חודש הרמדאן רק החל, ובשער שכם בירושלים נרשם אמש (ראשון) ערב נוסף של עימותים, אלימות ומעצרים של פלסטינים ממזרח העיר. קצין אג"ם במרחב קדם, סגן ניצב אמיר בן קיקי, האמון על מזרח ירושלים, אמר הבוקר לאולפן ynet שהמשטרה ערוכה להחרפת האירועים בלילות הקרובים. "אנחנו אחרי עבודת מטה של כמה חודשים והועלו כמה תרחישים, בהם גם החרפת העימותים", הדגיש. "ככל שינסו אותנו - הם ימצאו שוטרים מאוד נחושים".
כוננות רמדאן - כתבות נוספות
בסרטון משער שכם אתמול תועדו שישה שוטרים בלבוש אזרחי, שניים מהם מרתקים עצור באגרופים על הכביש. עוד תועד מוט ברזל שנזרק לעבר השוטרים, אשר הגיבו בשליפת אקדחים מול הפלסטינים שהתגודדו סביבם. בהמשך פורסם תיעוד של המוני צעירים מתפרעים סביב שוטרים שהגיבו באלות.
זה היה אמור להיות ערב מתון. איך זה הפך להיות ערב של עימותים?
"הגיע קומץ של אנשים מתוך עשרות אלפים שניסו להפר את הסדר. הם השליכו אבנים, בקבוקים, שוטר נפגע בראשו, קצין נוסף שבר את היד. אנחנו עושים הכל - כולל הידברות ושימוש בקהילה - כדי למנוע את הפרות הסדר. לא תמיד זה בשליטתנו".
בן קיקי נשאל אם התקבלה הוראה לנסות למנוע חיכוכים על אף האלימות שהופנתה כלפי השוטרים, והשיב כי "אנחנו לא באים להחמיר את המצב. בדיוק להפך. כשיש יידוי אבנים ובקבוקים אנחנו מנסים מה שאפשר כדי לעצור באופן נקודתי את המסיתים. יש מצבים שזה יוצא מאיזון ואין ברירה אלא להשתמש בכלים. אבל אנחנו משתדלים להמשיך את שגרת החג. ברחבת שער שכם החיים המשיכו כשגרה. אבל בסולטן סולימאן, במערת חזקיהו – בנקודות האלו בחרו קיצונים להפר את הסדר הציבורי".
יש דרך להוריד את גובה הלהבות האלה? כי אנחנו לפני הרבה מאוד לילות של שבירת רמדאן.
"איך עושים את זה? קודם כל צריך שגם הקהילה תגיד חד-משמעית: אנחנו לא רוצים הפרות סדר. אנחנו ננקוט יד קשה כלפי אלו שהפרו את הסדר הציבורי, אבל זה האוכלוסייה עצמה צריכה לבוא ולהגיד: 'חבר'ה, אנחנו לא רוצים את זה, אנחנו רוצים לחגוג את החג'. יש פה עשרות אלפים של אנשים נורמטיבים ומולם קומץ קטן שגורם להפרת הסדר".
אתה חושש שאירוע קטן יבעיר גזרה נוספת או את המדינה כולה?
"בסך הכול יש רצף של אירועים שחווינו כל התקופה האחרונה, אירועים קשים ורצחניים. אני לא חושב שאירוע נקודתי אחד יכול לגרום לדרדור המצב, אבל צריך להיות אמיתיים ולהבין שיש אירועים שהם מכוננים".
משמר הגבול הקים שלוש עמדות שמירה בשער שכם, שמאוישות במשך 24 שעות. מפקד הצוות מתן אוזן, שאייש את העמדות, תדרך את לוחמיו להיות מוכנים לכל תרחיש - בידיעה שבכל רגע יכול לתקוף אותם מחבל. "אנחנו יודעים לעשות את הסוויץ' במוח", הסביר אוזן, המשרת כבר חמש שנים בקבע, את ההבדל בין התחושות בבית לבין השטח. "כשאנחנו במשימה - אנחנו 100% במשימה. הפחד בכלל לא עובר בראש".
מאיה ידיד, שמשרתת כלוחמת כבר שנה וחצי, סיפרה כי במשפחתה חוששים מאוד בימים אלה - אך היא גאה בבחירתה לשרת במג"ב. "אתמול היו הפרות סדר בשעות הערב וההורים כל הזמן התקשרו לוודא שאני בסדר", סיפרה בחיוך. גם עדן, שמפקדת על יותר מ-20 לוחמים, הייתה רגועה ובטוחה. "השנה התחושות הן מעורבות", אמרה ל-ynet. "אנחנו אחרי אירועים קשים שפקדו את הארץ וזה דורש יותר ערנות ודריכות".