ראש בראש, נגד היועמ"ש ומול גדעון סער: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ הציגו הערב (ראשון) בכנסת את תוכניתם הכלכלית להתמודדות עם משבר הקורונה, הכוללת "9 צעדים להזנקת הכלכלה בגדול", לדברי נתניהו. העלות הכוללת של התוכנית היא 15 מיליארד שקלים. לא ברור אם כל צעדיה יאושרו. במקביל הציג גם גדעון סער, יו"ר תקווה חדשה, את תוכניתו הכלכלית.
נתניהו אמר: "ממש לפני היציאה מהסגר, הגענו לשלב מכריע ואנחנו צריכים לעשות שני דברים: אחת, להמשיך לתת עוד עזרה לאלו שנפגעים. שתיים, להזניק את הכלכלה שלנו קדימה על ידי עידוד עסקים והצריכה. אנחנו לא מורידים את הרגל מהגז אפילו לא לרגע. זוהי תוכנית כלכלית מאוד נמרצת שתזניק את הכלכלה ותעזור לכל אזרחי ישראל ובראש בראשונה לעסקים הקטנים".
לאחר מכן פירט כץ את תשעת הסעיפים של התוכנית. הסעיף הראשון הוא מענק לעסקים שהמחזור שלהם נפגע ב-25% ומעלה. הסעיף השני, מענק לכל משק בית עד העשירון השביעי. בדומה למענק שניתן אחרי הסגר הראשון, 750 שקל יינתנו לכל בוגר, 500 שקל עבור כל ילד עד הילד הרביעי, ו-300 שקל מהילד החמישי ומעלה. הצעד השלישי הוא תמרוץ להחזרת מובטלי קורונה ותיקים לעבודה, כלומר מי שהיו מובטלים לפחות 80 יום.
הצעד הרביעי הוא מענק מיוחד לנכים בעלות כוללת של 500 מיליון שקל. הצעד החמישי הוא פריסת מע"מ לשישה חודשים, להקלה על עסקים קטנים ובינוניים. הצעד השישי הוא הקלה בהלוואות לעסקים. הצעד השביעי הוא דמי אבטלה לעצמאים. כץ הבטיח כי המהלך יובא עוד השבוע לאישור בוועדת העבודה בכנסת. הצעד השמיני הוא הפחתת רגולציה עסקית. זאת בין השאר באמצעות הארכת פטור לרישוי עסקים חדשים לשנה ורישוי עסקים בהצהרה בלבד. הצעד התשיעי הוא רפורמות להגדלת השקעות.
נתניהו וכץ הציגו את תוכניתם למרות שהיועץ היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שיגר בשבוע שעבר מכתב לשר האוצר, ובו כתב כי ישראל מצויה במערכת בחירות "הגוזרת על הממשלה לרבות שריה למשרדי הממשלה חובת איפוק וריסון בכל הנוגע להחלטות, הקצאת משאבים ויוזמות חקיקה". מנדלבליט דרש בנוסף "להיזהר מפני שימוש לא ראוי בכוח השלטוני ובמשאבי המדינה לתעמולה או להשגת יתרון לא הוגן למפלגה או למועמד מסוים".
נתניהו השיב על כך בחריפות במסיבת העיתונאים ותקף את מנדלבליט: "זה כלכלת בחירות? לא. היועמ"ש של ארה"ב אמר 'אתם לא יכולים להביא'? מישהו מעלה על דעתו? זה כלכלת בחירות כי זה עוזר לאזרחי ישראל? אולי היועמ"ש יגיד לי כמה חיסונים להביא? לא נעלה על דעתנו לפגוע בבריאות אזרחים בגלל בחירות ולא בפרנסתם בגלל שיש בחירות. להפך, זה לא כלכלת בחירות אלא צורך חיוני".
נתניהו המשיך: "לאן הגענו, שפקידים יגידו מה וכמה, איזה דמוקרטיה זאת? ככה נהוג בכל הדמוקרטיות, והגיע הזמן שגם אנחנו נהיה דמוקרטיה מתוקנת".
הכתבים שאלו את נתניהו לגבי השיחות אל נכדו של הרב חיים קנייבסקי שבהן ביקש ממנו לסגור את תלמודי התורה, והשיב: "אני מדבר עם כל הציבורים. אני מצלצל לרבנים, למה לא? אם אפשר לקבל בהבנה, עדיף. הרב קנייבסקי לא זמין, וכל אחד שמדבר איתו מדבר עם הנכד. זה לא התחננות לא התחננתי, זה המסר שלי אל הרב ואני מקווה שהשפיע, אבל משהו השפיע וטוב שכך".
לגבי התמונות של עימותים אלימים בין שוטרים לתושבים בערים החרדיות אמר ראש הממשלה: "ראיתי התנגשות משני הכיוונים. אם שוטר מבקש משהו - תעשה את זה, לא צריך אלימות. אני משוכנע שגם מנהיגי הציבור החרדי אינם רוצים בזאת".
לבסוף נתניהו גם שב וקרא לאזרחים להתחסן לקורונה, והודה שהרגיש תופעות לוואי אחרי הזריקות. "מרגישים תופעות לוואי יום אחד, לא נעים ולא נורא", אמר.
הצגת התוכנית הכלכלית נעשתה להפתעתם של של כל בכירי משרד האוצר, שלא ידעו על כוונתם של נתניהו וכץ, והתנגדו לתוכנית. "זה הכול פוליטי", אמר בכיר במשרד האוצר, שהיה מעורב בהכנת התכנית בשבוע שעבר אך לא עודכן על שינויים שהוכנסו בה ועל היקפה. "ההודעה על עצם קיום מסיבת העיתונאים יצאה בכלל מהליכוד ולא מהאוצר. אי אפשר כבר להבין מה מתרחש כאן".
בכירי האוצר המתנגדים לתכנית אומרים כי בעת הזאת לא היה מקום לפזר עוד כספים לאזרחים, וכי הגירעון בתקציב המדינה גדול מאד גם לפני התכנית. השר כץ לא נענה להפצרותיהם להימנע מהתוכנית החדשה.
כץ השיב לטענות אחרי מסיבת העיתונאים ואמר ל-ynet: "למה שפקידי האוצר יידעו מכל סעיפי התכנית? התייעצתי איתם עם מה שצריך להתייעץ. ואין בעיה עם זה שחלק מהפקידים לא ידעו על מסיבת העיתונאים".
מהביטוח הלאומי נמסר כי "לאחר אישור התוכנית בכנסת, הביטוח הלאומי יפקיד את המענק לחשבונות הזכאים אוטומטית אל חשבונות הבנק, ללא צורך בפעולה כלשהי מהאזרחים".
התוכנית הכלכלית של סער: מענקים למעסיקים והורדת חסמי ייבוא
התוכנית הכלכלית של "תקווה חדשה" בראשות גדעון סער, תחת הכותרת "תקווה לכלכלה", כוללת שבעה סעיפים עיקריים. בין היתר: עידוד חזרה לעבודה באמצעות מענקים והטבות למעסיקים שיחזירו עובדים ולעובדים שישובו לשוק התעסוקה; הענקת רשת ביטחון סוציאלי ומענקים לחזרה לשגרה של עסקים שנפגעו ממשבר הקורונה; סגירת פער הפריון מול המערב והעלאת השכר הממוצע ל-13,500 שקל בתוך 4 שנים.
סעיפים נוספים בתוכנית: הורדת חסמי ייבוא ויצירת תמריצים לייצוא במטרה להביא לפתיחת עסקים חדשים בשיעור של 20% בשנה; יצירת תוכנית לעידוד עלייה של 250 אלף עולים בחמש השנים הקרובות; חזרה לצמיחה בקצב 23% בחמש שנים, וכן הגדלת ההשקעה בתשתיות בשיתוף המגזר הפרטי ב-35% בשנה.
סער אמר: "ישראל יכולה להתפתח ולהצליח הרבה יותר. כדי לעשות את זה צריך להבריא את המשק ולחדש את הצמיחה. במיוחד עכשיו, בזמן משבר קורונה, יש לבצע באופן נחוש רפורמות משמעותיות, שלא בוצעו כבר שנים. התוכנית הכלכלית של תקווה חדשה תסיר מהמשק את המגבלות שבולמות את הצמיחה ותעודד כלכלה מתקדמת וחדשנית, שתמשוך מוחות והשקעות מכל העולם".