משרד ההגנה במוסקבה הודיע אתמול (שבת) על מינוי חדש בצמרת הצבא הרוסי, על רקע שורת התבוסות במלחמה באוקראינה: סרגיי סורוביקין, גנרל בן 55 שפיקד על חיל האוויר משנת 2017, יהיה מעתה מי שינהיג את הצבא הרוסי באוקראינה וישאף לשנות את המומנטום בשדה הקרב.
מדובר במינוי שלישי לתפקיד בכיר בצבא בתוך שבוע: הכוחות המזוינים של רוסיה מחולקים לחמישה מחוזות, ובשבוע האחרון דווח כי רוסיה הדיחה שניים מהם.
הקרמלין לא אמר את מי סורוביקין יחליף בתפקיד, אם בכלל. באפריל, כמעט חודשיים אחרי הפלישה, דיווח המודיעין הבריטי כי הגנרל אלכסנדר דבורניקוב מונה למפקד הראשי של "המבצע הצבאי המיוחד" של רוסיה – מינוי שנועד "לרכז את הפיקוד והשליטה" שלה. הקרמלין לא הצהיר על המינוי.
סורוביקין נולד בנובוסיבירסק שבסיביר. בשנות ה-90 לקח חלק בקרבות בצ'צ'ניה ובטג'יקיסטן, ולאחרונה בסוריה. בגדריאן נכתב כי מדובר בגנרל אכזר, שבשנות ה-90 פתח באש על מפגינים פרו-דמוקרטים. משרד ההגנה הבריטי אמר השנה על סורוביקין: "במשך 30 שנה הקריירה של סורוביקין מלווה בטענות לשחיתות ואכזריות". בפייננשל טיימס נכתב כי לפי משרד ההגנה הבריטי מדובר ב"גנרל אכזר ומושחת בצורה ידועה לשמצה – אפילו בסטנדרטים של הצבא הרוסי".
הגנרל פיקד על הכוחות הרוסיים בסוריה, שמסייעים לבשאר אסד במלחמת האזרחים. לפי הגרדיאן בזמן הפעילות בסוריה השתמש סורוביקין בשיטות "שנויות במחלוקת" שכללו הפצצות ללא הבחנה של מורדים המתנגדים לאסד. ב-2017 הוא מונה למפקד חיל האוויר ובשנה שעברה הועלה לדרגת גנרל. בזמן שירותו בסוריה הוא קיבל את עיטור העוז של הפדרציה הרוסית. בפברואר 2022, כמו בכירים רוסים אחרים, נכלל הגנרל ברשימת הסנקציות של האיחוד האירופי. במהלך הקיץ היה סורוביקין אחראי על הכוחות הרוסיים בדרום אוקראינה.
ההודעה על המינוי הגיעה ביום שבו ספגה רוסיה מכה קשה, עם פיצוץ הגשר היחיד שמחבר אותה לחצי האי קרים שאותו סיפחה מאוקראינה ב-2014. לפחות שלושה בני אדם נהרגו בפיצוץ, שגרם לקריסה חלקית של הגשר. השלטון המקומי בקרים, שנתמך על-ידי מוסקבה, האשים את אוקראינה בפיצוץ - אך בקרמלין טרם הפנו אצבע מאשימה לעבר קייב, שהיא החשודה המיידית.
לפי התקשורת הרוסית, מעט אחרי 06:00 (שעון מקומי) אתמול, התפוצצה "משאית תופת" על הכביש. כתוצאה מהפיצוץ התלקחו שבעה קרונות רכבת שנשאו עמם נפט, במסילה בגשר שבנויה מעל הכביש למכוניות. למרות הדיווח בתקשורת הרוסית שהמשאית שהתפוצצה הייתה ממולכדת, הדבר לא ברור – וגם מתיעוד מצלמת האבטחה שפרסמו כלי תקשורת רוסיים לא ברור אם המשאית, שלצדה נסעה ברגעי הפיצוץ מכונית פרטית, הייתה זו שגרמה לאותו פיצוץ אדיר.
שעות אחרי הפיצוץ הורה ולדימיר פוטין להגביר את אבטחת הגשר והתשתיות שמספקות חשמל וגז טבעי לחצי האי קרים. אמש הודיע משרד התחבורה הרוסי על חידוש תנועת הרכבות בגשר. התנועה, המצומצמת, בכביש חודשה אחרי כ-10 שעות.
בכירים אוקראינים חגגו אתמול את פיצוץ הגשר ורמזו לאפשרות שהיא זו שעומדת מאחורי פעולת החבלה – אבל נזהרו מלקחת אחריות פומבית וישירה. כך גם עשו בשלל פעולות החבלה הקודמות שאירעו בקרים בחודשים האחרונים, בראשן זו שאירעה בחודש אוגוסט, אז חוללו פיצוצים ענקיים הרס רב למטוסי קרב רוסיים בבסיס חיל האוויר סאקי שבחצי האי.
זלנסקי: "יום מעונן בקרים. לא רוצים שיהיו שם כובשים"
גורם צבאי אוקראיני ששוחח בעילום שם עם "ניו יורק טיימס" לא הכחיש כי קייב עומדת מאחורי הפיצוץ אתמול בגשר קרים, אבל גם לא אישר זאת. הוא ציין כי קרונות הרכבת שעלו באש היו אמורים להעביר נפט לכוחות הרוסיים באוקראינה. "פוטין צריך להיות שמח. לא כל אחד מקבל מתנה יקרה כל-כך עבור יום ההולדת שלו", הוסיף, בהתייחסות ליום ההולדת ה-70 שחגג שלשום פוטין.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס לפיצוץ ואמר: "היום היה יום טוב ושמשי ברובו בשטחים של המדינה שלנו. לרוע המזל, בקרים היה מעונן". זלנסקי אמר כי אוקראינה רוצה עתיד "ללא כובשים, ברחבי השטחים שלנו ובמיוחד בקרים".
רמז למעורבות אוקראינית בפיצוץ השמיע יועצו של הנשיא וולודימיר זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, שצייץ בחשבון הטוויטר שלו תמונה מקריסתו החלקית של גשר קרים וכתב לצדה: "קרים, הגשר, ההתחלה. כל דבר לא-חוקי חייב להיהרס, כל דבר שנגנב חייב להיות מוחזר לאוקראינה".
"מתנת יום הולדת לפוטין"
אולכסיי דנילוב, מזכיר המועצה לביטחון לאומי בקייב, רמז כי הפיצוץ הוא בגדר "מתנת יום הולדת" מאוקראינה לפוטין, והעלה לחשבון הטוויטר שלו סרטון שפוצל לשני מסכים: אחד שבו נראית השריפה בגשר, והשני שבו נראית בשחור לבן מרילין מונרו שרה את שירה המפורסם "יום הולדת שמח, אדוני הנשיא" – אותו שרה ב-1962 לנשיא ארה"ב דאז ג'ון פ. קנדי.
לאחר מכן טען פודוליאק כי העובדה שהמשאית הגיעה מכיוון רוסיה מראה שהיא האחראית לפיצוץ. "ללא ספק אנחנו עדים לתחילתו של תהליך שלילי ורחב היקף ברוסיה". לטענתו הפיצוץ מבטא את הסכסוך בין ה-FSB (שירות המודיעין הרוסי) והחברות הצבאיות הפרטיות למשרד ההגנה והצבא הרוסי.
"המוסד הישראלי מכיר היום בכך שהם כבר לא מספר 1 בדירוג השירותים המיוחדים בעולם", צייץ בטוויטר אנטון גרשצ'נקו, יועץ לשר הפנים של אוקראינה. דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זחרובה, אמרה שהתגובות של קייב להרס תשתיות אזרחיות "מעידה על האופי הטרוריסטי שלה".
אורכו של גשר קרים, שמכונה גם גשר קרץ' על שם המצר שמעליו הוא עובר, הוא 19 ק"מ – מה שהופך אותו לגשר הארוך ביותר באירופה והארוך ביותר שרוסיה בנתה אי-פעם. מלבד היותו סמל בולט ביותר של הכיבוש הרוסי בקרים, יש לגשר חשיבות אסטרטגית רבה עבור מוסקבה: הוא משמש נתיב מרכזי להעברת ציוד צבאי מרוסיה לכוחות שלה שפועלים בדרום אוקראינה.
הגשר נחשב לפרויקט הדגל של פוטין, ובעבר כונה בשל כך "גשר פוטין". בתקשורת הרוסית תיארו את בנייתו, בעלות של 3.6 מיליארד דולר, כ"פרויקט המאה". הנשיא הרוסי דאג באופן אישי לבניית הגשר לאחר סיפוח קרים, כסמל מבחינתו לנצחיותו של הסיפוח. "בעידנים היסטוריים קודמים, תחת שלטון הצארים, אנשים חלמו על בניית הגשר", אמר פוטין כשהשיק אותו ב-2018, אז גם נסע עליו במשאית. "הם חזרו לרעיון הזה בשנות ה-30, בשנות ה-40 ובשנות ה-50. סוף-סוף, בזכות העבודה והכישרון שלכם, הנס הזה קרה", הוסיף אז פוטין בטקס ההשקה.
מתחילת המלחמה גורמים אוקראינים קוראים להרוס את הגשר שבו אירע הפיצוץ, שכאמור מסמל את הכיבוש הרוסי של קרים. שירות הדואר האוקראיני הודיע אתמול על הדפסת בול מיוחד לרגל הפיצוץ, ובקייב הצטלמו תושבים על רקע בול ענק שבו מופיע הפיצוץ של גשר קרץ'.
תושבים בחרסון יפונו לרוסיה: "נערכים לתקופה קשה"
הפיצוץ של גשר קרץ' עלול להביא להסלמה משמעותית במלחמה באוקראינה. כמה מחוקקים רוסים קראו אתמול לפוטין להגיב לפיצוץ ולהכריז על "מבצע לוחמה בטרור" – מונח שמאפשר לקרמלין להרחיב את שליטתו על רוסיה ואזרחיה בהשוואה למצב הקיים במסגרת "מבצע צבאי מיוחד".
בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה שולט כעת פוטין ברצועה בדרום המדינה, שמעניקה לו גישה ישירה וקרקעית לחצי האי קרים. בדרום אוקראינה סופג הצבא הרוסי בשבועות האחרונים סדרת מפלות, במסגרת מתקפת-הנגד המוצלחת של קייב במחוז חרסון, אחד מארבעה מחוזות אוקראיניים שרוסיה סיפחה אליה. קייב הצליחה לשחרר שטחים נרחבים ועשרות יישובים בחרסון. אתמול הודיע גורם בשלטון הכובש במחוז על פינוי חלקי של אזרחים מחרסון. לדברי הגורם ילדים והוריהם, והתושבים הקשישים, יפונו מחרסון לדרום רוסיה מכיוון שהמחוז "מתכונן לתקופה קשה".
פורסם לראשונה: 22:00, 08.10.22