ניו זילנד אישרה חוק חדש שאוסר על תכנון של מתקפות טרור: החוק סותם את הפרצה בחוקי הלוחמה בטרור במדינה, פרצה שנחשפה אחרי פיגוע הדקירה שהיה החודש בסופרמרקט באוקלנד.
בפיגוע הדקירה של אחמד עאטהיל מוחמד סמסודין, מוסלמי בן 32 שהגיע מסרי לנקה וזכה למעמד של פליט, נפצעו שבעה בני אדם. שוטרים סמויים שעקבו אחריו ירו בו למוות בסופרמרקט. ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן אמרה אחרי הפיגוע שלפי ההערכות סמסודין פעל בהשראת דאעש.
אחרי הפיגוע, בעקבות החשש ממתקפות טרור נוספות של יחידים, התחייבה ניו זילנד להחמיר בהקדם את חוקי הלוחמה בטרור שלה - שלמעשה לא מגדירים תכנון פיגוע כעבירה ולא מאפשרים למשטרה לעצור חשודים בתכנון מתקפות. הממשלה קידמה בפרלמנט את החוק שאושר כעת.
שר המשפטים של ניו זילנד הסביר את עדכון החוק ואמר כי "טבע הטרור השתנה", וכעת ברחבי העולם מפגעים בודדים הם תופעה שכיחה יותר מארגוני טרור גדולים. שר המשפטים, כריס פפואה, הוסיף שכעת חוקי הטרור בניו זילנד דומים לחוקים הקיימים ברוב מדינות העולם.
החוק החדש שאוסר על תכנון מתקפות טרור מעניק למשטרה את הסמכות לערוך חיפושים, פשיטות ומעבים ללא צווים - במקרה של חשד לתכנון פיגועי טרור. החוק אוסר על אימונים עם נשק למטרת פיגועים. מי שיורשעו בתכנון מתקפת טרור יישלחו לעד שבע שנות מאסר.
סמסודין הגיע לניו זילנד מסרי לנקה בשנת 2011 עם ויזת סטודנט. הוא הגיש בקשת מקלט בניו זילנד, שנדחתה. הוא ערער על ההחלטה - וב-2013 ניו זילנד אישרה את בקשתו והוא זכה למעמד של פליט.
ב-2016 עורר סמסודין את תשומת הלב של המשטרה ושירות המודיעין בעקבות התבטאויות בפייסבוק על מתקפות טרור. במאי 2017 נעצר בנמל התעופה הבינלאומי באוקלנד, כשהמשטרה העריכה שהוא מתכוון לנסוע לסוריה ולהצטרף לדאעש. בחיפוש בביתו נמצאו חומרי תעמולה של ארגון "המדינה האיסלאמית" וסכין ציד. סמסודין נעצר ושוחרר על תנאי. באוגוסט 2018 קנה סכין ונעצר שוב. גם אז נמצאו בביתו חומרי תעמולה קיצוניים - והוא נשלח למאסר על החזקת החומרים.
באפריל 2019 - כשסמסודין ישב בכלא - הרשויות גילו שהוא השיג במרמה את מעמד הפליט. מעמד הפליט נשלל ממנו, והרשויות הודיעו לו שהוא יגורש. סמסודין ערער על ההחלטה. החוק בניו זילנד קבע שעד להכרעה בערעור סמסודין רשאי להישאר במדינה - למרות שהיה ידוע שהוא מהווה סכנה. גורמים רשמיים בניו זילנד לא הצליחו להצדיק מבחינה משפטית את המשך כליאתו של סמסודין. הוא שוחרר מהמאסר בחודש יולי, והרשויות קבעו שהוא יהיה נתון למעקב עד להכרעה הסופית בערעורו.
המשטרה עקבה אחרי סמסודין מסביב לשעון, וחששה שהוא יבצע פיגוע - אך לא הייתה מסוגלת לעשות יותר מדי - מכיוון שהחוק הקיים בניו זילנד לא הגדיר, עד כה, תכנון פיגוע כעבירה.
במהלך ספטמבר אמור היה להתקיים הדיון בערעורו של סמסודין על הגירוש מניו זילנד. אחרי פיגוע הדקירה, שבו כאמור חוסל סמסודין, אמרה ראש הממשלה ארדרן: "בזמן מתקפת הטרור הניסיון של המפגע לבטל את ההחלטה לגרש אותו עדיין נמשך. זה תהליך מתסכל מאוד". לדבריה הרשויות "השתמשו בכל אמצעי כדי להגן על חפים מפשע מפני האיש הזה. ניסינו כל אמצעי משפטי".