גורמים רשמיים באוקראינה אמרו אמש (רביעי) לניו יורק טיימס שכוחות רוסיים כבשו את עיר הנמל האסטרטגית חרסון בדרום המדינה - העיר הגדולה הראשונה שנופלת לידי הרוסים במלחמה. אתמול בבוקר טענה מוסקבה שכוחותיה השתלטו על חרסון, אך בעיר הצהירו שחרסון "לא נפלה".
אמש, אחרי דיווחים על קרבות קשים, הודיע ראש העיר כי "חמושים נכנסו לבניין העירייה". הוא אמר להם: "אין לנו כוחות אוקראיניים חמושים בעיר, רק אזרחים ואנשים שרוצים לחיות כאן". לדבריו הרוסים הטילו עוצר מ-20:00 עד 06:00 ויאפשרו רק לרכבים עם אוכל, תרופות ואספקה חיונית אחרת להיכנס לעיר. הוא הוסיף שמכוניות נדרשות לנסוע במהירות "מינימלית". הוא קרא לחיילים הרוסים לא לירות באזרחים, וביקש מהתושבים ללכת ברחובות בשעות היום - לבדם או בזוגות.
המלחמה באירופה - עדכונים אחרונים:
• עדכונים שוטפים מאוקראינה: דקה אחר דקה
• מוסקבה: "ספגנו מכה כלכלית קשה, אבל התמיכה בפוטין גבוהה"
• ארה"ב חסמה את המרחב האווירי. ביידן: "פוטין ישלם מחיר"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
חרסון, שבה כ-300 אלף תושבים, היא עיר נמל ומרכז תעשייתי חשוב, ויש לה ערך אסטרטגי רב משום שממנה יוכל הצבא הרוסי לצאת לכיבושים נוספים בדרום, בין השאר של העיר הגדולה אודסה.
מוקדם יותר אמש דיווחה אוקראינה על פיצוץ עז בסמוך לתחנת הרכבת המרכזית בקייב, ברקע האזהרות שרוסיה מחריפה את מתקפותיה. חברת הרכבות הלאומית דיווחה על תקיפה אווירית בסמוך לתחנת הרכבת שממנה מפונים אלפי נשים וילדים. חברת הרכבות מסרה שהתחנה, שנמצאת בדרום העיר, ספגה נזק קל ולא ברור אם יש נפגעים. מעט אחרי ההודעה מסר יועץ לשר הפנים האוקראיני שסיבת הפיצוץ היא נפל של טיל שיוט רוסי שיורט, וכי לא מדובר בתקיפה ישירה.
שלשום הודיעה רוסיה שהיא מתכוונת לתקוף תשתיות של שירותי הביטחון האוקראיניים בקייב, וכן מתקני תקשורת שלטענתה מעורבים בלחימה. שעה קלה לאחר מכן דיווחה אוקראינה על חמישה הרוגים בתקיפת מגדל טלוויזיה בקייב, סמוך לאנדרטה לקורבנות טבח באבי יאר. בכיר אמריקני אמר אמש שרוסיה הסלימה את המתקפות שלה על תשתיות בקייב, בזמן שהיא מנסה לכתר את העיר. "ראינו, כמובן כפי שכולכם ראיתם, שיש עלייה בירי הטילים והארטילריה לעבר העיר", אמר הבכיר. לדבריו עד כה שיגרו הרוסים כ-450 טילים על מטרות באוקראינה.
אמש, ביום השביעי למלחמה, מסרה רוסיה נתונים ראשונים על הנפגעים בשדה הקרב. לפי משרד ההגנה הרוסי 498 חיילים נהרגו עד כה ו-1,597 חיילים נפצעו – דיווח שגורם אמריקני קרא להטיל בו ספק רב. אוקראינה טוענת כי יותר מ-7,000 חיילים רוסים נהרגו מתחילת המלחמה, טענה שגם אותה יש לקחת בערבון מוגבל. מוקדם יותר הודיעה קייב שיותר מ-2,000 אזרחים נהרגו במלחמה.
בתוך כך, היום צפוי להתחדש המו"מ בין הצדדים על הפסקת אש. כלי תקשורת ברוסיה דיווחו שמשלחת רוסית ממתינה בבלארוס לבואה של משלחת אוקראינית, לשיחות שאמורות להיפתח בבוקר. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הצהיר שלשום שאם רוסיה מעוניינת במו"מ היא חייבת להפסיק את ההפצצות שלה, אך אמש מסר יועץ לנשיא שמשלחת אוקראינית יצאה לשיחות.
אוקראינה דיווחה אתמול על הפגזות רוסיות בכמה ערים במדינה - בראשן העיר חרקוב, העיר השנייה בגודלה. לפי הרשויות בחרקוב לפחות 25 בני אדם נהרגו ביממה האחרונה בתקיפות רוסיות. בנוסף ללחימה בחרסון - שלפי הדיווחים נכבשה על-ידי הרוסים - נמשכה אתמול הלחימה בעיר אסטרטגית נוספת בדרום: מריופול. בעיר דיווחו על הפגזות כבדות של הרוסים והביעו חשש מהרוגים רבים.
אמש, אחרי ימים של סנקציות ובידוד בינלאומי הולך וגובר, הצביעה העצרת הכללית של האו"ם ברוב מוחץ בעד גינוי המתקפה הרוסית באוקראינה – וקראה לה להפסיק את המלחמה ולהסיג את כל כוחותיה מאוקראינה. 141 מדינות, כולל ישראל, הצביעו בעד הגינוי. רוסיה וארבע מדינות בלבד התנגדו. בניגוד להחלטות שמתקבלות במועצת הביטחון, ההחלטות בעצרת הכללית אינן מחייבות - אך הן משקפות את דעת הקהילה הבינלאומית ולכן תוצאות ההצבעה הן מכה דיפלומטית לרוסיה.
אחרי ההצבעה בעד הגינוי אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש: "המסר של העצרת הכללית חזק וברור: הפסיקו את העוינות באוקראינה עכשיו. הניחו את הנשק עכשיו. פתחו את הדלת לדיפלומטיה ולדיאלוג עכשיו. אין לנו רגע להפסיד. כואב לראות את ההשפעות הברוטאליות של הסכסוך הזה".
לפני ההצבעה בעצרת הכללית של האו"ם אמרה לינדה תומאס-גרינפלד, שגרירת ארה"ב, שרוסיה צפויה להסלים את המתקפות שלה. היא ציינה שלפי תיעוד מהשטח, הכוחות הרוסיים מכניסים לאוקראינה כלי נשק כבדים – כולל פצצות מצרר ו"פצצות ואקום" – שהחוק הבינלאומי אוסר על שימוש בהן. "זה רגע יוצא דופן", אמרה תומאס-גרינפלד, וקראה לחברות העצרת הכללית להצביע בעד הגינוי, "אם אתן מאמינות שרוסיה צריכה לשאת באחריות למעשיה".
השגריר הרוסי, וסילי נבנזיה, קרא לחברות האו"ם להצביע נגד הגינוי וטען שארצות המערב מפעילות "לחץ חסר תקדים" שכולל "איומים גלויים וציניים" במטרה לקבל את תמיכת שאר המדינות. השגריר האוקראיני, סרגיי קייסליצה, אמר לעצרת האו"ם על הכוחות הרוסיים: "הם הגיעו לאדמת אוקראינה, לא כדי להרוג חלק מאיתנו. הם הגיעו כדי לשלול מאוקראינה את זכות הקיום הבסיסית שלה.
"כל מי שנמצא באולם הזה, וכולם בעולם, יודעים שרוסיה – ורוסיה לבדה – היא זו שהתחילה את הפלישה הזו", אמר השגריר האוקראיני, והוסיף שהמלחמה לא פרצה כתוצאה מ"התגרות" כלשהי ברוסיה. "מי שבחר בה (במלחמה) הוא מישהו שעכשיו יושב בבונקר", אמר השגריר, והשווה את פוטין לאדולף היטלר. "אנחנו יודעים מה קרה לאיש שישב בבונקר בברלין במאי, 1945".
השגריר המשיך להשוות בין פוטין לצורר הנאצי, והשווה בין הפלישה הנוכחית לאוקראינה לפעולות של הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. "האם זה מזכיר לכם משהו? דפוס הפעולה של רוסיה דומה מאוד לזה שהמורים הרוחניים שלה מהרייך השלישי יישמו באדמת אוקראינה לפני 80 שנה".
השגריר אמר שהחלטתו של פוטין להעביר את הכוחות הגרעיניים של רוסיה לכוננות גבוהה היא "טירוף", והשווה אותו להיטלר פעם נוספת: "אם הוא רוצה להרוג את עצמו, הוא לא חייב להשתמש בארסנל הגרעיני. הוא צריך לעשות את מה שהאיש בברלין עשה בבונקר במאי 1945".
אחת המדינות שהחליטו להימנע בהצבעה בעצרת האו"ם היא סין. המערב תלה תקוות בבייג'ינג לפני הפלישה הרוסית, וניסה לשכנע אותה "ללחוץ" על פוטין שלא לפלוש לאוקראינה. אמש אמרו גורמים אמריקנים לניו יורק טיימס כי סין ביקשה מרוסיה "לדחות את הפלישה", ולצאת לדרך רק אחרי אולימפיאדת החורף שהתקיימה בחודש שעבר בבייג'ינג. גורמים בארה"ב העריכו שפוטין - שהיה אורח הכבוד של נשיא סין שי ג'ינפינג באולימפיאדה - עשוי להמתין עם הפלישה בעקבות קיום המשחקים. האולימפיאדה הסתיימה ב-20 בפברואר. הפלישה הרוסית הייתה כעבור ארבעה ימים.
"כולנו מודעים לכך שאולימפיאדת בייג'ינג תתחיל ב-4 בפברואר, אז יהיה טקס הפתיחה, והנשיא פוטין צפוי להיות שם", אמרה לפני פתיחת האולימפיאדה וונדי שרמן, סגניתו של מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן. "אני חושבת שכנראה הנשיא (הסיני) שי ג'ינפינג לא יהיה נלהב אם פוטין יבחר ברגע הזה לפלישה לאוקראינה, אז זה עשוי להשפיע על העיתוי ועל החשיבה שלו".
פורסם לראשונה: 21:30, 02.03.22