באחד המקרים הקשים ביותר בשנים האחרונות של טביעת מהגרים סמוך לחופי איטליה, התקשורת במדינה מדווחת היום (א') כי עשרות מהגרים טבעו כשסירת הדיג הצפופה שאליה נדחקו טבעה במזג אוויר סוער בדרומה של ארץ המגף, במחוז קלבריה. לפי הדיווחים עד כה אותרו 59 גופות, רבות מהן נסחפו לחוף, אבל מניין ההרוגים עלול לטפס בהמשך. בין הנספים 12 ילדים.
גורם איטלקי מסר בצהריים לסוכנות הידיעות רויטרס כי על הסירה הקטנה, שלפי הדיווחים אורכה היה כ-20 מטר, הצטופפו בין 140 ל-150 איש. לדבריו הסירה הפליגה מאיזמיר שבטורקיה לפני שלושה או ארבעה ימים, ובין המהגרים שהיו עליה נמנים אזרחי אפגניסטן, פקיסטן, סומליה ואיראן. סירת העץ טבעה כאשר פגעה בסלעים במהלך הסופה, ונשברה לשניים. שרידיה נסחפו גם הם לחוף. עד כה חולצו בחיים 81 מהגרים. חלקם שחו בכוחות עצמם לחוף, ומהם הגיעו ההערכות על מספר המהגרים הכולל שהיה על הסירה.
סוכנות הידיעות הממלכתית ANSA דיווחה כי רבות מהגופות נמצאו על חוף סטקטו די קוטרו, אתר נופש בנפת קרוטונה. גופות נוספות נמצאו בים, במבצע החיפוש וההצלה שמנהלים כעת כוחות החירום האיטלקיים, יחד עם משמר החופים. בעיתון "קוריירה דלה סרה" דיווחו כי בין ההרוגים תינוק בן כמה חודשים, פעוט בן שלוש וילד בן שבע. בין ההרוגים גם נשים רבות. 22 ניצולים נזקקו לטיפול רפואי ופונו לבית חולים מקומי. הרשויות מסרו כי אחד הניצולים נעצר בחשד למעורבות בהברחת המהגרים.
איטליה היא אחד היעדים המרכזיים עבור מהגרים מהמזרח התיכון ואפריקה שמבקשים לעצמם חיים טובים יותר באירופה – אבל המסע שהם עושים אליה וליעדים אחרים ביבשת, כמו יוון, טומן בחובו סכנה אדירה, ולפי ההערכות יותר מ-20,000 איש נהרגו בנתיב העובר במרכזו של הים התיכון מאז 2014. בחודשים האחרונים נראה שחלה עלייה במספר המהגרים המגיעים לאיטליה: לפי משרד הפנים ברומא, מתחילת השנה הגיעו לארץ המגף כמעט 14,000 מהגרים, לעומת 5,200 באותה תקופה בשנה שעברה.
האסון הקשה הוא הראשון מסוגו שעמו מתמודדת ראש ממשלתה החדשה של איטליה ג'ורג'ה מלוני, מנהיגת מפלגת הימין הקיצוני "האחים של איטליה" – שאחד מיעדיה המרכזיים הוא מאבק בתופעת ההגירה. מלוני הביעה בצהריים צער כבד על האסון, והדגישה כי היא "נחושה" להיאבק בהגירה הלא-חוקית ובמבריחי המהגרים כדי למנוע טרגדיות נוספות. לדבריה המאמץ הזה דורש "שיתוף פעולה מקסימלי" מצד מדינות המקור של המהגרים, והמדינות שמהן הם מפליגים.
רק לפני ימים אחדים אישר הפרלמנט האיטלקי, בהובלת ממשלת מלוני, כללים חדשים שמטרתם לפגוע בפעילותם של ארגוני סיוע הומניטרי, שאיטליה טוענת כי במאמציהם להציל מהגרים בים התיכון הם רק מעודדים אותם לצאת למסע המסוכן. החוק שאושר אוסר על ספינות הסיוע של הארגונים הללו להמשיך לשהות בים לאחר שחילצו מהגרים שנקלעו למצוקה, ודורש מהן לחזור מיד ליבשה, בניגוד למצב כיום שבו הספינות ממשיכות לעתים קרובות לשהות בים ולתור אחר מהגרים נוספים. ארגוני הסיוע טוענים מצדם כי ההגבלה הזו תסכן עוד יותר את המהגרים, ומדגישים כי החילוצים שהם עורכים מהווים ממילא רק חלק מקטן מכלל חילוצי המהגרים בים, שרובם נעשים על ידי הרשויות.