בצרפת התחדשו הערב (יום ה') העימותים בין כוחות הביטחון לבין מפגינים הזועמים על מותו של הנער נאהל, בן 17 ממוצא אלג'יראי, שנורה השבוע למוות על-ידי שוטר ללא הצדקה. מהומות פרצו בתום צעדת מחאה שנערכה לזכרו בפרבר הפריזאי נאנטר, ושוטרים נראו יורים שם גז מדמיע. בתמונות שהגיעו מהזירה נראו מכוניות הפוכות עולות באש ומדורות שהציתו המוחים, ודווח גם על סניף בנק שנבזז. על בניינים ותחנות אוטובוס באזור רוססה שוב ושוב הכתובת "נקמה לנאהל".
שעות אחרי התחדשות המהומות, בסביבות 22:00 (שעון ישראל), דווח על אש האוחזת בבניין בנאנטר, שבקומת הקרקע שלו שוכן סניף בנק. במקביל דווח על עימותים בין צעירים לשוטרים במארסיי, ונמסר שכוחות הביטחון שם פיזרו גז מדמיע.
המהומות בצרפת, נזכיר, החלו שלשום אחרי התקרית שבה נורה למוות נאהל מ' (שם משפחתו לא נחשף עד כה), שליח פיצה שנעצר לבדיקת תנועה בנאנטר, אבל ניסה לברוח ברכבו ואז נורה מטווח קצר בחזה על ידי אחד משני השוטרים שביקשו לבדוק אותו. במשטרה טענו תחילה כי השוטר ירה בו משום שהרכב עמד לדרוס אותו, אך תיעוד שהופץ בהמשך ברשתות החברתיות הפריך את הטענה הזו והראה ששני השוטרים עמדו לצד הרכב, ושהשוטר פתח באש כשנאהל החל לנסוע קדימה – ולא לעברו.
השוטר היורה נעצר כבר שלשום, והיום הודיעה התביעה כי הוגש נגדו אישום ראשוני בגין הריגה. לדברי התביעה השוטר פתח באש אף שלא התקיימו כל התנאים הדרושים לכך על פי חוק. גורמים המעורים בחקירה דיווחו כי נאהל מצדו עבר על החוק בכך שנהג ברכב אף שגילו אינו מאפשר לו להחזיק ברישיון נהיגה מלא בצרפת. הם ציינו גם כי בעבר כבר היה מעורב בתקרית שבה סירב להישמע להוראתם של שוטרים שיעצור לבדיקה. כך או כך, לכל הצדדים ברור כי עבירותיו לא הצדיקו ירי מסכן חיים.
בעקבות מותו של נאהל מ' נרשמו בשני הלילות הקודמים מהומות ברחבי צרפת, ובהן נעצרו יותר מ-200 בני אדם וקרוב ל-200 שוטרים נפצעו. במהלך ההתפרעויות הותקפו בתי ספר, תחנות משטרה, בנייני עירייה ומבני ציבור נוספים, מטולוז שבדרום ועד ליל שבצפון, וההרס הגדול ביותר נרשם בפרברי פריז. בין השאר הושחתה עיריית סן דני, השוכנת לא הרחק מהאצטדיון הלאומי של צרפת וממטה הוועדה המארגנת של אולימפיאדת 2024 שתיערך בפריז.
בעקבות המהומות כינס היום הנשיא עמנואל מקרון ישיבת חירום עם שריו הבכירים, ובסיומה הודיע שר הפנים ג'רלד דרמאנה שכ-40 אלף שוטרים ייפרסו היום ברחבי צרפת – כמעט פי ארבעה ממספר השוטרים שנפרסו אתמול – וכי 5,000 שוטרים ייפרסו באזור פריז לבדו כדי להתמודד עם התפרעויות. "תגובת המדינה חייבת להיות נחרצת ביותר", אמר. ראש ממשלת צרפת אליזבת בורן, שהשתתפה גם היא בישיבת החירום, הודיעה במקביל כי לא תיענה לדרישת פוליטיקאים מהאופוזיציה להכריז על מצב חירום ארצי.
"שמערכת המשפט תפעל - או שנעשה את העבודה בעצמנו"
הערב הייתה קלאמאר, פרבר פריזאי בן 54 אלף תושבים, לעיר הראשונה שמכריזה על עוצר לילי בעקבות המהומות, והיא תאכוף אותו מדי לילה מ-21:00 עד 6:00 החל מהיום ועד ליום שני, היום שבו מסתיימת בצרפת חופשת סוף השבוע. העירייה הסבירה את ההחלטה ברצון למנוע עוד התפרעויות. קודם לכן, אחר הצהריים, הכריזו הרשויות באזור פריז כי שירותי האוטובוסים והחשמלית יופסקו מוקדם מהרגיל, כדי שהתחבורה הציבורית לא תהפוך מטרה לבריונים ולוונדליסטים.
בתהלוכה שנערכה אחר הצהריים בנאנטר לזכר נאהל ושהתפתחה בהמשך למהומות השתתפו אלפים, ואמו מואינה הוסעה בה על גג רכב ונופפה למפגינים כשלגופה חולצה עם הכיתוב "צדק לנאהל" ותאריך המוות שלו. מואינה גידלה אותו לבדה, והוא היה בנה היחיד. ככל הנראה מעולם לא הכיר את אביו.
בתהלוכה קראו המפגינים לשים סוף למה שהם תופסים כחסינות שממנה נהנות רשויות אכיפת החוק כאשר הן פוגעות בבני מיעוטים. "אנחנו דורשים שמערכת המשפט תעשה את עבודתה, אחרת – נעשה זאת בדרך שלנו", אמר אחד המשתתפים בצעדה, שכן של משפחתו של נאהל. הצעדה עברה בכיכר נלסון מנדלה בנאנטר, הכיכר שבה נורה הנער למוות על-ידי השוטר, וחלק מהמשתתפים בה לבשו חולצות עם הכיתוב "המשטרה רוצחת".
הזעם שהתפרץ בעקבות תקרית הירי בנאנטר מגיע על רקע טענות ארוכות-שנים לאלימות משטרתית מופרזת, שמופנית בעיקר כלפי שחורים וצרפתים ממוצא ערבי ומוסלמי. לאלה מצטרפות גם תלונות על גזענות כלפי האוכלוסיות הללו, שמתמודדות עם עוני רב. צרפת כבר ידעה בעבר מהומות ענק על רקע ההפעלה של כוח משטרתי נגד בני מיעוטים, בין השאר אלו שאירעו ב-2005 ונמשכו כמה שבועות, ואלה שהתפתחו אחרי רצח העצור השחור ג'ורג' פלויד בארה"ב ב-2020.
אחרי שהתיעוד שפורסם השבוע הוכיח כי נאהל מ' נורה ללא סיבה מוצדקת מיהרו רבים בצרפת להביע סולידריות עם משפחתו, ואחד מהם היה הנשיא מקרון, שתקף בחריפות את התנהלות השוטרים באירוע וכינה אותה "בלתי נסלחת". זו הייתה התבטאות חריגה במונחים של צרפת, מדינה שבה פוליטיקאים בכירים נמנעים לרוב מלבקר בצורה קשה את התנהלות כוחות הביטחון. איגודי השוטרים הביעו זעם רב על דבריו, והאשימו אותו כי הוא נחפז בהטלת האשמה.