כמעט שלושה חודשים בדיוק אחרי הטבח הנוראי ביותר בתולדות ישראל, שבו נרצחו לפחות 350 בני אדם, לזירת מסיבת הטבע "נובה" ליד קיבוץ רעים הגיעו אתמול (ו') לראשונה כמה מקרובי הנרצחים. בטקס הזיכרון שאליו הוזמנו צוותים מהתקשורת הבינלאומית, נאם בין היתר איתי רגב בן ה-18, שנחטף לעזה מאותה מסיבה, יחד עם אחותו מיה, והשתחרר עמה מהשבי במסגרת העסקה מול חמאס אחרי 54 ימים בשבי.
"היה לי מאוד חשוב להגיע לפה, ולצעוק את הצעקה שלי – הייתי פה ב-7 באוקטובר עם אחותי וחברים טובים שלי. נחטפנו, אני, אחותי מיה, עומר שם-טוב ואורי דנינו. אני יודע מה אנשים עברו פה ב-7 באוקטובר, ומה עוברים החטופים שעדיין בעזה". לדבריו, "הייתי בשבי 54 ימים – וכל יום שם עובר כמו נצח. התנאים שם מאוד מאוד קשים, מאוד מאוד קשה לחיות שם. החטופים לא יכולים להישאר שם עוד דקה אחת, וכולם חייבים לחזור הביתה עכשיו! הייתי בשבי עם חבר מאוד טוב שלי, עומר שם-טוב, אי אפשר לדעת מה יקרה מחר. אני לא יודע מה קורה איתו, והוא וכל החטופים חייבים לצאת משם כמה שיותר מהר".
באירוע הזיכרון השתתף גם מיכאל לוי - אחיו של אור שנחטף לעזה. אשתו של אור, עינב, נרצחה. בריאיון ל-BBC הוא אמר כי האירוע אתמול בבוקר היה הדבר הכי קשה שחווה אי פעם, מלבד הרגע שבו נאלץ להסביר לאחיינו הקטן, אלמוג, ש"אמא לא תשוב ואבא נעדר". מיכאל, בן 41, התראיין גם לסוכנות הידיעות AFP וציין כי לפני שהגיע לזירת הטבח ברעים "חשבתי שידעתי הכול", כיוון שצפה בסרטונים הרבים מהמקום. "לא חשבתי שזה ישפיע עליי כל כך, רק מלהיות פה, לחוש את האווירה, לראות את מה שקרה פה, את תרמילי הכדורים על הקרקע - זה שונה".
מיכאל הוסיף בדבריו כי מאז אותה שבת נוראית "אני מרגיש כאילו אנחנו חיים חיים של מישהו אחר. זה כמו סרט אימה. זה לא מרגיש כמו החיים שלנו. לא ישנתי יותר משלוש שעות במשך 91 יום. אני בקושי אוכל. יש את מיכאל הישן של לפני 7 באוקטובר ויש את מיכאל החדש. אלו שני אנשים שונים".
מיכאל דורש מהממשלה להציב את סוגיית החטופים בראש סדר העדיפויות. "אני רוצה אותם חזרה עכשיו. זהו. הם צריכים לחזור בהקדם האפשרי. זו הייתה הבקשה ביום הראשון, וזו הבקשה ביום ה-91. וזה לא ישתנה עד שהם יחזרו".
ל-AFP התראיין באירוע גם אסף פוזניאק, ממייסדי מטה משפחות החטופים והנעדרים שקרובות משפחתו, תאיר והודיה דוד, נרצחו במסיבת הטבע. אסף בן ה-30 אמר כי למרות שהן לעולם לא יחזרו, "יש חיים אחרים שניתן להציל - ואנחנו חייבים לעשות הכול כדי להמשיך ללחוץ על הקהילה הבינלאומית ועל ממשלת ישראל על מנת להחזירם הביתה".
כחלק מהלחץ של קרובי החטופים, אמש נודע כי בני שש משפחות טסו אתמול לקטאר בניסיון לקדם משא ומתן לעסקה נוספת. זוהי הפעם הראשונה מאז טבח 7 באוקטובר שמשפחות ישראליות מגיעות למדינה כדי לקדם את שחרור החטופים. המשפחות ייפגשו עם שגריר ארצות הברית בקטאר ועם ראש ממשלת קטאר, מוחמד אל ת'אני, וינסו להגביר את המודעות ולקדם את שחרור יקיריהם.
פורסם לראשונה: 00:00, 06.01.24