ארגונים יהודיים מארצות הברית וממדינות דוברות ספרדית מוחים בפני אקדמיית הלשון הספרדית (RAE) על כך שהיא מגדירה רשמית בלקסיקון שלה "יהודי" (Judío) כ"איש חמדן, תאב בצע או מלווה בריבית", ואת הערך הנרדף ליהודי Judiada כ"טריק שפל או פעולה שמזיקה למישהו".
במכתב שהגיע לידי ynet וקיבל את גיבוי "מרכז שמעון ויזנטל" בלוס אנג'לס, הליגה נגד השמצה ועוד כ-20 קבוצות וקהילות יהודיות ממדינות דוברות ספרדית כמו ספרד ופנמה, קוראים החותמים לאקדמיה לשנות את הערכים "המיושנים, האנטישמיים לחלוטין והמנוגדים לחוקה הספרדית".
"ההגדרות של המילה Judío ו- Judiada לא משקפות בשום אופן את המשמעות האמיתית של מונחים אלה", לשון המכתב. "תיאורים אלו הם תוצר של טרמינולוגיה מימי הביניים והרנסנס שמקורם בדחייה, קנאה ושנאה המופנים כלפי היהודים שבגלל עבודתם היו בעלי ההכנסה הגבוהה ביותר - מה שהיה אחד הגורמים שהובילו לגירושם מספרד על ידי המלוכה הקתולית".
לקסיקון האקדמיה הרשמי מבאר את המונח Judío תחת חמש הגדרות שונות: הארבע הראשונות אינן שנויות במחלוקת ומתייחסות לאנשים בני האמונה היהודית או לצאצאי "יהודה". אבל ההגדרה החמישית עוררה סערה וטענות לאנטישמיות, ולפיה Judío הוא "חמדן, איש תאב בצע או מלווה בריבית".
ההגדרה השנייה של Judiada בלקסיקון מפרשת אותה כ"קהל או קבוצת יהודים", אך הראשונה ומעוררת המחלוקת ("טריק שפל") מגיעה עם אזהרה שהמילה שימשה במקור "בכוונה אנטישמית".
החותמים מודים כי האקדמיה ניסה להסביר בהגדרתה שהשימוש במילים כמו Judío במשמעות "אדם חמדן או מלווה כספים" הוא מזלזל, אך ציינו כי "מבחינת הקהילה היהודית הבינלאומית, ההגדרה משמשת רק כדי לאשרר שאנחנו עוסקים פה בהגדרה לא נכונה המזינה אנטישמיות ופוגעת בתדמיתם של היהודים על ידי גינוי שלהם כקבוצה של אנשים חמדנים או מלווי כספים. הגדרות כאלה שייכות למסורת האנטישמיות בספרד שהובילה לגירוש או להמרת דת כפויה של האוכלוסייה היהודית במדינה ב-1492 על ידי בית המלוכה הקתולי של פרדיננד ואיזבלה".
ה-RAE, או בשמה הרשמי "האקדמיה המלכותית הספרדית", נוסדה לפני יותר מ-300 שנים במדריד על ידי בית המלוכה הספרדי במטרה להסדיר ולקבוע את חוקי השפה הספרדית. איגוד הפדרציות היהודיות בספרד מחה בעבר בפני האקדמיה על ההגדרה שלה ל-Judiada כ"פעולה רעה שנחשבת, בהטיה, שייכת ליהודים". היא שונתה מעט, אך ההגדרה כיום, כאמור, נותרה דומה.
מהאקדמיה נמסר בתגובה כי היא קיבלה את הפניה ותלמד את הבקשה.