ראש הממשלה בנימין נתניהו גיבה בצהריים (שישי) את שר הביטחון יואב גלנט, אחרי המתקפות החריפות מצד השרים וחברי הכנסת של הציונות הדתית ועוצמה יהודית בעקבות פינוי המאחז "אור חיים" שהוקם בשעת לילה בשומרון לזכרו של הרב חיים דרוקמן - כפי שנחשף ב-ynet. "הממשלה תומכת בהתיישבות אך ורק כשהיא נעשית באופן חוקי ובתיאום מראש עם ראש הממשלה וגורמי הביטחון, דבר שלא נעשה במקרה זה", נמסר מלשכתו של נתניהו - וצוין כי הוא יכנס דיון בנושא בתחילת השבוע.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמכהן גם כשר שני במשרד הביטחון, תקף מוקדם יותר בחריפות את גלנט: "השר הוציא הבוקר בהתאם לסמכותו הוראה כתובה לראש מתאם פעולות הממשלה בשטחים לעצור את הפינוי ולא לבצעו עד לקיום דיון אצלו בעניין בראשית השבוע. שר הביטחון גלנט הורה על ביצוע הפינוי למרות ההנחיה, בלא ששוחח עם השר סמוטריץ' ובניגוד מוחלט להסכמים הקואליציוניים המהווים את הבסיס לקיומה של הממשלה", נמסר מטעמו. טוביה, אחיו של השר סמוטריץ', צייץ: "כנראה שגלנט צריך ללמוד על בצלאל בדרך הקשה את מה שביבי כבר למד".
בלשכתו של גלנט שמרו על שתיקה עד שנתניהו הוציא את ההודעה מטעמו, ולאחר מכן נמסר כי "שר הביטחון שוחח לפני זמן קצר עם הרמטכ"ל הרצי הלוי, והעניק גיבוי מלא לצה"ל וכוחות הביטחון. כל פעולה בשטח צריכה להיעשות לפי חוק, בתיאום מלא, ובכפוף להערכת המצב הביטחונית".
מדובר במבחן כוח ראשון במערכה בין סמוטריץ' לגלנט בסוגיית השליטה של המנהל האזרחי ומתאם פעולות הממשלה בשטחי יהודה ושומרון. סמוטריץ' מבין היטב כי מי שידע על הפינוי ואישר אותו הוא ראש הממשלה נתניהו, אבל שמו נעדר מהודעת יו"ר הציונות הדתית וכל הטענות הופנו לגלנט. לפני כשנה וחצי, במצב זהה במאחז הבלתי-חוקי אביתר, הגיעו כל חברי הכנסת מהימין למקום, הקימו לשכות, זעקו על "השמאלנות" של ממשלת בנט - והפעם רובם שותקים.
השרה למשימות לאומיות מהציונות הדתית אורית סטרוק פנתה לנתניהו בטוויטר: "אדוני ראש הממשלה, הסכמים קואליציוניים צריך לכבד, זה 100% באחריותך", כתבה.
ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית כתב בטוויטר אחרי שנתניהו העניק גיבוי לגלנט: "יואב גלנט היקר, אני מכיר אותך הרבה שנים. יש לי גם הרבה דברים טובים לומר עליך. אני מציע שתחשוב היטב - האם אתה באמת רוצה להיות חיקוי זול של בני גנץ? אני ממליץ שתתעשת. זה עוד לא מאוחר מדי".
כמה שעות אחרי הקמת המאחז לזכרו של הרב דרוקמן שהלך לעולמו בחודש שעבר, הגיעו למקום כוחות גדולים של יס"מ ומשמר הגבול, מלווים בפקחי המנהל האזרחי, והחלו בפינוי המתנחלים מהמקום. במקום התפתחו גם יידויי אבנים בין המתנחלים לפלסטינים. אחד מהצעירים היהודים נפגע קל.
הכוחות הגיעו לפינוי המאחז בהוראת אלוף פיקוד המרכז, וגורם מדיני בכיר אמר כי "מדיניות מקדמים בהידברות ולא במחשכים". מנגד, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרש משר הביטחון גלנט לעצור את הפינוי. בתיעוד נראו הכוחות כורזים לצעירים שעל הגגות: "לא באנו להתעמת".
הכוחות שהגיעו בסרבלים שחורים, הציגו למתנחלים צו שטח צבאי סגור והודיעו להם כי על הרס המבנים בהוראת מפקד פיקוד המרכז אלוף יהודה פוקס. מדובר במאחז הראשון שהוקם בשטחים מאז כינון הממשלה החדשה, ומיד לאחר העלייה לשטח ליד ההתנחלות מגדלים עלתה השאלה אם הוא יפונה כבר היום או שיותר למשפחות להישאר במקום במהלך השבת.
למקום הגיעה ח"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית). "אני נמצאת כאן עם משפחות גבעת 'אור חיים'. הגבעה הזו חיונית ביותר ובולמת את השתלטות הפלסטינים על אדמות לאום באזור ושומרת על כביש חוצה שומרון", אמרה חברת מפלגתו של השר בן גביר. "אני קוראת לשר הביטחון גלנט לעצור את מחטף הפינוי וההרס ולהשאיר את המתיישבים החלוצים האלה במקומם". על רקע מראות הפינוי, אמרה ח"כ סון הר מלך: "זה עוול נוראי, פשע". אחר כך היא אמרה לעובדי קבלן ערבים של המנהל האזרחי שלקחו חלק בהריסת המבנים: "תראו את עוצמת הביזיון, יימח שמם".
בן גביר עצמו פנה לשר הביטחון גלנט בדרישה לעצור את פינוי המאחז, ובכוונתו לבקש לקיים דיון בממשלה בנוגע להתנהלות המנהל האזרחי. לדברי בן גביר, "כולם חייבים בכיבוד שלטון החוק, אולם יש ליצור מדיניות שוויונית ואחידה. לא ייתכן שכאשר ערבים בונים ברחבי יהודה ושומרון, אנשי המנהל לא מדברים איתם ולא אוכפים את החוק, אך כשמדובר ביהודים, המנהל מבצע אכיפה בררנית ותוך שעות מבקש להרוס ולהחריב את המאחז".
הרמטכ"ל לשעבר, ח"כ גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי), קרא מוקדם יותר לראש הממשלה "לנקוט עמדה מיידית". "צופה בדאגה בהתנהלותו חסרת האחריות של השר סמוטריץ' שנותן הנחיות לא חוקיות המנוגדות למדיניות של עשרות שנים – פינוי פלישה טרייה פלסטינית וישראלית לאלתר", אמר איזנקוט. "התערבותו של סוכן כאוס בעניינים ביטחוניים תפגע קשה במשימת צה"ל בנעלי הריבון לספק בטחון ולאכוף חוק וסדר".
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן אמר: "לפני שממשלת ישראל באה להרוס התיישבות שהקימו אזרחי ישראל לזכר הרב דרוקמן, לפני שממשלת ישראל באה להרוס יישוב בנקודה אסטרטגית ביטחונית בלב ארץ ישראל המשמר אדמות מדינה, תתכבד ותהרוס אלפי מבנים בלתי-חוקיים שנבנו בהשתלטות העבריינית של הרשות הפלסטינית בשטחי C.
"אסור לממשלה החדשה להיות כמו הממשלה הקודמת ולהפלות את היהודים לעומת האויבים. הממשלה צריכה להסדיר את היישוב החדש ולא להרוס אותו. אנו הגענו לארץ ישראל כדי לבנות אותה ולא כדי להרוס אותה במו ידינו. אסור לממשלה החדשה להיות כמו הממשלה הקודמת שהעם מאס בה. העם מצפה לממשלת ימין לא רק בדיבורים אלא גם במעשים".
נווה שינדלר, נכדו של הרב דרוקמן ואחד מיוזמי הקמת המאחז, אמר: "הגבעה הזאת היא בעלת חשיבות אסטרטגית ממדרגה ראשונה, ושומרת על השליטה היהודית בכביש חוצה שומרון. פינוי והרס של הגבעה הוא כניעה מוחלטת לרשות הפלסטינית שפועלת להשתלט על השטחים באזור".
לאחר שנודע על הקמת המאחז דרומית-מזרחית לשכם, גינה משרד החוץ הפלסטיני את המהלך. "המשרד רואה בפשע זה תגובה ישראלית לביקור הנוכחי של הצוות האמריקני באזור, ואתגר בוטה לדרישות הבינלאומיות להפסיק את כל הצעדים החד-צדדיים הבלתי-חוקיים. כישלון הצד האמריקני להגיב מיד לצעד פרובוקטיבי זה, משקף את חוסר רצינותו בתרגום מילים ועמדות לפעולה".
כלקח מהקמת המאחז השנוי במחלוקת אביתר, הורה שר הביטחון לשעבר בני גנץ בתקופת הממשלה הקודמת לפנות בצורה מיידית כל מאחז שקם על הקרקע, לבטח כזה שמכיל כמה משפחות עם מבנים ארעיים.