חילופי האשמות עם ניחוח עדתי השתרבבו למשבר הקשה בין לשכות שר המשפטים יריב לוין ובין לשכת ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן בסוגיית אי בחירת נשיא קבוע למוסד השיפוטי הגבוה ביותר של המדינה.
2 צפייה בגלריה
עוזי פוגלמן, יריב לוין
עוזי פוגלמן, יריב לוין
מ"מ נשיא ביהמ"ש העליון פוגלמן והשר לוין
(צילום: מתוך אתר הרשות השופטת, שלו שלום)
דוברות הרשות השופטת פרסמה היום (רביעי) הודעה שבה נאמר כי "יובהר, כי לא הייתה הסכמה על שמם של אף מועמד או מועמדת למינוי לבית המשפט העליון. בניגוד לפרסומים, שר המשפטים לא הסכים לוויתורים על מינויים של מועמדיו בקשי וביטון (הכוונה לד"ר אביעד בקשי וד"ר רפי ביטון, שאותם מבקש לוין לקדם לעליון. ט"צ). נוכח עמדה זו, ועל אף שמטעם כל השופטים החברים בוועדה בראשות ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון הועלו שמות מועמדים נוספים, לא הייתה כל התקדמות ממשית במשא ומתן".
מקורבי השר לוין הגיבו בחריפות להודעת הרשות השופטת: "שימו לב לאופן בו מנוסחת הודעת הרשות השופטת. 'שר המשפטים לא הסכים לוויתורים על מינויים של מועמדיו בקשי וביטון'. טענת הרשות השופטת איננה נכונה. השר לוין לא הציע סתם שני אנשים שמצא בדרך, את 'בקשי וביטון' כפי שכתוב בהודעה, אלא הוא הציע שני משפטנים מצוינים ומוערכים - את ד"ר אביעד בקשי ואת ד"ר רפי ביטון".
עוד אמרו מקורביו של שר המשפטים: "עצם ניסוח ההודעה של הנהלת בתי המשפט מעיד על ההתנשאות, האפליה והדלת שנסגרת בפני מי שלא שייך לקבוצה 'הנכונה'. בית המשפט שייך לציבור כולו ולא לקבוצת מיעוט אחת. השר לוין ימשיך להיאבק כדי לפתוח את שורות בית המשפט למועמדים ראויים ומצוינים מכל גווני העם".
בינתיים נמשך הנתק בין הלשכות של שר המשפטים לוין וממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון השופט פוגלמן. עם זאת, ל-ynet נודע כי בוועדה לבחירת שופטים הועלו בין היתר שני שמות של מועמדים לעליון: עו"ד מיכאל ראבילו שייצג לפני שנתיים את ראש הממשלה בנימין נתניהו בבג"ץ, ופרופ' רון שפירא שמייצג את המדינה בהליכים נגד בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג.
2 צפייה בגלריה
ד"ר אביעד בקשי
ד"ר אביעד בקשי
ד"ר אביעד בקשי
(פורום קהלת)
ד"ר אביעד בקשי מכהן כראש המחלקה המשפטית ב"פורום קהלת", שאחראי במידה רבה לתוכנית שהציג לוין למהפכה משפטית בישראל. המחלקה בראשותו מגבשת בין השאר חוות דעת בנושאים משפטיים, במטרה לסייע לנבחרי ציבור לקדם מדיניות בכלים משפטיים ולקדם שיח אקדמי מנקודת מבט שמרנית. הוא ממליץ ששרי הממשלה לא יהיו כפופים לחוות הדעת של הייעוץ המשפטי לממשלה ולאפשר להם ייצוג עצמאי בבתי משפט.
ד"ר רפי ביטון מכהן כמרצה בכיר בבית הספר למשפטית במכללת ספיר. מחקריו עוסקים בעיקר במשפט, מודיעין והפעלת יחידות מיוחדות, מחקר מודיעיני, דיני המלחמה ותיאוריות של משפט פלילי וציבורי. ביטון סייע לשר לוין בניסוח הרפורמה החוקתית שלו.