שלושה ימים אחרי ניסיון ההתנקשות בנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, שנראה שרק במזל גדול הסתיים בפציעה קלה באוזנו ולא בפגיעה חמורה יותר, הרשויות במדינה ממשיכות לחקור היום (ג') את המניע למעשיו של היורה שחוסל ואת מה שמסתמן יותר ויותר כמחדל אבטחתי חמור של השירות החשאי – כנראה הגדול ביותר של הסוכנות האחראית להגן על נשיאי ארה"ב, מאז ניסיון ההתנקשות ברונלד רייגן ב-1981.
היקף המחדל רק גדל הערב עם דיווח של CNN ולפיו בשבועות האחרונים התקבל מודיעין על מזימה מצד איראן להתנקש בחייו של טראמפ. בעקבות המודיעין הזה תגבר השירות החשאי את האבטחה סביב טראמפ, עוד לפני העצרת בסוף השבוע, אבל הירי התאפשר בכל זאת. בדיווח הודגש שלא ידוע על קשר בין אותה מזימה איראנית – טהרן הבטיחה לנקום בעבר בטראמפ על חיסול קאסם סולימאני שבוצע בהוראתו ב-2020 – לבין ניסיון ההתנקשות בעצרת בפנסילבניה. בממשל האמריקני הדגישו בעקבות החשיפה כי לא ידוע על אף גורם, אמריקני או זר, שסייע ליורה תומאס מת'יו קרוקס.
באיראן מיהרו הערב להכחיש את הדיווח על מזימה להתנקש בחייו של טראמפ, והנציגות האיראנית באו"ם תיארה את הטענות כ"לא-מבוססות ומרושעות". בהודעה שפרסמה הנציגות האיראנית נטען כי אף שבעיני טהרן טראמפ הוא "פושע", בגלל חיסול סולימאני, העמדה של משטר האייתוללות היא שיש להענישו באמצעות משפט ולא באמצעים אלימים. "איראן בחרה בדרך המשפטית להביאו לצדק", טענה הנציגות האיראנית.
מפרטים חדשים שהתפרסמו היום מתברר כי היורה הצליח לטפס לגג המבנה סמוך לעצרת שערך טראמפ, משם ביצע את הירי, אף שבתוך המבנה הוצבו שלושה צלפים של המשטרה המקומית – ואלו אף הבחינו בקרוקס מסתובב במקום לפני הירי. במקביל דווח כי היורה רכש שעות לפני הירי, בשבת בבוקר, את הסולם שבאמצעותו מעריכים החוקרים כי טיפס לגג, וכי על גופו אותר שלט רחוק שעמו תכנן אולי להפעיל מטען חבלה שאותר בתא המטען של רכבו.
עצם העובדה שהיורה הצליח לירות לעבר טראמפ ממרחק של כ-125 מטר בלבד מהווה כמובן מחדל חמור ביותר, ועל כך אין מחלוקת בארה"ב – אבל כעת נראה שהולך ומתפתח קרב האשמות בין השירות החשאי לבין רשויות אכיפת החוק המקומיות שסייעו לאבטח את העצרת. המבנה שממנו בוצע הירי שוכן מחוץ למתחם העצרת שסוכני השירות החשאי אבטחו בעצמם, וראש הסוכנות קימברלי צ'יטל אמרה אמש בריאיון לרשת ABC כי בתוך המבנה הוצבו שוטרים מקומיים.
"הייתה משטרה מקומית במבנה הזה, הייתה משטרה מקומית שהייתה אחראית על האזור שמחוץ למבנה", אמרה במה שנתפס כגלגול אחריות על אותם שוטרים מקומיים. עוד לפני כן, ביום ראשון, דובר מטעם השירות החשאי אמר כי סוכני השירות לא ערכו בדיקה במבנה וכי הדבר היה תחת אחריות המשטרה המקומית. משטרת פנסילבניה, כך דווח ברשת CNN, אכן הציבה שם צוות של צלפים – שצפו בקהל בעצרת דרך חלונות המבנה, בקומה השנייה שלו.
ב-CBS ציטטו גורם במערכת אכיפת החוק המקומית שאמר כי אותו צוות כלל שלושה צלפים, וכי אחד מהם ראה את קרוקס מחוץ למקום. הוא הבחין בו מביט בגג ובשאר המבנה – ואז התרחק ונעלם. לפי אותו גורם, קרוקס חזר לשם בהמשך, התיישב והביט בטלפון שלו, ובשלב זה אחד הצלפים צילם אותו. כאשר קרוקס הוציא מכשיר מדידה, הצלף הודיע על כך לממוניו ברשת הקשר. קרוקס נעלם שוב, אבל אז חזר בפעם השלישית – הפעם עם תיק גב – וצעד לחלקו האחורי של המבנה. לפי CBS החוקרים מעריכים כי הוא נעזר אולי ביחידת מיזוג אוויר כדי לטפס על הגג, ובהמשך דיווחה CNN כי ייתכן שנעזר בסולם שרכש באותו בוקר בסניף של הום דיפו.
השוטר כבר שם ידיים על הגג, אבל אז נסוג: "חכם ומוצדק"
נראה שבשלב זה האירועים התפתחו במהירות רבה, ולפי הדיווחים ומהסרטונים שצילמו עדי ראייה – חלפו שתי דקות מאז שאנשים שהבחינו ביורה על הגג התריעו על כך לשוטרים, שנראו מתרוצצים על הקרקע, לבין היריות הראשונות שנשמעו בשעה 18:11 (שעון החוף המזרחי בארה"ב, לפי שעון ישראל – ב-01:11 בלילה שבין שבת לראשון). על פי הדיווח ב-CBS, שני שוטרים ששמעו את הדיווחים של הצלפים בקשר ניסו להגיע לגג בשעה ששוטרים נוספים חשו למקום – אבל בשלב הזה היורה כבר פתח באש, וחוסל מיד על ידי השירות החשאי.
רגע לפני, שוטר אחד ניסה לטפס על הגג כדי להגיע ליורה – אבל נאלץ לסגת כאשר זה הפנה לעברו את נשקו. השוטר שניסה לטפס על הגג תושאל על ידי ה-FBI במסגרת החקירה, ושריף מחוז באטלר בפנסילבניה מייקל סלופ הגן עליו בריאיון לערוץ תקשורת מקומי: "השוטר היה עם שתי ידיים על הגג, אבל לא הספיק (לטפס) בגלל שהיורה פנה לעברו, והוא באופן מוצדק וחכם, שחרר".
מיד אחרי אותו עימות כיוון היורה את נשקו לעבר טראמפ, ופתח באש. טראמפ עצמו העיד שאם לא היה מסיט את ראשו כדי לקרוא נתונים מטבלה (על הגירה לא-חוקית) שהוצגה על המסך בעצרת, כנראה שהיה סופג פגיעה קשה יותר ואולי אף קטלנית. "אני לא אמור להיות פה, אני אמור להיות מת", אמר אתמול בריאיון ל"ניו יורק פוסט" – שעות לפני הופעתו הפומבית הראשונה מאז הירי, בוועידה הרפובליקנית הלאומית במילווקי, שם נצפה עם תחבושת על אוזנו.
נקודת התורפה הוזנחה, ביידן "חש בטוח"
על רקע מה שנתפס כניסיון מצד השירות החשאי להסיט את האחריות למחדל לשירותי אכיפת החוק המקומיים, אלו מיהרו להבהיר כי האחריות הכוללת על אבטחת העצרת הייתה של הסוכנות. "השירות החשאי הוא הגורם המוביל במערך אבטחה כמו זה. אני לא אוהב להשתמש במילה שגרתי, אבל זה נושא די שגרתי שבו כל הארגונים שלנו עובדים יחד עם השירות החשאי", אמר שלשום ג'ורג' ביוונס, קצין במשטרת פנסילבניה. "זה מאוד תלוי במקום האירוע, במידע שיש לנו, בכמות המשאבים שמוקדשים לכך. אנחנו עובדים יחד עמם על מנת לספק את כל מה שהשירות החשאי מבקש. אבל הם אלו שמובילים את האבטחה".
נראה שגם בתוך השירות החשאי, הניסיון המרומז מצד מי שעומדת בראשו להטיל את האחריות על המשטרה המקומית מתקבל בכעס. "השירות אחראי על הכול, לא רק על הפרימטר הפנימי. הם צריכים להבטיח שהכול מכוסה", אמר ל-CNN סוכן לשעבר בשירות. העובדה שהיו שוטרים בתוך המבנה שעליו טיפס היורה כלל לא מספקת אותו, והוא מדגיש כי הדבר לא שולל את "נקודת התורפה" של ניצול הגובה שמספק גג המבנה. אותו סוכן לשעבר הבהיר כי בחקירה יש לבחון גם את התנהלות המשטרה המקומית, אבל לדבריו עצם העובדה שמבנה שהיה במרחק קרוב כל כך לטראמפ הוגדר כזה ששוכן מחוץ לפרימטר הפנימי והמאובטח יותר, היא כישלון חמור. "שום דבר לא ישנה את העובדה שלנוכח תוואי השטח וקווי הראייה באירוע, הפרימטר לא היה בשום צורה רחב מספיק, ולמעשה, קרוב בצורה מסוכנת מנקודת מבט אבטחתית".
גם ג'ים פסקו, שעומד בראש ארגון המייצג יותר מ-1,200 סוכנים בשירות החשאי, מתח ביקורת על התנהלותה של ראש השירות צ'יטל. הוא הדגיש את חשיבותו הגדולה של שיתוף פעולה בין סוכני השירות לבין שוטרים ופקידים מקומיים באבטחת אירועים שונים: "הולכת להיות שחיקה גדולה באמון שנגרם מהאמירות חסרות הזהירות של השירות החשאי", אמר פסקו ל-CNN. "יש פה סוג של בגידה מההנהגה של השירות החשאי בגברים ובנשים האמיצים שיוצאים החוצה ועושים מדי יום עבודה מקצועית בצורה יוצאת דופן".
צ'יטל, שכבר זומנה לשימוע בקונגרס כדי להסביר את מחדל האבטחה, הצהירה כי אין בכוונתה לפרוש – ובינתיים היא מקבלת גיבוי מהנשיא ג'ו ביידן שמינה אותה לתפקיד. בריאיון שהעניק בלילה האחרון ל-NBC אמר ביידן שהוא "חש בטוח" תחת אבטחת השירות החשאי, אבל הודה כי טרם ברור אם הסוכנות "עשתה כל מה שנדרש" כדי למנוע את הירי. "זו שאלה פתוחה", אמר – ולצד זאת הדגיש גם את אחריות המשטרה המקומית. "חלק מרכזי מזה קשור למערכת אכיפת החוק המקומית. יש להם תפקיד גדול. אני לא אומר שהם לא-כשירים. אני רק אומר שזה תהליך מורכב".
לאבא יש 20 רובים, אבל איך הבן בנה פצצה?
במקביל ממשיכים החוקרים להתחקות אחר מעשיו של היורה בשעות ובימים שקדמו לירי, וכך אולי להבין מה היה המניע שלו. לפי CNN, ביום שישי, יום לפני הירי, הוא הלך למועדון ירי שבו היה חבר יחד עם אביו ושבו ניתן להתאמן במטווחים על ירי ממרחק גדול אף יותר מזה שהיה בינו לבין טראמפ. בבוקר שלמחרת הוא רכש תחמושת – 50 כדורים – בחנות נשק, ובסניף של הום דיפו רכש כאמור את אותו סולם שכנראה סייע לו לטפס על המבנה (לפי הדיווח הדבר טרם נקבע סופית). את הירי ביצע קרוקס עם רובה סער מדגם AR, שהיה שייך לאביו ונרכש באופן חוקי. ברשות האב, כך לפי הדיווח, ישנם יותר מ-20 כלי נשק שונים וכולם הוחזקו בבית המשפחה ביישוב בת'ל פארק, 65 ק"מ מבאטלר שבה נערכה העצרת של טראמפ.
גורם במערכת אכיפת החוק אמר ל-CNN כי קרוקס נשא עמו במהלך הירי גם מכשיר שעמו יכול היה להפעיל מרחוק מטען חבלה מאולתר, שהיה בתא המטען של מכונית מדגם יונדאי סונטה עמה הגיע לעצרת. העובדה הזו מעלה חשד בקרב החוקרים שקרוקס תכנן אולי מתקפה קשה יותר, ואחת האפשרויות שנבחנות היא שהוא תכנן להשתמש במטען כדי ליצור הסחת דעת במהלך הירי. המטען המאולתר, כך לפי הדיווח, הורכב מחומרי נפץ בתוך קופסת מתכת – שחוברו בכבלים למכשיר קשר.
ב-CNN מדווחים כי למרות שהחוקרים הצליחו לפרוץ לטלפון הנייד של קרוקס ולמחשב שלו, הם מתקשים למצוא מניע לניסיון ההתנקשות. גם חיפוש בחדרו ותחקור בני משפחתו ומכריו לא העלה כיוון כלשהו. גורמי אכיפת חוק אמרו לרשת כי עד כה אין הוכחה לכך שהירי נעשה ממניע פוליטי. מעקב אחר פעילותו ברשת הראה שקרוקס התעניין בתכנות ובגיימינג, ומהדיווח משתמע שלא היה פעיל פוליטית ברשת. גם לא ברור כיצד ידע להרכיב מטען חבלה – היסטוריית החיפושים שלו לא העלתה אף אינדיקציה על כך שחיפש מידע על הרכבת פצצות.
מיד אחרי הירי מיהרו שלל רפובליקנים, בהם סגנו המיועד של טראמפ במרוץ לנשיאות ג'יי. די ואנס, להאשים את הדמוקרטים ואת הנשיא ביידן בהסתה שהובילה לניסיון ההתנקשות – אבל עד כה אין כאמור ראיות לכך. למעשה, לפי הדיווחים קרוקס היה בעצמו מצביע רשום של המפלגה הרפובליקנית. מנגד, התברר שגם תרם ביום השבעתו של ביידן, ב-20 בינואר 2021, סכום פעוט של 15 דולר לארגון שמסונף למפלגה הדמוקרטית.
פורסם לראשונה: 19:46, 16.07.24