מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן, אמר אתמול (רביעי) בתדרוך לכתבים כי במהלך החודש הקרוב, חודש הרמדאן, תתאפשר עליית יהודים להר הבית כמדי שנה - אבל הכניסה להר תצומצם לכניסה אחת בלבד, בשעות הבוקר. מאוחר יותר הוחלט לאחר הערכת מצב שהתקיימה במשטרה לאפשר לחבר הכנסת איתמר בן גביר, יו"ר עוצמה יהודית, לעלות הבוקר להר הבית. כל זאת, נכון לשעה זו.
לפי הנוהל, כדי למנוע מראש את עליית בן גביר - או כל ח"כ אחר - על השב"כ לתת חוות דעת משפטית שהעלייה להר הבית תסכן את ביטחון המדינה, ואז שר הביטחון וראש הממשלה צריכים להודיע בכתב שהם מקבלים את הערכת השב'כ שביטחון ישראל בסכנה.
לקראת חודש החגים התקיימה אתמול הערכת מצב שבה השתתפו נציגי שב"כ, עיריית ירושלים וצה"ל. "כמטרה אנחנו רוצים לשמור על קיום סדר חיים תקין של כלל החגים לכלל הדתות, לאפשר חופש פולחן לכל דת, תוך כדי שמירה על ביטחון האזרחים בגזרה", אמר מפקד המחוז.
בעקבות גל הפיגועים, משטרת מחוז ירושלים נערכת בכוחות מתוגברים. ביום שישי הקרוב - תחילת חודש הרמדאן והעלייה להר הבית - יוצבו 3,000 שוטרים בנקודות החיכוך בעיר. לפי ההערכות, השנה צפויים לעלות להר כמעט 400 אלף, זאת לאחר שבשנתיים האחרונות בשל מגפת הקורונה חלה ירידה דרמטית במספר העולים להר.
במערכת הביטחון מתנהל דיון בנוגע למספר הפלסטינים שיותר להם להיכנס לישראל לטובת תפילה בהר הבית, בהיתר מיוחד. במשטרה סבורים כי נכון יהיה להגביל את המשתתפים באמצעות קבלת היתר ממנהלת התיאום והקישור (המת"ק), ולא דרך פילוח גילי. בנוסף, ממליצים במשטרה לאשר כניסה של נשים וילדים עד גיל 12, גם כן לאחר קבלת אישור דומה ולאחר בידוק מול הגורמים הביטחוניים, וכן גברים בני 45 ומעלה. בשב"כ תומכים בעמדת המשטרה, לפיו יהיה צורך בקבלת אותו היתר מהמת"ק, אך בצה"ל מתנגדים כרגע לשינוי.
במקביל, במחוז ירושלים החלו בפעולות הרתעתיות של סיכול ומניעת פיגועים. במהלך התקופה האחרונה סוכלו 31 כוונות לביצוע פיגועים. המשטרה סימנה 110 יעדים בסיכון גבוה שמחציתם טופלו באמצעות שיחות אזהרה, חקירות הרחקות ומעצרים בהתאם. 17 מתוכם נמצאים במעצר מנהלי.
בנוגע לעליית חברי כנסת יהודים וערבים להר הבית הדגישו במשטרה כי הח"כים נדרשים לתיאום על פי הנוהל, 24 שעות לפני הגעתם, על מנת לכנס את הגורמים הרלוונטיים ולהחליט אם יש סכנה לביטחון חבר הכנסת או לביטחון הציבור. הערב התקיימה הערכת מצב שבסופה כאמור הוחלט לאפשר לח"כ בן גביר לעלות להר הבית. במשטרה אמרו כי לא תהיה אפליה בין הח"כים על רקע זהותם וכל החלטה תינתן בזמן אמת לאחר הערכת מצב מקצועית.
כלקח מאסון מירון, המשטרה לוקחת אחריות על הניהול הבטיחותי של אירועים המוניים. על פי חישוב המשטרה, בכותל המערבי תוגבל הכניסה עד ל-15 אלף איש בזמן נתון. בהר הבית, שבו השטח יותר גדול וקיימים בו יותר פתחים ודרכי מילוט, תופעל הערכת מצב בהתאם לכמות המשתתפים. אלו ינותבו דרך רחובות ושערים שונים, בהתאם להתפתחויות.
במהלך חודש הרמדאן, שיסתיים בלילת אל קדר - אז נרשם מדי שנה שיא בעליית המוסלמים להר הבית - יש גם כמה מועדים יהודיים ונוצריים חשובים. מדובר בחג הפסח, חג הפסחא, יום הזיכרון, יום השואה ויום העצמאות. כוחות הביטחון ערכו גם מיפוי של כלל גורמי הסיכון בנוגע לתמיכה והזדהות עם ארגון הטרור דאעש.
מארגון "בידינו למען הר הבית" נמסר בתגובה: "למי שחשב שלשם שינוי הפעם מערכת הביטחון תבין שכל כניעה לטרור והגבלת יהודים בהר הבית משמעותה דלק למחבלים צפויה אכזבה. שוב אין הפתעות - בממשלה שוב בוחרים בחרפה ובתדלוק הטרור".
בתוך כך, שוטרי תחנות מרחב הנגב בסיוע לוחמי יחידת יואב ולוחמי משמר הגבול איתרו אתמול 49 פלסטינים ששהו בישראל בניגוד לחוק. בבקרות בבתי עסק בתחום המרחב נמצא כי שלושה מהם העסיקו שוהים בלתי חוקיים ונפתח נגדם הליך פלילי. בבדיקות כלי רכב אותרו ארבעה מסיעים של שוהים בלתי חוקיים. כלי הרכב הושבתו ונגד המסיעים נפתח הליך פלילי.
פורסם לראשונה: 17:01, 30.03.22