המשטרה עצרה הבוקר (שני) שמונה בני אדם, ובהם רופאים, בחשד שהנפיקו תגי נכה במרמה לעשרות אלפי אנשים. השמונה יובאו להארכת מעצר בשעה 13:00, לאחר חקירה שנמשכה עשרה חודשים.
הארכת מעצר ל-8 החשודים בהנפקת תגי נכה שלא כחוק

בחקירה של היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433, בשת"פ משרד התחבורה, נחשפה התארגנות עבריינית שעסקה בסחר סדרתי ושיטתי באלפי תגי נכים, שהופקו במרמה ונמכרו לכל דורש, אגב פגיעה בזכויות ציבור הנכים שבאמת נזקקים לתגים אלו. ״חודשים ארוכים אנחנו עומדים בפרץ פניות ששואלות מדוע לא נעשה שום דבר עם פרסומים ברשת סביב הסוגיה של התפוצה ההמונית של תגי חניה לנכים ברחבי המדינה״, סיפר תנ״צ אלי מחמל, מפקד יאח״ה.
״נאלצנו לסתום את הפה כדי לקיים את החקירה החשובה שחורגת מטיפול משטרתי כזה או אחר בתיק״, הסביר תנ״צ מחמל. ״ירדנו לנבכי מעשה השחיתות והעבריינות כדי שנוכל להסביר את העלייה בסדר גודל שהולך ומתעצם של התופעה. הכול נעשה דרך חברה עסקית ׳פמי שירותי בריאות פרמיום׳ שזכתה במכרז ממשלתי הקימה אתר וניהלה ממשק מכוון דרך משרד התחבורה מול הציבור״.
2 צפייה בגלריה
עלייה של מאות אלפי תגי נכה ב-4 שנים
עלייה של מאות אלפי תגי נכה ב-4 שנים
עלייה של מאות אלפי תגי נכה ב-4 שנים
(צילום: shutterstock)
״נכים לא מצאו מקום לחנות כי תפסו להם את מקומות החנייה ואנשים יצאו מהרכב שחונה בחניית נכים לג'וגינג״, תיאר תנ״צ מחמל. ״השירות הזה החל ב-2021 וכתוצאה מכך חלה עלייה משנת 2018 עד 2020, כשבזמנו היו 90 אלף תגים ברחבי המדינה לשנת 2024 עם 665 אלף כלי רכב שיש להם תגי נכה. זו עלייה של בין 500-400 אלף בשנת 2024״.
בנוסף, מדובר בפגיעה מצטברת בקופת המדינה בשיעור של רבע מיליארד שקל. ״בעלי תג הנכה לא שילמו על חניה, לא שילמו אגרת רישוי. למעשה, בעלי תגים שהושגו במרמה לא שילמו הרבה כסף״, אמר תנ״צ מחמל.
יש לציין כי התגים שמונפקים על ידי משרד הביטחון וביטוח לאומי עוברים ועדות וחוות דעת רפואית, אולם במקרים האמורים האדם שביקש תג נכה רק מילא טפסים באינטרנט. ״אותם אנשים קיבלו שירות מחברה עסקית שבנתה אתר מקוון וכל השירות להוצאת תג נכה לא עבר בקצה דרך רופא וועדה״, הסביר תנ״צ מחמל.
2 צפייה בגלריה
״הכל נעשה דרך חברה שזכתה במכרז ממשלתי״
״הכל נעשה דרך חברה שזכתה במכרז ממשלתי״
״הכל נעשה דרך חברה שזכתה במכרז ממשלתי״
״חשוב להבין כי אלו לא תגים מזויפים, אלא חוקיים״, אמר ראש יאח״ה. ״אולם המסמכים האלה אושרו בלי לאמת אותם. הרשתות היו עמוסות באנשים שהציעו את השירות הזה. הם פנו לאותם מכרים שקידמו עם רופאים את התהליך, בקרב העצורים שלנו יש לא מעט רופאים ויהיו נוספים״.
לדבריו, ״מדובר ברופאים שקיבלו רשימות של אנשים שיש לאשר אותם מבלי בחינה מדוקדקת של מסמכים רפואיים שהתקבלו בממשק המכוון. מסמכים זויפו כדי שהרופא בקצה יאשר את התהליך מבלי שיבחן את האותנטיות של המסמכים שהוא קיבל. רופא בכיר בקצה טיפל במעל למאה אלף תגים״.
לתגי הנכה יש תוקף של שנה, שלוש שנים ואף לצמיתות ותגי נכה עם כיסא גלגלים. ״אולם מצאנו שאנשים ללא קטיעה בילו במפגשים אקראיים צועדים על שתי רגליים ומחזיקים בתג נכה לצמיתות עם כיסא גלגלים״, תיאר תנ״צ מחמל. ״יש עכשיו שמונה עצורים, 12 מעוכבים ויחקרו למעלה מ-200 איש. החקירה הזו היא על סמך שיתוף פעולה מלא של משרד התחבורה״.
הוא הוסיף כי ״אנחנו לא נסתפק בחקירה גלויה שתדע לטפל ב-300 חשודים לעומת עשרות אלפי רמאים שמסתובבים עם תגי נכה. זיהינו שצומת המרמה קרוב למקום שנמצאו בו הרופאים, אנחנו מדברים על הערכה של מאות אלפי תגי נכה שהוצאו במרמה. אנחנו נעשה רביזיה בכל המהלך של הוצאת תגי נכים״. יש לציין כי אותה כנופיה סיפקה גם שירותי טסטים חלופיים.
נזכיר כי שבוע שעבר פורסם שמספר רב של ערים ברחבי הארץ כמעט לא מבצעות אכיפה נגד נהגים שחונים בחניות נכים ללא היתר, ובכך מקשות מאוד על בעלי מוגבלויות להתנייד בעיר. מהנתונים עלה שבעיריית רהט למשל רשמו בשנת 2023 שני דוחות בלבד לנהגים שחנו בחניית נכים בניגוד לחוק. באום אל פאחם נרשמו ארבע דוחות בשנה שעברה, באילת 37 דוחות ובקריית גת 40 דוחות בלבד. גובה הקנס בגין העבירה עומד על 1,000 שקל – סכום משמעותי שנועד להבטיח הרתעה של העוברים על החוק.