המחאה נגד הממשלה והעומד בראשה בנימין נתניהו סחפה אמש (שבת) רבבות ברחבי הארץ. בתל אביב התפתחו עימותים קשים שבמהלכם הופעלו פרשים ושוטרים רכובים על אופנועים. המשטרה עצרה 38 מפגינים וטוענת כי מדובר ב"מפירי סדר וכאלו שתקפו שוטרים". המוחים טענו מנגד כי המשטרה השתמשה בכוח מופרז. מאות דו"חות נרשמו למפגינים, וכמה מהם נפצעו קל - בהם ראש העיר תל אביב-יפו רון חולדאי - שספג מכה משוטר ודימם. שוטרת נפצעה קל. פרט לעצור אחד, כל יתר המפגינים שנעצרו שוחררו במהלך הלילה. ynet ליווה את ההפגנות בשידורים חיים.
ההגבלות על ההפגנות השיגו את האפקט ההפוך, כאשר מוקדם יותר יצאו רבים למאות מוקדים ליד בתיהם, ולהערכת מארגני המחאה הפגינו כ-130 אלף. המשטרה טענה כי המפגינים בתל אביב "לא קיימו את התקנות לשעת חירום וסיכנו את בריאות הציבור. המשטרה חזרה והודיעה למפגינים כי הפגנה אינה חוקית וקראה להם להתפזר אולם אלו המשיכו להתהלך ברחובות תל אביב חלקם ללא מסכות וללא שמירת מרחק אחד מהאחר".
מפקד משטרת מרחב ירקון תת-ניצב דניאל לוי סיפר כי שוטרת נפצעה והדף טענות על אלימות של שוטרים: "לא היה אחד שנשמע להוראות ולכן נאלצנו לרשום דו"חות, ובהמשך הפרו מאות ואולי אלפים את הכללים. נענינו בבוז גדול. כשלא התפזרו נאלצנו לעצור את מי שהנהיג והסית את המתקהלים. לא עצרנו כל אחד. אני שולל טענות על אלימות משטרתית. אנחנו כאן כדי לאכוף את החוק. אל תדרסו את החוק ברגל גסה. אני מגנה כל שימוש בכוח, אם היה מקרה כזה – נטפל בו. המפגינים פעלו באלימות, יש שוטרת שנפצעה. נאלצנו לפזר למען בריאות המפגינים"
המוקד המרכזי בשעות הערב היה בכיכר הבימה בתל אביב ומשם עברו המפגינים לדרום העיר. ברחוב אילת טענו כי אופנועי משטרה ופרשים דרסו אותם, ודיווחו על פצועים. מפגינים ברחוב אברבנאל בעיר צעדו לכיוון שכונת פלורנטין, לקול תרועות תושבי השכונה ממרפסות הבתים. אחר כך הגיעו לרחוב אלנבי בעיר - שם ניצבו מול השוטרים שאיימו לחלק דו"חות ולפזר בכוח. במשך שעה ארוכה טענו מפגינים כי המשטרה "כלאה" אותם בתא שטח וסירבה לאפשר להם לצאת. מפגינים קראו "תנו לנו לצאת", ואז איפשרו להם ללכת. טענות דומות נשמעו גם בהפגנה בכיכר הבימה בעיר, שם התערבה ח"כ מיקי חיימוביץ' מכחול לבן ודרשה ממפקדי המשטרה לאפשר למפגינים לצאת מהמקום. בכמה מהמקרים חצצה בגופה בין שוטרים לבין מפגינים. כמה מהמוחים קראו לעברה "מיקי, תתפטרי".
בעקבות אירועי האלימות, כל הארגונים הלוקחים חלק במחאה, מלבד הדגלים השחורים, פרסמו הודעה משותפת ודרשו מהשר לביטחון הפנים, אמיר אוחנה, להתפטר. אוחנה מצדו העניק גיבוי למשטרה: "שוטרות ושוטרי משטרת ישראל, מפקדות ומפקדים, אתם ניצבים כסלע איתן לצידו של הציבור שומר החוק וחפץ החיים, ממלאים נאמנה את שליחותכם לשמור על שלומו, ביטחונו, וכעת בריאותו של הציבור הישראלי. רוחות רעות מנסות ממניעים זרים לרפות את ידיכם מלאכוף את החוק והסדר. חזקו ואמצו, אתם מצילים חיים".
מפגינים בתל אביב קראו "לא נוותר עד שביבי יתפטר", "הון, שלטון, עולם תחתון" כשברקע פעלו פרשים ושוטרי יס"מ ועצרו מדי פעם מפגינים. מאות דו"חות נרשמו למפגינים בגין אי-שמירת ריחוק חברתי, בין היתר לעיתונאי. שוטרים רבים הגיעו לרחוב אלנבי ומנעו מעבר ממפגינים - שהתיישבו על הכביש.
עו"ד יניב גביש נקנס משום שהמסכה לא כיסתה את אפו. "מתוך הפגנה של אלפי אנשים שולפים אדם עם מסכה ומבקשים פרטים מזהים", הוא סיפר, "נאמר שישלחו לי הביתה דו"ח. אני כמה שעות עם מסכה, אני לא נבהל גם אם אצטרך לשלם 500 שקלים כדי לתקן את המדינה". ראש העיר תל אביב, רון חולדאי, הגיע לאזור המחאה ובמהלכה נפצע קל בידו.
שורת אירועים אלימים נגד מפגינים
אירועים אלימים דווחו במקומות שונים בארץ, בין היתר ברמת החייל בצפון תל אביב, בפרדס חנה, בחיפה, בנתניה, בכפר סבא ובקריית אונו. בכפר סבא נעצרו שלושה מפגינים ליד ביתו של שר החוץ גבי אשכנזי, הפגנה שלדברי המשטרה נערכה בניגוד לתקנות. לטענת אנשי "קריים מיניסטר", בין העצורים גם ישי הדס - מראשי התנועה.
סגן ראש העיר כפר סבא, עילאי הרסגור, תועד בסרטון כשנדחף על-ידי שוטרים. "הייתה אלימות משטרתית, המפגינים במקום הזעיקו אותי", הוא סיפר, "באתי לדבר עם השוטרים ואז שוטר יס"מ דחף אותי וקרע לי את המסכה. השתתפתי בחיי בהפגנות רבות ומעולם לא נקלעתי למצב כזה. אם בכפר סבא המשטרה תוקפת את סגן ראש העיר, בוודאי ובוודאי שאף אזרח לא יכול לחוש בטוח. מדובר במקרה חמור, וכמובן שתוגש תלונה למח"ש".בנוסף, מפגינים ספגו יריקות.
בחיפה נזרק חזיז לעבר מפגינים, ובנתניה תועד אדם שזרק אבנים על מפגינים. בפרדס חנה המשטרה עיכבה לחקירה תושב המקום בחשד שתקף מפגין, גיא לב (48), ושבר את ידו. הוא פונה לבית החולים הלל יפה בחדרה. עם קבלת הדיווח, פתחה המשטרה בסריקות שבסופן אותר תושב העיר כבן 25 ונלקח לחקירת משטרה.
סמדר, אשתו של גיא, סיפרה: "הוא הלך להפגין כרגיל וכאשר החליט שמספיק, הוא צעד לרכבו והתחיל בנסיעה הביתה. הוא הבחין בחבורה שנטפלת למפגינה, הם ירקו עליה וקיללו אותה. הוא יצא מהמכונית והעיר להם שהם מציקים לה, אז הם קפצו עליו. תקפו אותו באלימות, קיללו, ירקו ובעטו, ושברו את ידו.
"אנחנו המומים וכואבים מהתקיפה האלימה", הוסיפה, "לא מאמינים שדבר כזה יכול לקרות במדינה. בסך הכול הוא רצה לעזור למפגינה. אנחנו מקווים שיעצרו את כל התוקפים וימצו איתם את הדין".
ברמת החייל שבצפון תל אביב הותקפה אישה, כאשר לפי הדגלים השחורים היא צפרה בזמבורה בזמן שאדם נתן מכה לכלי, וברח. היא פונתה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים לאחר שדיממה. יובל, בתה של המפגינה, סיפרה: "ההורים שלי הותקפו, אני לא הייתי כאן ולא ראיתי הכול, אבל כשהגעתי אמא שלי שכבה מדממת על הרצפה, ואבי נפצע באף ומשקפיו נשברו. עדים שהיו כאן סיפרו שעובר אורח עם עגלת תינוק ירק לכיוון אבא שלי, שהתפתחו צעקות, וכשאמא שלי צפצפה בצפצפה הוא נתן לה בוקס לפנים".
אירוע נוסף בקריית אונו. תושב העיר, עידו גרסטל, סיפר כי גם אותו תקפו מפגינים. "הלכתי להפגין ליד הקניון ובסיום האירוע הלכתי חזרה עם הכלב שלי ברגל הביתה. הייתי עם דגל שחור והגיעו אליי כמה צעירים שהתחילו לצעוק ׳רק ביבי׳ ולזרוק לכיוון שלי כל מיני דברים וחפצים. אבן קטנה פגעה לי ברגל. לא נפצעתי, אבל קראתי למשטרה שהגיעו מהר ועשו סריקות אבל לא מצאו כלום".
בבאר שבע מפגינים בכיכר הטנק טענו כי עובר אורח תלש כמה שלטים שתלו במקום.
יותר ממאה מפגינים התייצבו במדרשת שדה בוקר ו-150 מחו ביישוב בעומר. המפגינים במדרשה הפגינו בקבר בן גוריון עם שלטים "בן גוריון בנה, ביבי הרס, אנחנו נתקן". לצד זאת התקיימו הפגנות בבאר שבע, בצומת להב, בניר-עם וביישובי הערבה.
בעקבות האלימות שנרשמה בכמה מוקדי מחאה, בארגונים המשתתפים בהפגנות למעט תנועת הדגלים השחורים קראו כאמור לשר לביטחון הפנים אוחנה - להתפטר.
"במקום לדאוג לשלום המפגינים, המשטרה הגיעה לשטח על מנת להתעמר בהם באלימות", נמסר בהודעה משותפת, "האחריות הבלעדית לאובדן המצפון של המשטרה היא של השר לביטחון הפנים, אמיר אוחנה, שהפך את המשטרה למשטרה פוליטית בשירות הנאשם בפלילים. ניכר שרוחו המסיתה חלחלה מהפיקוד הבכיר לשטח".
"מחובתנו למחות נגד עוולות השלטון"
חגי לנדא ורוני גפן לנדא, תושבי תל אביב, הגיעו למחות עם ילדיהם בני השבע והשנה וחצי בכיכר הבימה בתל אביב. "הגענו כי החובה שלנו כאזרחים היא למחות על עוולות השלטון כנגד האזרחים, על הסגירה הפוליטית של חלקים מהמשק ועל התנהלות רה"מ, שמה שמנחה אותו הוא לשרוף את המדינה עם המשפט שלו", הם אמרו ל-ynet.
רננה, תושבת רעננה, אמרה: "אני מפגינה פה בצומת רעננה כבר חמישה שבועות, ואין ספק שהפעם הרגשנו שיש יותר אנשים ויותר תמיכה מצד הנהגים שעברו פה. העם מתחיל להתעורר".
ברחוב בלפור בירושלים - המוקד המרכזי של המחאה לפני ההגבלות - רוב המפגינים היו צעירים שמתגוררים בשכונות רחביה האהודה בקרב סטודנטים. שחר אלהרל, סטודנט בן 23, הגיע למחות. "זה מראה קשה לראות את כיכר פריז ריקה, לא קל לראות שביום אחד נחתכים כל האנשים שהיו פה כשאנחנו יודעים שהסיבות שהובילו לזה היו פוליטיות, בכוונה כדי להשתיק את ההפגנות", הוא אמר, "סגרו את העסקים הקטנים רק כדי להרוג את ההפגנות. יש חשיבות להמשיך את ההפגנה בבלפור ולהמשיך להפגין בשאר הארץ".
סיון מזעקי עברה לגור בירושלים לפני כחודש לקראת תחילת לימודיה באוניברסיטה העברית, וגם היא הגיעה לבלפור. "מפחיד מה שקורה בארץ, יש פה תהליך ארוך שנים של פילוג ושיסוי", היא טענה, "מרגש לראות שיש הפגנות בכל הארץ, כל אחד ליד הבית שלו, ואני מקווה שזה יוביל לשינוי מהותי לכולם. בשבילי ההפגנות האלו הן לא ישירות נגד ביבי, אלא נגד האופן שבו המערכת מתנהלת כבר כמה שנים, כולל בשטחים".
פורסם לראשונה: 21:41, 03.10.20