עובדי מפעלים, סטודנטים ובלארוסים רבים אחרים נענו היום (ב') לקריאתה של מנהיגת האופוזיציה סבטלנה טיחנובסקאיה לפתוח בשביתה כללית, כזו שתשתק את המדינה כמחאה על סירובו של הרודן אלכסנדר לוקשנקו להרפות את ידיו ממושכות השלטון.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לשביתה הכללית קראה טיחנובסקאיה אחרי שלוקשנקו סירב לקבל את האולטימטום שהציבה לו מוקדם יותר החודש: להתפטר עד 25 באוקטובר, כלומר אתמול. כשהציבה את אותו אולטימטום איימה טיחנובסקאיה, ממקום גלותה בליטא, שאם לוקשנקו יסרב להתפטר היא תקרא לכל הבלארוסים לחסום את הרחובות, להשבית את מקומות העבודה, להפסיק לקנות בחנויות הממשלתיות או להשתמש בשירותים אחרים שמספק השלטון – ואף להוציא את כל כספם מחשבונות הבנק. לוקשנקו לעג לאיומיה, ותהה: "מי יאכיל את הילדים?".
אמש מימשה טיחנובסקאיה את האיום שלה וקראה לאזרחי בלארוס להשתיק את המדינה הסובייטית לשעבר, שבה מתגוררים 9.5 מיליון איש. זאת לאחר שכוחות הביטחון השליכו רימוני הלם כדי לפזר את עשרות אלפי המפגינים שהתאספו אתמול בבירה מינסק, בסוף השבוע ה-11 ברציפות של מחאה. היום מסרו הרשויות כי ברחבי בלארוס נעצרו אתמול 523 מפגינים, 160 מתוכם במינסק.
"המשטר הדגים בפני הבלארוסים כי כוח הוא הדבר היחיד שהוא מסוגל לו", אמרה אמש טיחנובסקאיה בהודעתה. בהודעה הבוקר בערוץ הטלגרם שלה הוסיפה טיחנובסקאיה כי השביתה במגזר הציבורי תהווה "מנוף ללחץ כלכלי" על השלטון, בעוד מטרת שביתות במגזר הפרטי היא להביע סולידריות עם העובדים הממשלתיים. היא ביקשה ש"אף אחד לא יעבוד בשביל המשטר".
מהדיווחים בבלארוס נראה שרבים נענו לקריאתה, ובכמה מפעלים ממשלתיים גדולים שבתו קבוצות של פועלים. המפעלים הללו הם גאוות המודל הכלכלי הסובייטי-משהו שהנהיג לוקשנקו, ובימים כתיקונם נחשבים לאחד מבסיסי התמיכה שלו. עם זאת, בממשלה במינסק טענו כי כל החברות התעשייתיות הגדולות ממשיכות לפעול כרגיל. למרות הדברים הללו, באתר החדשות העצמאי Tut.by פרסמו תמונות של פועלים ששובתים בלפחות ארבעה מפעלים ממשלתיים.
"קשה לומר עד כמה אנשים ירחיקו לכת, בגלל הלחץ הגדול של השלטונות", אמר לסוכנות הידיעות AFP אלכסנדר ירצ'וק, שעומד בראש קופנדרציה של איגודי סוחרים בבלארוס. הוא ציין כי הוא עצמו לא קרא לאנשיו לשבות.
אחת מאלו שנענו לקריאה של טיחנובסקאיה היא נטליה בזרוקובה, בת 54 שעובדת בחברת בנייה ציבורית במינסק. "חלק מהעובדים שלנו הצטרפו לשביתה", העידה. לצדה, משתתפת בשרשרת אנושית שיצרו כ-15 אנשים, עמדה גם אלנה ולטצ'יקו, יזמית בת 43 שהחליטה גם היא לא לעבוד. "אני מוכנה לעשות המון דברים כדי שנקבל מחדש את זכות הבחירה שלנו", אמרה.
בנוסף לפועלים ולעובדים, גם מאות סטודנטים שבתו היום בכמה אוניברסיטאות במינסק, ונראו מוחאים כפיים ושרים אל מול המכוניות החולפות, שצפרו להם לאות הזדהות.
למרות היענות של בלארוסים רבים, לא ברור עד כמה באמת רחבה השביתה וכמה זמן תימשך. האופוזיציה מנסה כעת לתדלק את אש המחאה נגד לוקשנקו, שנמשכת כחודשיים וחצי, אך מדובר גם במבחן עבור יכולתה לממש את איומיה. אנשי האופוזיציה כבר ניסו בעבר ליזום שביתות במפעלים הממשלתיים, אך הללו לא נמשכו זמן רב.
אם אכן ייענו מספיק בלארוסים לקריאה להשתיק את המדינה, השביתה עשויה להפוך למבחן אמיתי עבור לוקשנקו, וגם לתמיכה הרוסית בו. מאז תחילת המשבר מוסקבה גיבתה אותו ואף הבטיחה לו כסיוע כלכלי הלוואה בסך של 1.5 מיליארד דולר. שתי המדינות סיכמו בנוסף על הרחבת שיתוף הפעולה הצבאי, הסכמה שבמסגרתה ביקר בשבוע שעבר ראש סוכנות הביון הזר של רוסיה בבלארוס, ונערכה סדרה של תרגילים צבאיים. רוסיה אף שלחה עיתונאים כדי לאייש תחנת טלוויזיה ממשלתית בבלארוס, לאחר שעובדיה המקומיים נטשו אותה במחאה על מה שתיארו כפרופגנדה שהתחנה משדרת.
הפגנות הענק נגד השלטון בבלארוס החלו בעקבות הבחירות ב-9 באוגוסט. ועדת הבחירות הכריזה עם סיומן שלוקשנקו בן ה-66 – ששולט במדינה ביד ברזל מאז 1994 ומכונה במערב "הרודן האחרון באירופה" – זכה בניצחון מוחץ פעם נוספת. טיחנובסקאיה בת ה-38, שהצליחה לאחד את האופוזיציה במערכת הבחירות ולמשוך רבבות לעצרות שלה, קיבלה לפי התוצאות הרשמיות רק 10% מהקולות. היא טוענת לזיוף התוצאות ולניצחון שלה בבחירות.
כ-15,000 איש נעצרו במהלך ההפגנות, חלקם כבר שוחררו. כמעט כל ראשי האופוזיציה נעצרו, ברחו מהמדינה או גורשו ממנה. לוקשנקו השביע את עצמו בחודש שעבר לכהונה נוספת בטקס חשאי. האיחוד האירופי וארה"ב סירבו להכיר בשלטונו.