שיירה של כלים הנדסיים וצוותים טכניים ממצרים נכנסה היום (ו') דרך מעבר רפיח לרצועת עזה, במסגרת ההכנות למאמצי השיקום לאחר המערכה מול ישראל. הצוותים המצריים התקבלו במעבר רפיח בחגיגות על ידי הפלסטינים שהמתינו להם שם. מכלי הרכב התנוססו דגלי מצרים, וחלק מהפועלים המצרים נראו מחויכים על כפות הדחפורים.
לפי גורם פלסטיני ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס, השיירה כללה 50 כלי רכב שונים, בהם דחפורים, שמטרתם לפי הדיווחים בתקשורת המצרים לפנות את ההריסות ושברי הבתים והמגדלים שהוחרבו על-ידי צה"ל במהלך מבצע "שומר החומות".
במצרים הדגישו כי מטרת הפעולות הללו אינה לבנות מחדש את הבתים שהוחרבו, אלא רק להכין את הקרקע לשיקום. ישראל, נזכיר, מתנה כעת את שיקום רצועת עזה בהבנות שיכללו גם את פתרון סוגיית השבויים והנעדרים, דבר שבחמאס עד כה דרשו לדון בו בנפרד.
על הסיוע המצרי הזה הורה הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. בכלי תקשורת במצרים דווח כי השיירה נכנסה "במסגרת הניסיון להקל על תושבי הרצועה, להשיב את החיים לשגרתם ולהתאים את השטח להתחלת הליך השיקום על רקע הודעתו של נשיא מצרים".
מצרים מובילה כעת את מאמצי התיווך בין ישראל לחמאס, וממצבת את עצמה – בניסיון לחזק את מעמדה האזורי – גם כשחקן מרכזי במאמצי השיקום של עזה. קהיר כבר הבטיחה להעביר 500 מיליון דולר עבור המאמצים הללו.
ב-11 ימי הלחימה ב"שומר החומות" בחודש שעבר, שהחלו כאשר חמאס שיגר רקטות ביום ירושלים לעבר הבירה, נהרגו לפי הפלסטינים יותר מ-250 בני אדם. בישראל נהרגו 12 בני אדם, ולעבר שטחה שוגרו יותר מ-4,300 רקטות.
השלטונות במשטר חמאס ברצועה מסרו לפי רויטרס כי כ-1,500 מבנים נהרסו בהפצצות ובהפגזות של צה"ל, וכי עוד 1,500 מבנים ניזוקו ברמה שלא מאפשרת את תיקונם. 17,000 מבנים נוספים, כך נטען, ניזוקו באופן חלקי. גורם בשלטון חמאס אמר כי העלות המוערכת לבנייה מחדש של המבנים שנהרסו, ותיקון אלו שניזוקו, עומד על כ-150 מיליון דולר.
בינתיים נמשכים הניסיונות להגיע להבנות רגיעה בין ישראל לחמאס, אך הצדדים לא קרובים לשם עדיין, וישראל טרם השיבה את המצב לקדמותו בכל הנוגע למעברים ברצועה. המעברים כרם שלום וארז פתוחים רק להכנסת מוצרים בסיסיים לרצועה ולכניסה של נציגי ארגונים בינלאומיים בלבד. מרחב הדייג נותר מצומצם ועומד על שישה מייל בלבד.
בנוסף, נראה כי ישראל לא תאפשר את הכנסת המענק הקטארי מבלי שיושגו הבנות מלאות. לפי לוח הזמנים המקורי, המענק שבמסגרתו מקבלות במזומן כ-100 אלף משפחות נזקקות ברצועת עזה 100 דולר כל אחת, אמור להגיע בשבוע הבא.
לפי דיווח הבוקר בעיתון "אל-אחבאר" המקורב לחמאס, קטאר העבירה לחמאס מסר שלפיו המענק החודשי שלה לא יועבר. בדיווח נכתב כי בתגובה להודעת קטאר העביר חמאס מסר חריף לישראל דרך המתווכים המצריים ולפיו הוא שוקל להשיב את צעדי ההסלמה על גדר המערכת, דוגמת הפרחת בלוני תבערה ונפץ, השבה של ההפגנות הליליות וניסיונות לפגוע בגדר המערכת בכדי לייצר לחץ על ישראל. עוד נאמר כי חמאס הציב אולטימטום להכנסת המענק הקטארי לרצועה עד לסוף השבוע הבא ולאחריו הוא יחל בצעדי הסלמה.
בתוך כך, שר החוץ של קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן, אמר בצהריים כי מדינתו הוציאה משנת 2012 עד היום מיליארד ו-400 מיליון דולרים על פרויקטים לשיקום רצועת עזה. את הדברים אמר בשולי כנס כלכלי בעיר סנט פטרסבורג שברוסיה. בנוגע להאשמות מצד גורמים בישראל על אופן העברת הכספים לרצועה, הבהיר עבד א-רחמן כי בישראל יודעים היטב כיצד עובר הכסף. "ההאשמות שקטאר מממנת ארגוני טרור הן חלק מקמפיין הכפשה נגדנו", אמר.