייע להחזיר את החטופים הביתה".
היית בניר עוז, הם האמינו לך, ומיד אחר כך אמרת שלא תשתף פעולה עם עסקה שתביא להפסקת אש.
"אני רוצה לומר תודה ענקית לחברי קהילת ניר עוז ולהביע את הערצתי אליהם. הם פשוט מלאכים בגבורה שלהם, באצילות שלהם, בנחישות שלהם, בכאב שלהם. המחויבות להחזרת החטופים היא חד-ערכית. אפשר להתווכח על מה הדרך לעשות את זה, וזה ויכוח מורכב וכואב. אני למשל חשבתי שאם היינו תופסים את כל צפון הרצועה, כובשים אותו ואומרים לחמאס 'אם אתה מחזיר את החטופים, אנחנו נסוגים משם ונותנים לך השטח הזה. אם אתה לא מחזיר אותם, השטח הזה נשאר שלנו לנצח'. אני חושב שזה היה מנוף לחץ אדיר, זה יוצר אינטנסיב לחמאס לשמור את החטופים בחיים".
ואולי זה גם יאפשר להגשים מציאות של התנחלויות שם.
"עזבי רגע אחת ציניות, אנחנו מחפשים מנופים על חמאס. אני חושב שקרקע ושטח זה אחד הדברים שהכי כואבים לחמאס ובכלל לאויבים שלנו. אם נאיים עליהם בלקחת שטח, זה יאיים עליהם. בואו נחשוב מחוץ לקופסה, בואו ניקח להם נכסים. בוא ניקח להם 'שבויים', במובן המטפורי, ונייצר לעצמנו נכסים שאפשר לסחור בהם, כדי לקבל את החטופים בלי לתת לחמאס לחזור להיות בסיס טרור איראני קדמי".
בהתייחס למאמצי ההסדרה בצפון על רקע המשך חילופי האש בין ישראל לחיזבאללה, אמר סמוטריץ': "נמשיך לרדוף את ארגון חיזבאללה, אנחנו מכסחים לו את הצורה בחודשים האחרונים. נדמה לי שאף אחד מאיתנו לא חשב שנגיע להישגים כאלה ולשחיקת יכולות כזאת שלו. אנחנו משנים את תפיסת הביטחון של מדינת ישראל, לא נחזור לעשרות שנות קונספציה של שקט והכלה. לצה"ל יהיה חופש פעולה מבצעי".
על הדיווחים שלפיהם ישנה כוונה לפטר את ראש השב"כ רונן בר, אמר שר האוצר: "אני לא תומך בפיטורים שלו, יש לי הערכה גדולה מאוד לרונן בר. אני חושב שהמון אזרחים במדינת ישראל חבים לו ולכל הארגון שהוא מנהל את חייהם. זה נכון שאני חשבתי שראשי המערכת, לא רק בשב"כ אלא גם בצבא, היו צריכים לסיים את תפקידם כבר מזמן, מכיוון שיש להם אחריות לאסון הגדול ביותר שפקד את העם היהודי מאז השואה. זה קשור לאיך אני תופס את מושג האחריות ואת מימושה".
זה לא כולל גם את הדרג המדיני?
"אני חושב שצריך פה לתת איזשהו שיעור בדמוקרטיה. אין שום קשר בין גורמים ממונים לגורמים נבחרים. אגב, לגיטימי לומר שגם ראש ממשלה או ממשלה וגם אני צריכים לקחת אחריות וללכת. אין לזה שום קשר לשאלה עכשיו. תראי, כשהיה ניסיון התנקשות בטראמפ, אז מי שתוך שבוע הלכה הביתה זו מי שעמדה בראש השירות החשאי האמריקני, לא השר שממונה עליה. אלה שני דברים אחרים לחלוטין, יש אחריות ישירה ויש אחריות עקיפה. העובדה שעד היום, למעלה משנה, מהמחדל הנורא הזה אולי רק ראש אמ"ן הלך, כולם נמצאים בתפקידם, זה בלתי סביר בעליל".
"לא יכולתי לומר שפנינו למערכה בצפון"
בנוגע לגירעון ההולך וגדל בקופת המדינה, שלפי הערכות עשוי להגיע ל-8% בסוף השנה לאחר ששר האוצר התחייב שהגירעון לא יעבור את ה-6.6% (ואף התערב על בקבוק ויסקי שכך יהיה), חזר השר על הטענה שהוא אמר שהגירעון יעמוד על 6.6% רק אם לא תהיה מלחמה בצפון.
לא ידעת שתהיה מלחמה בצפון? התחייבת לגירעון של 6.6% באמצע ספטמבר.
"ידעתי, כמובן, אבל לא יכולתי לומר את זה שפנינו למערכה בצפון. זאת מלחמה שהיא גם נכונה לכלכלה, כי בסופו של דבר להשמיד את האויבים שלנו זה מה שיביא ביטחון והביטחון יביא כלכלה חזקה".
לגבי הגזירות הרבות בתקציב 2025, שיחולו בעיקר על מעמד הביניים, אמר סמוטריץ': "אנחנו, אזרחי מדינת ישראל, משלמים את המלחמה הצודקת ביותר והנכונה ביותר לקיומנו, לביטחוננו, לעתיד ילדינו וגם לרווחה הכלכלית שלנו בשנים הבאות. ואני חושב שזו אולי עיקרה של המדיניות שלי כשר אוצר. זה הרגע שבו הכלכלה מתגייסת למלחמה ולניצחון. ואני אומר לאזרחי ישראל, כולנו תחת האלונקה.
"ומי שמסתכל על הצעדים שאני מוביל עכשיו שהם לא פופולריים, אני לוקח על עצמי אחריות כבדה כדי לנהל את הכלכלה באחריות, כדי שהיא תתמוך את מאמצי המלחמה בחזית ובעורף עד הניצחון, אבל גם נזרע את זרעי הצמיחה המאוד מהירה, בעזרת השם, מיד אחרי המלחמה, כדי לחזור חזרה ולשפר את הרווחה ואת איכות החיים ולטפל ביוקר המחיה של כולנו. אנחנו בסוג של מילואים כלכלי. הצעדים מתפזרים על פני כל האוכלוסייה, כולם נכנסים תחת האלונקה".
מה לגבי ההצעה לסגור חמישה משרדי ממשלה שהייתה בהצעת התקציב המקורי שהצגת?
"ביטול שלושה, ארבעה, חמישה משרדים קטנים - זה 20 מיליון שקל. זה לא כסף".
על העובדה שמפלגתו לא עוברת בסקרים את אחוז החסימה כבר תקופה ארוכה, אמר שר האוצר: "קודם כל, לפי הסקרים, שמעון פרס ראש ממשלה 10 פעמים, נתניהו אף פעם לא ואני לא שר אוצר. אז תרשי לי בבקשה להתעלם מזה, אני גם מודה על האמת, אני לא עסוק בפוליטיקה. מהיום הראשון של המלחמה אמרתי שאני מקבל עכשיו רק את ההחלטות הנכונות, כך במלחמה, כך בכלכלה, כשהאחים שלי, גם הביולוגים וגם במובן הרחב יותר, מוסרים את נפשם במלחמה בעזה ובלבנון, אני לא עוסק בפוליטיקה.
"לגופו של עניין, תראו, אנחנו משרתים ורואים בזה מצווה גדול ואנחנו מחברים תורה וצבא ותורה ועבודה, ואנחנו יכולים וצריכים להיות מודל גם לאחינו החרדים. כולנו רוצים את החרדים איתנו בזכות הגדולה הזאת. זה יקרה. אני חושב שגם החרדים יודעים שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, ואנחנו נוביל את השילוב של החרדים גם בצבא וגם בכלכלה, אבל לא נעשה את זה לא בשנאה ולא במחלוקת ולא בהשתלחות, חס וחלילה, נעשה את זה בהרבה אהבה ובהרבה אחריות ובהרבה הרבה נחישות.
"זה מה שאני חושב עם ישראל צריך, מדינת ישראל צריכה, זה מה שצה"ל צריך והביטחון שלנו צריך וזה מה שהציונות הדתית רוצה וצריכה. היא כואבת את העובדה שהחרדים לא משרתים בצבא. היא באה גם ממקום עמוק מאוד של תורה, של מוסר, של ערכים, של חברה, של ציונות. זה בלתי מתקבל על הדעת שהם לא נושאים איתנו תחת האלונקה בזכות הגדולה הזאת לשאת בנטל הקיום והביטחון של מדינת ישראל ושל העם היהודי, ואני חושב שמהמקום הזה, שבא עם הרבה כאב, אבל גם הרבה אהבה והרבה אחריות, אנחנו נחולל בעניין הזה שינוי היסטורי של 76 שנה. אבל עוד פעם, בלי שנאה, בלי מחלוקת".