המשטרה בהונג קונג עצרה היום (א') עשרות פעילים למען הדמוקרטיה ומחוקקים לשעבר והאשימה אותם בקשירת קשר לחתרנות במסגרת חוק הביטחון הלאומי. הפעילים נעצרו כבר בחודש שעבר בפעולה משטרתית רחבה, אך שוחררו מאז.
המשטרה מסרה כי 47 מתוך קבוצה של 55 איש שנעצרו בחודש שעבר נעצרו שוב היום ויופיעו מחר בבית משפט. לפי המשטרה, קבוצת הנאשמים כוללת 39 גברים ושמונה נשים בגיל 23 עד 64.
הסיבה למעצרים היא הצבעה חסרת תקדים, עצמאית ולא-מחייבת שנערכה בשנה שעברה – כשנה לאחר הפגנות הענק למען הדמוקרטיה בהונג קונג.
מפלגות פרו-דמוקרטיות ארגנו בקיץ של 2020 פריימריז לא רשמיים, כדי לראות למי מהמועמדים שלהן יש את הסיכויים הטובים ביותר להיבחר לפרלמנט של הונג קונג (המועצה המחוקקת). רק מחצית מ-70 חברי המועצה נבחרים על ידי העם. האופוזיציה שאפה לזכות בכל 35 המושבים הנותרים – וכך לסכל מדיניות של השלטון הפרו-סיני.
יותר מ-600,000 תושבים הגיעו להצבעה הלא רשמית שהרתיחה את בייג'ינג. הבחירות היו אמורות להתקיים בספטמבר 2020, אך נדחו בשנה. השלטון בהונג קונג טען שהסיבה לדחייה היא התפשטות מגפת הקורונה.
גל המעצרים בחודש שעבר היה הגדול ביותר בעיר מאז שסין אישרה את חוק הביטחון הלאומי. החוק מגביר את שליטתה של בייג'ינג בהונג קונג, ולטענת רבים מחסל את ההתנגדות למעורבות הסינית בעיר ואת המאבק למען הדמוקרטיה.
הרשויות אמרו כי העצורים פעלו בניסיון "להדיח" את הממשלה בעיר. בין אלה שנעצרו היום היה המחוקק לשעבר אדי צ'ו. בציוץ בחשבון הטוויטר הרשמי שלו אישר צ'ו כי הוא מואשם בקשירת קשר לביצוע פעולה חתרנית וכי נשללה ממנו האפשרות להשתחרר בערבות.
סם צ'ונג, פעיל צעיר שהשתתף בבחירות המקדימות בקיץ, נעצר לאחר שהתייצב בתחנת משטרה מקומית, עוטה מסכה שחורה ומלווה על ידי אשתו. "על תושבי הונג קונג עוברת תקופה קשה מאוד בימים אלו", אמר צ'ונג לכתבים לפני שנכנס לתחנה. "אני מקווה שאף אחד לא יוותר על הונג קונג, שימשיכו להילחם". בני טאי, פעיל נוסף שהואשם במסגרת חוק הביטחון, כתב ברשת כי "הסיכוי שלי להשתחרר בערבות לא יהיה גדול מדי".
תומכי הדמוקרטיה בהונג קונג אומרים כי גל המעצרים הוא רדיפה פוליטית, בתגובה לבחירות. ארגון הפעילים "כוח לדמוקרטיה", שהיה ממארגני הבחירות המקדימות, הודיע בפוסט בפייסבוק על פירוקו.
הונג קונג היא עיר אוטונומית-למחצה שבמסגרת העברת השליטה בה מבריטניה לסין ב-1997 נקבע כי האוטונומיה הנרחבת שלה תישמר; אלא שבשנים האחרונות מזהירים פעילים בה כי בייג'ינג מהדקת את אחיזתה בעיר. במערב אומרים כי הצעדים של ממשלת בייג'ינג – בראשם חוק הביטחון הלאומי – מחסלים למעשה את האוטונומיה של הונג קונג.
משטרת הונג קונג אמרה כי עד כה עצרה 99 בני אדם בגין חשד להפרות של חוק הביטחון הלאומי, שנכנס לתוקף ביוני האחרון. חלקם נותרו במעצר ללא יכולת להשתחרר בערבות, למרות ההליך המשפטי הממושך.