בזמן שישראל מתמודדת עם ההשלכות של צווי המעצר שהוציא בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג (ICC) נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, מחר (חמישי) צפויה מכה נוספת מכיוון האו"ם ובית הדין. העצרת הכללית של האו"ם צפויה לאשר את יוזמת נורבגיה לבקש מהאג חוות דעת מייעצת בעניין החקיקה הישראלית נגד אונר"א.
נורבגיה טוענת כי החקיקה נגד סוכנות הפליטים של האו"ם, לפיה פעילותה בישראל תופסק בעקבות מעורבות חלק מפעיליה במעשי הטבח ב-7 באוקטובר, היא הפרה של אמנת האו"ם והמשפט ההומניטרי הבינלאומי. בנוסף, נורבגיה טוענת כי ישראל מונעת הגעה של סיוע הומניטרי לפלסטינים בעזה, ומונעת ממדינות אחרות "להושיט סיוע בשטחים הכבושים".
בהצעתה מבקשת נורבגיה כי חוות הדעת תדון בשאלה "מהן חובותיה של ישראל, כמעצמה כובשת וכחברה באו"ם, ביחס לנוכחות ופעילות של האומות המאוחדות, לרבות סוכנויותיה וגופיה, ארגונים בינלאומיים אחרים ומדינות שלישיות, בתוך השטח הפלסטיני הכבוש?". בנוסף, כך שואלים בנורבגיה, השאלה תתייחס גם ל"חובותיה של ישראל להבטיח ולאפשר אספקה דחופה החיונית להישרדותה של האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית".
נורבגיה מבקשת לקבוע כי לגופי האו"ם - ובהם אונר"א - יש חסינות, ולישראל אסור להתערב בה. ההצעה נולדה בין היתר מאחר ובנורבגיה מקווים שבית הדין יורה להטיל סנקציות על ישראל, אם לא תפסיק להפריע לעבודת אונר"א וגופי או"ם אחרים.
ההצעה צפויה לעבור בזכות הרוב האוטומטי נגד ישראל באו"ם, אך במשרד החוץ ושגריריות ישראל בחו"ל פועלים על מנת לשכנע כמה שיותר מדינות לא לתמוך בה - וצפויים להגיב למהלך. מדובר בצעד חריף של נורבגיה, שבעבר גם הודיעה על הכרה במדינה פלסטינית, אז ישראל השיבה את ארצה וביטלה את מעמדם של שמונה דיפלומטים נורבגים שטיפלו בשטחים הפלסטיניים.
"זה הזמן שישראל והאו"ם יפסיקו לפעול זו נגד זה ויעשו צעדים פרגמטיים בהעברת סיוע הומניטרי לפלסטינים שזקוקים לכך", אמרה הערב תומאס גרינפילד, בהתייחס לכוונה לאשר את יוזמת נורבגיה באו"ם. "ישראל חייבת לוודא שחקיקה לא תעכב סיוע הומניטרי ושירותים חיוניים, כולל של אונר"א שמהווה קו חיוני עבור פלסטינים".