צבא אוקראינה המשיך גם אמש (יום א') במתקפת-הנגד המוצלחת שבה פתח בשבוע שעבר באזורים הכבושים במחוז חרקוב בצפון-מזרח המדינה, וטען כי בצפון המחוז כבר הגיע לנקודת הגבול עם רוסיה, וכי הוא ממשיך להתקדם גם לכיוון מזרח ולכיוון דרום בחרקוב. במקביל, דווח אמש על הפסקות חשמל נרחבות במזרח אוקראינה, בין היתר בערים חרקוב וסומי, וכן במחוז דניפרופטרובסק שבמרכז המדינה. בחרקוב דווח כי בשל הפסקת החשמל נרשמו גם שיבושים בתשתית המים.
גורמים באוקראינה מיהרו להאשים שמדובר במתקפה רוסית מכוונת נגד תשתיות אזרחיות – כנקמה על התבוסה הקשה שספגה מוסקבה במתקפת-הנגד שהפתיעה את כוחותיה ואילצה אותם לסגת בבהילות. לפי הרשויות בחרקוב, שני טילי שיוט רוסיים פגעו בתחנת חשמל באזור ושריפה פרצה בה. בהמשך גם הנשיא וולודימיר זלנסקי האשים את רוסיה במתקפה שהביאה לדבריו ל"החשכה מוחלטת" באזורים נרחבים במזרח אוקראינה. הוא ציין כי הפסקות חשמל דווחו גם במחוז דונייצק שבחבל דונבאס, ולטענתו רוסיה תקפה בכוונה תשתיות אזרחיות: "המטרה היא לשלול מאנשים אור וחימום", כתב בטוויטר. ברוסיה טרם הגיבו להאשמות הללו.
המלחמה באוקראינה – הכותרות האחרונות:
• "פעולת ההסחה" שקדמה למתקפת-הנגד בחרקוב
• הבליץ האוקראיני: קווי ההגנה קרסו, ורוסיה נסוגה
• ארה"ב: "מוסקבה מגרשת אלפי ילדים אוקראינים"
• פוטין: "לא הפסדנו כלום. גז כנשק? שטויות"
לפי הצבא האוקראיני, במתקפת-הנגד שלו במחוז חרקוב הוא השיב בתוך ימים אחדים שטח כבוש של כ-3,000 קמ"ר. אף שהרמטכ"ל האוקראיני ואלרי זלוז'ני טען אתמול כי כוחותיו נמצאים במרחק של כ-50 ק"מ מהגבול עם רוסיה, משרד ההגנה בקייב פרסם אמש צילום קבוצתי של חיילים לצד דגל הלאום, מול מה שלטענתו הינו מעבר הגבול הופטיבקה, שבין חרקוב למחוז הרוסי בלגורוד. מוקדם יותר דיווח מושל חרקוב, אולה סינייהובוב, כי עד כה שוחררו במחוז 40 יישובים, אבל הוא הדגיש כי קשה לנקוב במספר מדויק כיוון שהמבצע הצבאי עדיין בעיצומו.
בקייב פרסמו שלל תמונות וסרטונים מהציוד הרב שהרוסים השאירו אחריהם במהלך מה שנראה כנסיגה כאוטית למדי: בין היתר נתפסו טנקים ומשוריינים נטושים, ודווח גם על תחמושת רבה שנותרה בשטח. "רוסיה מנסה לשמר את המעמד שלה כספקית הגדולה ביותר של ציוד צבאי לצבא האוקראיני, ואפילו לשפר אותו", לעג לה משרד ההגנה בקייב בציוץ בטוויטר. גם הנשיא זלנסקי לעג לרוסים בשל הנסיגה החפוזה שלהם, ואמר בנאומו אמש לאומה כי "בימים הללו הצבא הרוסי מפגין את הדבר שהוא הכי טוב בו – להציג את גבו".
מתקפת-הנגד באזור חרקוב, שהינה העיר השנייה בגודלה באוקראינה עם כ-1.5 מיליון איש, החלה בהפתעה מוחלטת בשבוע שעבר והצליחה למוטט במהירות אדירה את קווי ההגנה של הכוחות הרוסיים. המתקפה נפתחה במקביל למתקפת-הנגד שאוקראינה טוענת כי מתנהלת בחזית הדרומית, במחוז חרסון, אבל אתמול הודו גורמים בקייב כי מטרתה המרכזית הייתה לשמש "פעולת הסחה" – ולגרום לרוסיה לשלוח כוחות תגבור לחזית הדרומית ולדלל את כוחותיה במזרח, כפי שאכן קרה.
רוסיה עצמה הודתה שלשום כי הסיגה את כוחותיה מכמה וכמה אזורים במחוז חרקוב, כולל מהעיר האסטרטגית איזיום, ששימשה אותה כבסיס לשיגור מתקפות לעבר דונייצק בחבל דונבאס הסמוך. כוחות אוקראיניים נכנסו לעיר כבר בסוף השבוע, ואמש דיווח הנשיא זלנסקי כי היא "שוחררה". כלי תקשורת בעולם הכריזו שמדובר בתבוסה הקשה ביותר שספגה מוסקבה מאז שכשלה בניסיונה לכבוש את קייב בתחילת המלחמה. אתמול פרסם משרד ההגנה הרוסי מפה שבה חשף את מיקום כוחותיו הנוכחיים בחרקוב, ואם המפה אכן נכונה אזי נראה שהרוסים שולטים כעת רק על שטח מצומצם ביותר במחוז חרקוב, בצדו המזרחי של נהר אוסקול, במרחק של כ-15 ק"מ מאיזיום.
כפי שטען כשנסוג מפרברי קייב בסוף מרץ, משרד ההגנה הרוסי הצדיק את הנסיגה שלו מהשטחים הכבושים בחרקוב בצורך "להיערך מחדש" ולסייע למורדים הפרו-רוסים ב"שחרור" חבל דונבאס מידי האוקראינים – אבל הטענה הזו לא שכנעה רבים מתומכיו הבולטים ביותר של הקרמלין ברוסיה. הלאומנים הרוסים, אלו שלאורך המלחמה מעודדים בתקשורת הממלכתית ברוסיה וברשתות החברתיות את הנשיא ולדימיר פוטין וקוראים לו להסלים את המתקפות שלו נגד אוקראינה, הביעו ביממה האחרונה הלם של ממש מהתבוסה בחרקוב.
רבים מהם הביעו כעס על כך ששלשום, במקביל לנסיגה הבהולה, חגגו בבירה מוסקבה את יום השנה להיווסדה עם זיקוקים, ופוטין עצמו חנך שם מתקן שעשועים חדש, תוך שהוא שומר על שתיקה בכל הנוגע להתפתחויות הדרמטיות במה שהוא מתעקש לכנות "מבצע צבאי מיוחד" באוקראינה. "לזיקוקים במוסקבה ביום טראגי של תבוסה צבאית לרוסיה יהיו השלכות פוליטיות חמורות מאוד", הזהיר הפרשן הפוליטי הרוסי סרגיי מרקוב, שנחשב לתומכו של פוטין. "הרשויות לא יכולות לחגוג בזמן שאנשים מתאבלים". תומך משטר אחר, הכתב הרוסי הצבאי הבולט סמיון פגוב, כתב בחשבון הטלגרם שלו כי החגיגות בסוף השבוע במוסקבה היו בגדר "כפירה" ממש, וקרא להגביר את המאמץ המלחמתי.
הלאומנים הרוסים קוראים כבר זמן רב לפוטין להקדיש יותר ממשאביה הצבאיים והכלכליים של רוסיה למבצע באוקראינה על מנת להבטיח שם ניצחון – כשברקע דיווחים על המורל הנמוך שממנו סובלים החיילים הרוסים והמחסור הכבד בכוח אדם, כשאפילו אסירים מגוייסים. אבל גם עצם השתיקה של הקרמלין מעוררת אי-נחת בקרב תומכיו של פוטין. "עכשיו זה לא הזמן לשתוק ולא לומר דבר, זה פוגע חמורות במטרה", כתב בלוגר פרו-מלחמתי פופולרי בשם רייבאר.
נראה שהנסיגה מחרקוב מעוררת מתיחות בקרב גורמים בכירים אף יותר, ושליט צ'צ'ניה רמזן קדירוב, יד ימינו של פוטין ששלח את חייליו כדי לסייע לפלישה לאוקראינה, מתח אף הוא ביקורת על הנסיגה. בהקלטה בת 11 דקות שפרסם בחשבון הטלגרם שלו, קדירוב טען אמנם שלעיר איזיום אין חשיבות אסטרטגית כמו זו שמייחסים לה במערב, אבל הודה שהנסיגה היא מכה לצבא הרוסי – והאשים את מפקדיו בטעויות שהובילו אליה. "אם היום או מחר שינויים לא ייעשו בהתנהלות במבצע הצבאי המיוחד, אאלץ ליצור קשר עם הנהגת משרד ההגנה או עם הנהגת המדינה ולהסביר להם את המצב האמיתי בשטח", אמר.
לצד ההישגים האוקראיניים בחרקוב מגיעים כעת גם דיווחים על שינוי אפשרי של המומנטום בחבל דונבאס: במחוז לוהנסק בחבל הזה נטען כי ניטשים כעת קרבות מחודשים בין הצדדים, אחרי שרוסיה כבר השלימה את כיבושו ביולי האחרון. אמש טען הצבא האוקראיני כי הרוסים נמלטו "בחופזה" מעיירה באזור בשם סבאטובה, ומוקדם יותר דיווחו גורמים אוקראינים אחרים על קרבות באזור העיירה לימאן, ששוכנת במחוז הסמוך דונייצק. הטענות הללו לא מאומתות לפי שעה, אבל מנהיגי המורדים הפרו-רוסים עצמם הצהירו בסוף השבוע כי הם מתמודדים בחבל הזה עם "קשיים" בקרבות מול האוקראינים.
למרות הבליץ המוצלח מצדה של אוקראינה בחזית המזרחית, גורמים בקייב ובמערב מזהירים כי מתקפת-הנגד בחרקוב עדיין נמצאת בראשיתה, וכי שמירה על ההישגים שם לאורך זמן צפויה להיות משימה קשה, בין היתר כיוון שהרחבת קווי ההגנה מביאה בהכרח לדילול הכוחות שמוצבים בהם. שר ההגנה האוקראיני אולכסיי רזניקוב הזהיר אתמול בריאיון לעיתון "פייננשל טיימס" מאפשרות של מתקפה רוסית נגד קווי האספקה של הכוחות האוקראיניים בשטחים המשוחררים בחרקוב, או אף מאפשרות שיכותרו במקרה של מתקפת-תגובה רוסית. הוא ציין שהמתקפה בחרקוב הצליחה "מעבר למצופה", וטען שהיא מתקדמת כמו "כדור שלג שמתגלגל במורד גבעה".
להישגים הללו יש גם חשיבות רבה עבור אוקראינה בזירה הבינלאומית: בחודשים האחרונים נתפסה המלחמה יותר ויותר כמלחמת התשה, שבה אף צד לא משיג פריצת דרך משמעותית, ובקייב חששו בשל כך מלחץ גובר במערב – שסובל מהשלכות כלכליות קשות בשל המלחמה – להסכים לפשרות מול מוסקבה כדי להגיע להפסקת אש. הנשיא זלנסקי כבר הצהיר בסוף השבוע שאין זה הזמן למשא ומתן, ומנסה למנף את ההצלחה בחרקוב על מנת לחלץ סיוע צבאי נוסף מהמערב. "אני מאמין שהחורף הזה יהיה נקודת מפנה, שיוביל לביטול הכיבוש של אוקראינה במהירות רבה. עם כלי נשק חזקים יותר, נוכל לסלק את הכובשים מהר יותר", אמר אתמול.
פורסם לראשונה: 23:39, 11.09.22