יפן תציין ביום חמישי הקרוב 10 שנים לאסון המשולש שפקד אותה ב-11 במרץ 2011 – רעידת אדמה אדירה בעוצמה 9, צונאמי שכיסה את עומק היבשה ותאונה גרעינית בתחנת הכוח בפוקושימה. יותר מ-18 אלף בני אדם נהרגו באסון ההוא, יותר מ-6,000 נפצעו – ועיירות שלמות נמחקו מהמפה.
לקראת יום השנה העשירי חזרו צלמי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP אל האזורים שבהם היכו גלי הענק. את הבתים שנעקרו, המכוניות שנסחפו והתהפכו על גגותיהן והספינות שנישאו בזרם ומצאו עצמן לפתע חונות על ראשי בתים – מחליפים כעת רחובות נקיים, כבישים מסודרים ותשתיות שנבנו כמעט מן היסוד.
רעידת האדמה של 11 במרץ 2011 היכתה בים מול חופיה המזרחיים של יפן בשעה 14:46 לפי השעון המקומי, ועוצמתה – 9 דרגות – מציבה אותה במקום הרביעי ברשימת הרעידות החזקות ביותר שתועדו אי פעם. הרעש ההוא גרם לצונאמי שהגיע לגובה של עד 40.5 מטר, נע במהירות 700 קמ"ש וחדר עד לעומק של 10 קילומטרים בתוך היבשה. גלים ראשונים שלו פגעו במקומות יישוב תוך דקות מהרגע שהאדמה רעדה.
מספרם הרשמי של ההרוגים ברעש האדמה ובצונאמי עומד על 15,900, אבל מלבדם נעדרים עוד 2,528 בני אדם, הנחשבים גם הם כמובן למתים. ממש בסוף השבוע האחרון נמסר כי זוהו רשמית שרידי גופתה של אישה שנעדרה מאז האסון ב-2011. שרידיה נמצאו ב-17 בפברואר באזור מיאגי שבצפון-מזרח יפן, ובדיקות שיניים ו-DNA שנערכו להם אימתו כי מדובר בשרידיה של נצוקו אוקויאמה, שהייתה בת 61 כשהגלים היכו במקום היישוב שלה.
רעידת האדמה ב-2011 גרמה גם לאסון בתחנת הכוח הגרעינית פוקושימה דאיצ'י – האסון הגרעיני הכבד ביותר מאז אסון צ'רנוביל באוקראינה ב-1986. הרעש והצונאמי פגעו במערכות חשמל וקירור בתחנה, ושלושה מששת הכורים שלה הותכו. יותר מ-160 אלף בני אדם שגרו ברדיוס של 20 קילומטר ממתקן פוקושימה דאיצ'י נאלצו בהוראת הממשלה להתפנות מבתיהם בגלל סכנת הקרינה, והחלו לשוב לבתיהם רק שלוש שנים אחר כך.
כמו האסון בצ'רנוביל, גם אסון פוקושימה הוגדר כאסון גרעיני בדרגה 7, ואלה שני האסונות הגרעיניים החמורים ביותר שנרשמו אי פעם.