התחממות ביחסי ישראל עם מדינות אמריקה הלטינית: לראשונה בתולדות המדינה, שלושה שגרירים ממדינות דרום אמריקה הם יהודים דוברי עברית רהוטה, ושניים מהם אף בחרו להתגורר בירושלים. בשבוע הבא: נשיא פרגוואי סנטיאגו פניה ינאם בכנסת, חודש לאחר מכן: נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי יבקר שוב בישראל.
3 צפייה בגלריה
כריסטינה קוואלוס, עזרא כהן ,אקסל וואחניש
כריסטינה קוואלוס, עזרא כהן ,אקסל וואחניש
סבאיוס, כהן ו-ווחניש. לראשונה: שלושה שגרירים יהודים ממדינות דרום אמריקה
הראשון הוא שגריר ארגנטינה בישראל, אקסל ווחניש, רב אורתודוקסי ויועץ הקרוב לנשיא ארגנטינה חאבייר מיליי. ווחניש, שבחר להתגורר בירושלים, פועל מאחורי הקלעים לשכנע את מיליי להעביר את שגרירות ארגנטינה לירושלים. הנשיא מיליי, שביקר בישראל בפברואר, הצהיר כי יפעל לכך, אך עד כה לא בוצע צעד מעשי. בישראל מקווים כי במהלך ביקורו השני של מיליי, בחודש הבא, הוא יצליח לאשר את הבטחתו ולהעביר את השגרירות, בניגוד לעמדת הפקידות השמאלנית במדינה.
היחסים בין ישראל לארגנטינה השתנו לטובה באופן דרמטי מאז כניסתו של מיליי לתפקיד. הוא ביצע כמה מהלכים חריגים בזמן האחרון: אחרי שהוא פיטר את שגריר ארגנטינה באו"ם, בגלל שלא הצביע עם ישראל וארה"ב בנושא קובה, מינה מיליי שר חוץ יהודי, והשביע אותו לראשונה על ספר תורה. השבוע ביקר בישראל גם שר ההגנה של ארגנטינה, ד"ר לואיס אלפונסו פטרי, ודן בהעמקת שיתופי הפעולה הביטחוניים בין המדינות.
השני בשגרירים היהודים הוא עזרא כהן, שגריר פנמה בישראל. כהן, ישראלי לשעבר וחובש כיפה, הוא בן לאב יליד קולומביה, שעלה לארץ ונלחם במלחמת השחרור. אביו נפל בשבי והיה 11 חודשים בכלא הירדני. לאחר מכן הוא חזר לישראל, ואחרי זמן החליט לנסוע "למדינה שאין בה חורף ומלחמות", ועבר לפנמה. "אני חוזר לישראל אחרי 74 שנה להיות שגריר פנמה בישראל", אמר כהן, שיגיש בחודש הבא את כתב האמנתו לנשיא יצחק הרצוג. גם כהן בחר להתגורר בירושלים, כמו קודמתו בתפקיד. קודם לכן, הוא היה איש עסקים ודמות חזקה בקהילה היהודית של פנמה.
3 צפייה בגלריה
נשיא ארגנטינה חאבייר חררדו מיליי מבקר בכותל המערבי בירושלים
נשיא ארגנטינה חאבייר חררדו מיליי מבקר בכותל המערבי בירושלים
נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי בכותל, בחודש פברואר. עשוי לאשר את העברת השגרירות לירושלים
(צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)
3 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש  עם נשיא פרגוואי סנטיאגו פניה, במהלך כינוס עצרת האו״ם בניו יורק
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש  עם נשיא פרגוואי סנטיאגו פניה, במהלך כינוס עצרת האו״ם בניו יורק
פניה עם נתניהו. נשיא פרגוואי צפוי לנאום בכנסת בשבוע הבא
(צילום: אבי אוחיון לע"מ)
השלישית מבין השגרירים החדשים היא כריסטינה סבאיוס, שגרירת אקוודור בישראל. סבאיוס נשואה לישראלי ואף התגיירה בשבילו, וקיבלה בשל כך אזרחות ישראלית. בהמשך היא נדרשה לוותר על אזרחותה הישראלית כדי לשמש שגרירה. היא הייתה פעילה בלשכת המסחר ישראל-אקוודור, וכעת צפויה לפתח שיתופי פעולה עם ישראל בנושאים שונים, כולל חדשנות, תוך חניכת משרד חדשנות של אקוודור בירושלים. שמה בעברית הוא "מעיין".
השלושה נחשבים למינויים פוליטיים ולא דיפלומטיים מקצועיים, והם נשלחו לישראל כדי להדק את שיתופי הפעולה עם עמה. בשבוע הבא צפוי נשיא פרגוואי, סנטיאגו פניה, לפתוח את שגרירות ארצו בהר חוצבים בירושלים. פרגוואי תהיה המדינה השישית שתפתח שגרירות בירושלים, אחרי ארה"ב, גוואטמלה, קוסובו, הונדורס ופפואה גינאה החדשה. הנשיא פניה צפוי גם לנאום בכנסת, שם יתקבל על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש האופוזיציה יאיר לפיד. פרגוואי נחשבת לאחת המדינות הידידותיות ביותר כלפי ישראל ומביעה תמיכתה באופן עקבי במוסדות בינלאומיים.
בשל אותו ביקור של נשיא פרגוואי, פנה אתמול יו"ר הכנסת אמיר אוחנה להנהלת בתי המשפט, ומחה על כך ש"לא קיבל הודעה רשמית" על מועד עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וטען כי רה"מ נדרש לנאום בדיון עם נשיא פרגוואי. נתניהו ביקש שעדותו ביום ד' תתחיל ב-14:30. נתניהו ביקש בעצמו היום בצהריים לדחות את עדותו ביום רביעי ל-14:30, כדי לאפשר לו להשתתף באותו אירוע בכנסת עם נשיא פרגוואי.