ארגון הסיוע הבינלאומי "המטבח המרכזי העולמי" (World Central Kitchen), שמפעיל ברצועת עזה מטבחים קהילתיים, פיטר 62 מתוך 500 עובדיו לאחר בדיקות רקע ביטחוניות שבוצעו על-ידי ישראל. הפיטורים קרו בעקבות זיהוי של מספר עובדים כ"איום ביטחוני" פוטנציאלי, ושבוע אחרי תקיפות חיל האוויר שבהם נהרגו שלושה מעובדי הארגון.
3 צפייה בגלריה
תקיפת רכב של WCK
תקיפת רכב של WCK
הרכב שהותקף בחאן יונס, בשבוע שעבר
(צילום: רויטרס/REUTERS/Stringer)
3 צפייה בגלריה
תקיפת רכב של WCK
תקיפת רכב של WCK
הכובע של הארגון שנמצא ברכב
(צילום: רויטרס/REUTERS/Stringer)
הפיטורים התרחשו כאמור שבוע לאחר תקיפת חיל האוויר הישראלי על רכב של הארגון, שהובילה למותם של חמישה אנשים, בהם שלושה עובדי הארגון. צה"ל מסר אז כי היעד היה פעיל חמאס, שהשתתף בטבח 7 באוקטובר, ונמצא מאוחר יותר כעובד הארגון. בתגובה לאירועים אלו, הארגון פרסם הודעה פנימית בערבית לעובדיו, שבה נכתב כי שמות העובדים הועברו לישראל לצורך בדיקות ביטחוניות, וכי מספר חברי צוות זוהו כאיום ביטחוני והוחלט על סיום עבודתם "למען בטיחות כולם בעזה".
"המטבח המרכזי העולמי", שהוקם על ידי השף הספרדי חוזה אנדרס, מפעיל כיום עשרות מטבחים קהילתיים בעזה, בעיקר במרכז ודרום הרצועה. פעילות הארגון הושהתה למשך שבוע לאחר התקיפה האווירית האחרונה. "אנחנו שבורי לב מכך שרכב שנשא עובדים שלנו הותקף על-ידי ישראל. אנחנו עובדים עם מידע חסר, ומחפשים אחר מידע נוסף", נמסר אז מהארגון. "לא היה לנו שום מושג שמישהו ברכב קשור באופן מסוים למתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. הארגון משהה את פעילותו ברצועת עזה נכון לעכשיו. ליבנו עם חברינו לעבודה ועם משפחותיהם ברגע הזה".
באפריל האחרון נהרגו שבעה מעובדי הארגון בתקיפת כטב"מים ישראליים על שיירת רכבים שלו. צה"ל הודה מאוחר יותר כי התקיפה בוצעה בטעות לאחר שהרכבים זוהו באופן שגוי. התקרית, שעוררה סערה בינלאומית, הובילה להפסקה של בפעילות הארגון. אחרי כחודשיים וחצי הוא חזר לפעול. בין ההרוגים היו שלושה אזרחי בריטניה, אזרח פולין, אזרח אמריקני-קנדי, אזרחית אוסטרליה וכן פלסטיני אחד.
3 צפייה בגלריה
עאהד עזמי קדיח
עאהד עזמי קדיח
המחבל עאהד עזמי קדיח
בישראל, הארגון מייצר מזון תחת הפיקוח של השפית רותי רוסו, שאותו הוא חילק לתושבי הצפון. מאז פרוץ המלחמה, הארגון חילק קרוב לשני מיליון מנות מזון לתושבים, כ-40 אלף מנות ביום לערך - כולן במימון ה-WCK. הקייטרינג של הארגון פועל במועצה המקומית תפן, שסמוכה לכרמיאל, ומייצר מנות אוכל חמות וכן סלי מזון הכוללים ירקות, פירות, חלב ולחם – הכל בהתאם לצורכי התושבים. סלי המזון נארזים במטה ארגון "פתחון לב" בכרמיאל, והם מחולקים באמצעות הרשויות.
בשבת שעברה, כאמור, צה"ל חיסל את את המחבל עאהד עזמי קדיח, שהשתתף בטבח ב-7 באוקטובר בקיבוץ ניר עוז. קדיח הועסק בארגון המטבח המרכזי העולמי (WCK), ונציגי מתאם פעולות הממשלה בשטחים דרשו מבכירים בקהילה הבינלאומית ומראשי הארגון הבהרות וביצוע בירור דחוף בנושא העסקת עובדי הארגון שהשתתפו בטבח.
"המחבל היה במעקב מודיעיני לאורך זמן, והותקף בעקבות מידע מהימן על מיקומו בו היה בזמן אמת, אמר דובר צה"ל בשבוע שעבר. "נדגיש כי מדובר בכלי רכב אזרחי שמעברו בציר לא תואם לשם העברת סיוע". עוד מסר כי "צה"ל ושב"כ ימשיכו לפעול בנחישות לאיתור וחיסול פעילי טרור צבאיים, המבצעים פעולות טרור נגד אזרחי ישראל, וכן, מעורבים באירועי הטבח הרצחני ב-7 באוקטובר". הוא הדגיש כי "על-פי המידע הקיים, לא ניתן לקשר בין המחבל לאירוע חטיפה ספציפי".
סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית "וופא" דיווחה אז כי בתקיפת הרכב בחאן יונס חוסלו שלושה עובדים בארגון. לדברי כוחות הרפואה ברצועת עזה, שני אנשים נוספים נהרגו באותה תקיפה.
מ"המטבח המרכזי העולמי" נמסר בתגובה: ״עבדנו ללא לאות להחיות את פעולות הבישול בעזה תוך שמירה על בטיחות הצוות שלנו והאנשים שאנחנו משרתים. עד כה הגשנו כמעט 82 מיליון ארוחות ואנחנו עוגן חיים עבור רבים. עלינו להמשיך. לאחר מתקפת ה-30 בנובמבר הטראגית, ישראל דרשה בפומבי חקירה בנוגע לנהלי הגיוס שלנו בעזה, כולל בדיקות ביטחוניות דרך המחלקה הישראלית האחראית על סיוע הומניטרי. למרות שבדיקות אלו לא יכולות להבטיח באופן מלא את הבטיחות, הן עוזרות לצמצם את הסיכון להתקפות על הצוות שלנו, המטבחים ואתרי ההפצה. על סמך התוצאות, קיבלנו את ההחלטה הקשה לבצע שינויים בעזה.
"אין לראות בכך כקביעה מצד WCK כי האנשים הללו שייכים לארגון טרור כלשהו. לפני קבלת תוצאות בדיקות הביטחון, לא הייתה לנו סיבה לדאגה לגבי אף אחד מהאנשים הללו, וכיוון שישראל לא משתפת מידע מודיעיני עם ארגוני סיוע, איננו יודעים את הבסיס להחלטת ישראל להדליק נורות אזהרה על אנשים אלו. עם זאת, הרגשנו כי צעד זה היה נחוץ להגן על הצוות והפעילות שלנו. אנחנו מאמינים שהיו לנו שתי אפשרויות: לסגור את הפעילות בעזה או להיענות לבקשתם. ההחלטה הזו מגנה על ילדים ומשפחות פלסטיניות המגיעות לאכול באתרים שלנו. איזון בין בטיחות לבין המשימה שלנו לשרת הוא אחריות שאנו לוקחים מאוד ברצינות. למרות האתגרים הללו, אנחנו נשארים ממוקדים במשימה שלנו. אנחנו משבחים את הצוות שלנו בעזה על כך שהוא מאכיל כל יום, ועושה את הבלתי אפשרי אפשרי״.