משטרת הונג קונג הודיעה הבוקר (יום ד') כי עצרה עשרות מפגינים, בהם אדם שהחזיק דגל התומך בעצמאות הטריטוריה, המעצרים הראשונים במסגרת חוק הביטחון הלאומי שנכנס לתוקף אתמול.
המשטרה השתמשה בגז פלפל ובתותחי מים בכדי לפזר מפגינים שהתאספו לציון 23 שנה לסיום השלטון הבריטי ולמחות נגד החוק החדש. המשטרה מסרה שעצרה 180 אנשים, שבעה מהם בגין הפרת חוק הביטחון והיתר בגין השתתפות בהפגנה בלתי חוקית, הפרעה לפעילות השוטרים והחזקת נשק.
בתמונות שפרסמה המשטרה בטוויטר נראה הדגל מונח על המדרכה ולידו גבר לבוש חולצת טריקו שחורה שעליה כתוב "לשחרר את הונג קונג". המשטרה מסרה כי הזהירה את המפגינים שהשלטים והדגלים שהם נושאים עלולים להפר את החוק החדש.
החוק אוסר המרדה, בדלנות, טרור והתערבות זרה בענייניה הפנימיים של העיר והעונש המרבי למי שיורשע בעבירות אלו הוא מאסר עולם. החוק הוטל על ידי סין לאחר חודשים של הפגנות למען הדמוקרטיה בשטח האוטונומי למחצה בשנה שעברה.
לפי החוק תפעל בהונג קונג סוכנות חדשה לביטחון לאומי, שלא תהיה כפופה לשלטון המקומי בעיר. הרשויות יוכלו לבצע מעקבים ולצותת לאזרחים שיש חשד שהם מהווים סכנה לביטחון הלאומי. כמו כן הרשויות צריכות לנקוט צעדים הכרחיים "כדי לחזק את הניהול והשירות של מדינות זרות וסניפים של ארגונים בינלאומיים בהונג קונג, בנוסף לתקשורת זרה ולארגונים לא ממשלתיים".
בייג'ינג ציינה כי החוק מאפשר גם להסגיר חשודים לשטחה ולשפוט אותם בסין. פירוש הדבר שהחקיקה החדשה כוללת בתוכה את חוק ההסגרה שהממשלה בהונג קונג ניסתה לחוקק בשנה שעברה אך לא הצליחה בשל המחאה.
השליטה בהונג קונג הושבה לסין מבריטניה בשנת 1997, על פי הסכם שאמור להגן על חירויות מסוימות למשך 50 שנה לפחות. המבקרים אומרים שחוק הביטחון פוגע בכמה מהחירויות הללו. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר כי "סין הבטיחה 50 שנות חופש לאנשי הונג קונג, והעניקה להם רק 23".
ביום השנה להעברת השליטה בעיר נוהגים המפגינים הפרו-דמוקרטים לצאת לרחובות ולהפגין נגד השלטון בשלל נושאים, מיוקר המחיה עד להתערבות הסינית בעיר. הרשויות אסרו השנה על עצרת המחאה, ואמרו שנגיף הקורונה הוא הסיבה לאיסור. הפעילים יצאו היום לרחובות בכל זאת.
"אנחנו צועדים בכל שנה, ונמשיך לצעוד", אמר אחד הפעילים לסוכנות הידיעות רויטרס. חלק מהמפגינים נשאו שלטים שחורים שעליהם נכתב: "התנגדו לחוק הביטחון הלאומי הרע".
חוק הביטחון הלאומי של סין מכין את הקרקע לשינויים הגדולים ביותר באורח החיים בהונג קונג זה עשרות שנים. החוק החדש צפוי להחריף את המתיחות בין סין לארה"ב, בריטניה, וממשלות נוספות במערב, שחוששות מפגיעה באוטונומיה בהונג קונג – עיר עם חשיבות כלכלית גדולה.
ברטניה ו-27 מדינות נוספות במערב קראו לסין לשקול מחדש את החלטתה. בנציבות זכויות האדם של האו"ם אמר השגריר הבריטי שבייג'ינג חייבת לשמור על הזכות להפגין ועל התקשורת החופשית. בסין הגיבו לביקורת העולמית ומחו על "ההתערבות" בענייניה.