נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הגיע הערב (רביעי) לבריסל, וייפגש עם מנהיגים ביבשת כדי לדון עימם על "הצעדים הבאים" במלחמה מול רוסיה – כחודש לפני חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. "אירופה צריכה להתייצב יחד, בצורה מאוחדת, כדי להבטיח שלום בר קיימא. כל נושא מהותי שמשפיע אל אירופה – וסיום המלחמה של רוסיה מול אוקראינה הוא ללא ספק אחד מהם – מצריך שיתוף פעולה יעיל של מדינות אירופה", אמר זלנסקי עם הגעתו לבריסל.
בפסגה בבריסל ייפגש זלנסקי עם ראש נאט"ו מארק רוטה ועם מנהיגי גרמניה, פולין, איטליה, דנמרק והאיחוד האירופי. נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש ממשלת בריטניה קיר סטרמר ציפו לפגוש את זלנסקי, אך לא יעשו זאת בגלל אילוצים בלוח הזמנים שלהם. במקומם ייפגש זלנסקי עם שרי החוץ שלהם. הנשיא האוקראיני צפוי להמשיך ולדרוש סיוע צבאי מאירופה, בזמן שמאחורי הקלעים כבר דנים על היום שאחרי המלחמה – למרות שטרם החלו מגעים להסכם.
4 צפייה בגלריה
 וולודימיר זלנסקי, דונלד טראמפ, ולדימיר פוטין
 וולודימיר זלנסקי, דונלד טראמפ, ולדימיר פוטין
זלנסקי, טראמפ ופוטין. המלחמה שפרצה ב-2022 תסתיים בשנה הבאה?
(צילום: AP, רויטרס, Olivier MATTHYS / POOL / AFP צילום: Alex Brandon, AP)
זלנסקי מאמין שהמלחמה שפרצה בפברואר 2022, עם פלישת הכוחות הרוסיים לאוקראינה, עשויה להסתיים ב-2025. הוא קרא לבעלות הברית של קייב לסייע להשיג שלום בטוח, והסכם שמוסקבה לא תוכל להפר. זלנסקי אמר כי בבריסל המנהיגים ידונו "איך לחזק בדחיפות את אוקראינה בשדה הקרב, פוליטית וגאו-פוליטית". אתמול הוא טען שקייב "זקוקה לעוד 12 עד 15 מערכות הגנה אווירית כדי שתהיה למדינה הגנה מלאה ממתקפות הטילים הרוסיות".
ההנחה של זלנסקי שהמלחמה תסתיים ב-2025 מבוססת גם על הבנתו שאוקראינה כבר לא תצליח לשחרר את חצי האי קרים, שסופח על-ידי רוסיה ב-2014, ואת השטחים שנכבשו במלחמה שפרצה ב-2022. בריאיון לעיתון הצרפתי "לה פרזיאן" אמר הנשיא האוקראיני כי קייב אמנם לא תכיר לעולם בשלטון הרוסי בקרים ובשטחים הכבושים באוקראינה, אך הדגיש שבשלב זה רק לחץ דיפלומטי יגרום למוסקבה לסגת מהשטחים שכבשה מאוקראינה.
4 צפייה בגלריה
זלנסקי, טראמפ ומקרון בפגישה החודש בארמון האליזה בפריז
זלנסקי, טראמפ ומקרון בפגישה החודש בארמון האליזה בפריז
זלנסקי, טראמפ ומקרון בפגישה החודש בארמון האליזה בפריז
(צילום: Sarah Meyssonnier / POOL / AFP)
"אנחנו לא יכולים לוותר על הטריטוריות שלנו. החוקה האוקראינית אוסרת עלינו לעשות זאת. בפועל הטריטוריות הללו נשלטות כעת בידי הרוסים. אין לנו מספיק כוח כדי לשחרר אותן", אמר זלנסקי בריאיון לפני הגעתו לבריסל. "אנחנו יכולים רק לסמוך על לחץ דיפלומטי של הקהילה הבינלאומית, לחץ שייאלץ את פוטין לשבת לשולחן המשא ומתן".

טראמפ: זלנסקי חייב לעשות עסקה

זלנסקי וההנהגה בקייב מוטרדים מחזרתו של טראמפ לבית הלבן, ומאפשרות שהנשיא הנכנס יעצור את העברת הסיוע האמריקני לאוקראינה, וידרוש ממנה להסכים לוויתורים כואבים במגעים מול רוסיה על סיום המלחמה. טראמפ אמר כי תחת כהונתו המלחמה תסתיים במהרה. השבוע אמר הנשיא הנכנס כי בכוונתו לשוחח עם פוטין וזלנסקי עם סיום המלחמה. טראמפ ציין כי הוא "מודאג מהתמונות המטרידות של שפיכות הדמים שנגרמו בשל הסכסוך", והדגיש כי "זה חייב להיעצר". לדבריו, "זלנסקי יהיה חייב לעשות עסקה".
4 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ ולדימיר פוטין מפגש פסגה פסגת G20 יפן
דונלד טראמפ ולדימיר פוטין מפגש פסגה פסגת G20 יפן
אוקראינה חוששת שטראמפ ייאלץ אותה להסכים לדרישות של פוטין
(צילום: AP)
לקראת השבעת טראמפ זלנסקי ריכך את עמדתו לגבי הסכם שלום עתידי, ואמר כי אם אוקראינה תקבל ערבויות ביטחוניות מנאט"ו (למרות שבשלב זה היא אינה חברה בברית הצבאית), וכמות נשק שתספיק לה, היא עשויה להסכים להפסקת אש בתמונת המצב הנוכחית של פריסת הכוחות בשטח, ותנסה להשיב לידיה את השטחים שנכבשו במגעים דיפלומטיים.
בנאט"ו דחו את הקריאה של קייב להצטרף לברית הצבאית כבר כעת, ולכן עלתה על הפרק אפשרות ש"פקחי שלום" יישלחו לאדמתה של אוקראינה לאחר הסכם עם הרוסים.
4 צפייה בגלריה
מתקפה רוסית נגד תשתיות האנרגיה של אוקראינה
מתקפה רוסית נגד תשתיות האנרגיה של אוקראינה
הריסות באוקראינה אחרי מתקפת טילים רוסית בסוף נובמבר
(צילום: Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP)
בינתיים מנהיגים באירופה מנסים לגבש עמדה אחידה לגבי המציאות באוקראינה ביום שאחרי המלחמה, גם כדי שיוכלו להשפיע על המגעים שיהיו בעתיד בין הצדדים. גורמים רשמיים ודיפלומטים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי מדינות באירופה דנות בשליחת כוחות לאוקראינה לאחר הפסקת אש או הסכם שלום, כדי להבטיח שהשקט נשמר.
בדיווח של רויטרס נאמר שאת הדיונים יזם נשיא צרפת עמנואל מקרון, והם נמצאים בשלבים ראשוניים. למרות זאת כבר נחשפו חילוקי דעות על ההיתכנות של שליחת כוחות זרים לאוקראינה, ועל הצורך להעלות את הנושא לדיונים כבר בשלב זה – ללא הסכם ממשי על הפרק. בדיווח של רויטרס נאמר כי מנהיגים באירופה לא רוצים להעניק לוולדימיר פוטין את הרושם שהגיעה העת לשיחות שלום, לא רואים סימנים לכך שהוא מוכן למשא ומתן ומעוניינים להמשיך את התמיכה הצבאית והכלכלית באוקראינה, קרוב לשלוש שנים מתחילת המלחמה.