הצהרתו של הנשיא דונלד טראמפ על מינויים של איל ההון אילון מאסק והיזם והפוליטיקאי הרפובליקני ויווק רמסוואמי, לאנשים שיובילו הליך לייעול הממשל העתידי שלו ולקיצוצים גדולים במטרה למנוע בזבוז של כספי משלם המיסים, מעלה כעת שאלות כבדות בנוגע לסיכויי ההצלחה של המהלך, השלכותיו – וגם ניגודי אינטרסים שעלולים לצוץ, במיוחד בכל הנוגע לעסקיו של מאסק שקשורים בחוזי ענק לממשל האמריקני.
טראמפ, נזכיר, מאותת כבר שבועות ארוכים שבכוונתו למנות את מאסק – שמאז ניסיון ההתנקשות הכושל בטראמפ ביולי הפך לתומך נלהב שלו ותרם עשרות מיליונים לקמפיין שלו – לתפקיד שבמסגרתו יוביל הליכי התייעלות בממשל. הלילה (בין שלישי לרביעי) מימש טראמפ את ההבטחה הזו כשהכריז שמאסק, כמו גם רמסוואמי שהתמודד ללא הצלחה בפריימריז הרפובליקניים תחת ההבטחה לסגור משרדי ממשל רבים ולקצץ בתקציב, יעמדו בראש גוף בשם "המשרד ליעילות ממשלתית" (או בראשי תיבות: DOGE). טראמפ הבהיר כי לא מדובר בסוכנות ממשלתית של ממש, אלא בגוף ייעוץ חיצוני שיפעל מחוץ לממשל.
מתנה ליום העצמאות
המשמעות היא, כך נראה, שטראמפ לא יידרש לקבל אישור מהסנאט למינויים הללו ושמאסק יוכל להמשיך להוביל ללא הגבלות את חברות טסלה, SpaceX והרשת החברתית X (טוויטר לשעבר). "יחד, שני האמריקנים הנפלאים הללו יסללו את הדרך לממשל שלי לפרק את הבירוקרטיה הממשלתית, לקצץ תקנות יתר, לחתוך בהוצאות בזבזניות ולהביא להרכבה מחדש של סוכנויות פדרליות", מסר טראמפ בהצהרה על המינוי.
טראמפ הוסיף כי הגוף החדש יפעל לשינוי מבני מקיף בממשל, מתוך מטרה לקדם בו "גישה יזמית". עבודתו של הגוף, הוא ציין, תושלם לכל המאוחר ב-4 ביולי 2026 – אז תציין ארה"ב את יום העצמאות ה-250 שלה. "ממשלה קטנה יותר, עם יותר יעילות ופחות בירוקרטיה, תהיה מתנה נפלאה לאמריקה ביום השנה ה-250 להכרזת העצמאות. אני בטוח שנצליח!", אמר.
בהצהרה שפרסם הנשיא הנבחר צוטט גם מאסק עצמו, שלאורך חודשים קידם את הרעיון של קיצוצי תקציב נרחבים בממשל וזכור כבר כמי שלא היסס להוביל פיטורים המוניים ברשת X אחרי שרכש אותה ב-2022. "זה ישלח גלי הלם ברחבי המערכת, ובקרב כל מי שמעורב בבזבוז ממשלתי – ויש הרבה כאלה!", אמר מאסק על פי ההודעה. בהמשך, בציוץ ברשת X, הבטיח מאסק כי פעולותיו של הגוף החדש יפורסמו בפומבי כדי לאפשר "מקסימום שקיפות". לדבריו, "יהיה לנו לוח שבו יוצגו הבזבוזים הטיפשיים והמטורפים ביותר של כספי המיסים שלכם. זה יהיה טראגי באופן קיצוני, ומהנה באופן קיצוני".
מאסק טען לאחרונה כי יוכל לקצץ "לפחות" שני טריליון דולר מהתקציב הממשלתי, שעומד השנה על 6.75 טריליון – סכום שכולל סכומי עתק המוקצים לתוכניות ביטוחי בריאות ורווחה שונות, שטראמפ הבטיח במהלך הקמפיין לא לפגוע בהן. התקציב "הרגיל" שמאושר בקונגרס ומאפשר את פעילות הממשל עומד השנה על 1.9 טריליון בלבד. "הכסף שלכם מבוזבז והמשרד ליעילות ממשלתית הולך לפתור את זה", אמר מאסק בעצרת בניו יורק בחודש שעבר, שזכתה לכותרות בשל אמירות גזעניות שהשמיעו בה דוברים אחרים. "אנחנו הולכים להסיר את הממשלה מהגב שלכם, ומהכיס שלכם", הוא הבטיח אז.
אולם לא מעט כלכלנים מטילים ספק ביכולתו של מאסק, שטראמפ עצמו כינה בחודש שעבר "שר הקיצוצים", לממש את ההבטחה לקצץ שני טריליון דולר מהתקציב – במיוחד אם תוכניות בריאות פופולריות כמו "מדיקר" יהיו מחוץ להישג ידו, כמו גם תחום הביטחון וההגנה שזולל נתח נכבד מהתקציב. שר האוצר לשעבר לארי סאמרס, שכיהן תחת הנשיא ביל קלינטון, העריך כי מאסק יהיה בר מזל אם יצליח לקצץ אפילו 200 מיליארד דולר. "מתמטית, בלתי אפשרי למצוא שני טריליון", אמר גלן הבארד, כלכלן והדיקן לשעבר של בית הספר לעסקים באוניברסיטת קולומביה, שהדגיש גם הוא שמאסק יתקשה לממש את הבטחותיו מבלי שיוכל לפגוע בתוכניות בריאות או בתחום ההגנה.
המינוי של מאסק ורמסוואמי מעורר כאמור שאלות על ניגוד אינטרסים אפשרי, במיוחד בכל הנוגע למאסק – שחלק מהחברות שלו קשורות בחוזי עתק לממשל האמריקני. ל-SpaceX למשל יש שיתוף פעולה עמוק עם סוכנות החלל נאס"א: החברה לא רק משגרת עבורה אסטרונאוטים לתחנת החלל, אלא גם חתומה על חוזה שבמסגרתו אמורה להנחית אותם בעתיד על הירח באמצעות חללית הענק שהיא מפתחת כעת, "סטארשיפ". גם הכינוי של גוף ההתייעלות החדש, DOGE, מעלה תהיה מסוימת – כיוון שהוא זהה לשם המטבע הווירטואלי שמאסק מקדם – דוג'קוין. ערכו של המטבע הזה יותר מהכפיל את עצמו מאז ניצחון טראמפ בבחירות, וגם מניית טסלה זינקה מאז ב-30%.
ביקורת על המינוי של מאסק, האיש העשיר ביותר בעולם, עוררה כצפוי ביקורת מהמחנה הליברלי, והארגון הפרוגרסיבי Public Citizen – שבכהונתו הראשונה של טראמפ אתגר משפטית רבים ממהלכיו – האשים שבתפקידו החדש מאסק מצוי בניגוד אינטרסים מובהק. "מאסק לא יודע דבר על יעילות ממשלתית ורגולציות, ועסקיו באופן קבוע מפרים את אותם כללים שכעת הוא יוכל לתקוף אותם מעמדתו כ'פרויקטור'", אמרה ליזה גילברט, נשיאה-שותפה של הארגון. "זוהי השחיתות התאגידית האולטימטיבית".