שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה טען לפני הצהריים (יום ג') כי קייב והמערב הצליחו למנוע הסלמה, זמן קצר לאחר שרוסיה הכריזה על תחילתה של נסיגה צבאית מפאתי השטח האוקראיני. "יחד עם השותפות שלנו, הצלחנו למנוע הסלמה נוספת מצד רוסיה", אמר השר.
עם זאת, קולבה ציין כי עדיין מוקדם מכדי לראות הפחתה אמיתית במתיחות במשבר שמטלטל את אירופה בשבועות האחרונים. "המצב נותר מתוח אבל בשליטה", הוסיף קולבה. "רוסיה משמיעה כל מיני הצהרות כל הזמן, בגלל זה יש לנו כלל: נאמין כשנראה את הנסיגה".
החשש ממלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• מה בעצם רוצה פוטין? מדריך למשבר באוקראינה
• קייב באיתות לפוטין: "מוכנים לוותר על הרבה, לא על ההצטרפות לנאט"ו"
• שר החוץ הרוסי לפוטין: ממליץ להמשיך בשיחות, הדיפלומטיה טרם מוצתה
• מקלטים, שקי שינה, טונות של קמח: הקהילות היהודיות נערכות
• ארה"ב: "פלישה? המערב ייצא חזק יותר". רוסיה: "סנקציות? לא מזיז לנו"
ההצהרה האוקראינית באה לאחר שמשרד ההגנה של רוסיה הודיע כי חלק מהחיילים באזורים שבקרבת גבולות אוקראינה חוזרים לבסיסיהם אחרי שהשלימו תרגילים צבאיים שקיימו. בהצהרה של משרד ההגנה נמסר כי התרגילים הגדולים ברחבי המדינה עדיין נמשכים, אך חלק מהיחידות של מחוזות הצבא הדרומי והמערבי השלימו את התרגילים והחלו לחזור לבסיסים.
משרד ההגנה הרוסי פרסם גם סרטונים שמראים, לדבריו, כמה טנקים וכלי רכב משוריינים אחרים שמועמסים על קרונות רכבת. המשרד מסר שהוא ישתמש במשאיות כדי להעביר חלק מהציוד הצבאי ושחלק מהכוחות יצעדו ברגל לבסיסיהם. לא נמסר כמה חיילים יעזבו את אזורי הגבול.
למרות ההצהרות המעודדות, שרת החוץ של בריטניה ליז טראס אמרה כי נדרשת נסיגה רוסית מלאה. "הרוסים טענו שאין להם תוכניות לפלישה, אבל נצטרך לראות נסיגה בהיקף מלא של חיילים כדי להראות שזה נכון", אמרה טראס. הבוקר היא הזהירה שעדיין קיימת סבירות גבוהה לפלישה רוסית לאוקראינה, והיא עשויה להתרחש בקרוב. טראס הוסיפה כי אם הכוחות הרוסיים ייכנסו לשטח אוקראינה, "הם יכולים להגיע מהר מאוד לקייב".
בחודשים האחרונים ריכזה רוסיה יותר מ-140 אלף חיילים בגבולות עם אוקראינה, מה שעורר חשש מפני פלישה רוסית. התמרונים המשותפים עם בלארוס, שהחלו ביום חמישי האחרון וצפויים להסתיים ביום ראשון, הובילו לכך שאוקראינה מוקפת כמעט לחלוטין על ידי כוחות הצבא הרוסי.
הקרמלין מסר בצהריים כי האזהרות האמריקניות שרוסיה תתקוף מחר את אוקראינה הן "היסטריה חסרת בסיס" שנועדה להגביר את המתיחות באירופה. "תמיד אמרנו שהכוחות ישובו לבסיסיהם ברגע שהתרגילים יסתיימו ושזה מה שקורה עכשיו", מסר הקרמלין. דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה הוסיפה כי היום ייכנס להיסטוריה "כיום שבו נכשלה תעמולת המלחמה המערבית".
השליח הרוסי לאיחוד האירופי, ולדימיר צ'יז'וב, אמר הבוקר כי רוסיה תפלוש לאוקראינה "רק אם יתגרו בנו". צ'יז'וב, שצוטט בסוכנות הידיעות הרוסית RIA, הוסיף כי מוסקבה תגיב אם אזרחים רוסים ייהרגו בכל מקום, כולל בחבל דונבאס במזרח אוקראינה שבשליטת המורדים הפרו-רוסים. הוא הסביר כי "אם האוקראינים יפתחו במתקפה נגד רוסיה, אל תופתעו אם נתקוף בחזרה". ארה"ב הזהירה שלשום פעם נוספת שרוסיה עלולה לבצע בשטחה של אוקראינה פעולת "דגל כוזב" - מתקפה מבוימת נגד הבדלנים הפרו-רוסים במזרח המדינה - כדי להצדיק פלישה של כוחותיה.
בינתיים נמשכים המאמצים הדיפלומטיים למניעת פלישה רוסית, והיום ייפגש קנצלר גרמניה אולף שולץ עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במוסקבה. לפני צאתו אמר שולץ כי יעביר לפוטין את המסר שהמערב פתוח לדיאלוג על החששות הביטחוניים של רוסיה, אך יטיל עליה סנקציות אם תפלוש לאוקראינה. "אנחנו מוכנים לסנקציות מרחיקות לכת ויעילות בתיאום עם בעלות בריתנו", אמר אתמול שולץ אחרי פגישתו עם נשיא אוקראינה וולודמיר זלנסקי בקייב, לפני שחזר לברלין.
לפני הפגישה במוסקבה, קראה גרמניה לרוסיה להסיג את חייליה מגבולות אוקראינה. "המצב מסוכן במיוחד", אמרה שרת החוץ של גרמניה אנאלנה ברבוק. "האחריות להרגעת המצב היא בבירור על רוסיה".
בתוך כך, תמונות לוויין חדשות מציגות פעילות צבאית רוסית בכמה מוקדים ליד אוקראינה. לפי "מקסאר טכנולוגיות", חברה אמריקנית שעוקבת אחרי הצטברות הכוחות הרוסיים בגבולות אוקראינה במשך שבועות, התמונות שצולמו אתמול ושלשום תיעדו פעילות חדשה משמעותית בבלארוס, בחצי האי קרים שסופח על ידי רוסיה ב-2014 ובמערב רוסיה. צילומי הלוויין מצביעים על הגעת כוחות חדשים, כמו גם מסוקי תקיפה ומפציצים.
בעקבות היערכות הכוחות הרוסיים בגבולות, מחלקת המדינה האמריקנית קראה הלילה לאזרחי ארה"ב לעזוב מיד את בלארוס. אתמול החליטה ארה"ב לפנות את השגרירות בקייב ולהעביר אותה לעיר לבוב שבמערב אוקראינה. בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" דווח שמחלקת המדינה הורתה להרוס ציוד מחשבים בשגרירות בקייב בגלל סכנת הפלישה המתקרבת. במחלקת המדינה אמרו שארה"ב לא רואה בשטח שום סימן מוחשי לרגיעה בגבול רוסיה-אוקראינה, וכי לפי שעה לא ברור אם מוסקבה מעוניינת בפתרון דיפלומטי למתיחות באזור.
שגריר ישראל באוקראינה, מיכאל ברודסקי, אמר בריאיון לאולפן ynet כי "התחושה היא שאנחנו מתקרבים לנקודת ההכרעה בכל שעה שעוברת. לא יכולים להרשות לעצמנו לקחת סיכונים". לדבריו, בשגרירות פועלים במרץ כדי שכמה שיותר ישראלים באוקראינה יעזבו. "אני חושב שהאסימון נפל. לפי המספרים שידועים לנו כ-2,000 עזבו ביומיים האחרונים".