שירות הביטחון הכללי והמוסד הודיעו היום (שני) כי גורמי מודיעין מאיראן פעלו לפתות ישראלים לצאת למדינות שונות בחו"ל לצורך פגיעה בהם או חטיפתם. ישראלים שהיו מטרתם של הפרופילים הפיקטיביים הללו, התכתבו איתם ושלחו להם תמונות, הופתעו לגלות שהם חלק מהתרמית. בשיחה עם ynet אמרו כולם שחשדו שמדובר בפרופיל מזויף. לאחר פרסום הניסיון האיראני, כל הפרופילים הפיקטיביים נסגרו.
אחד הפרופילים שבהם עשו שימוש האיראנים הוא של בחורה בשם "מארי וידל", שעקבה אחרי 298 אנשים בעוד שלה היה 84 עוקבים בלבד, אחד מהם הוא דוד (22) מירושלים. דוד החל לעקוב אחריה לאחר שזו פנתה אליו באינסטגרם לפני כחצי שנה, וביקשה להיפגש איתו. לדבריו, "אני מנסה לשחזר את השיחה, זה ממש שורט. היא כל הזמן רצתה שנדבר בוואטסאפ. היא שלחה לי מספר ובדקתי אותו, ועדיין חששתי כי בצבא שרטו לנו את המוח מחמאס - ולכן חשדתי ולא זרמתי ישר".
"עשיתי תרגילים שעושים בטלגראס כדי לאמת את הזהות שלה", הוסיף דוד, והסביר: "אמרתי לה שתשלח לי סרטון, והיא אמרה שהיא מתביישת ושלחה לי תמונות שלה מלפני הרבה זמן. ביקשתי ממנה תמונות מהנוף, והיא שלחה לי תמונות מגוגל. אני שלחתי לה תמונה שלי מהרחוב עם המטריות בירושלים".
"הופתעתי מאוד שאני אחד מאלה שהם פנו אליהם", סיפר דוד. "אני קצת בשוק מזה. באותו רגע די חשבתי שזה חמאס או מישהו מפוקפק אחר. ממש סרט".
"היא הציגה את עצמה כאילו היא מדובאי", אמר. "כנראה שהגיעו אליי מכיוון שכל האינסטגרם שלי זה תמונות מהצבא. שירתתי בתפקיד ביטחוני, אז אני בשבילם טרף - או לפחות ככה הם חושבים".
דוד אומר כי המקרה גרם לו לחשש רב, והוא יודע שמעתה עליו לנהוג במשנה זהירות. "צריך להעלות את המודעות לנושא", אמר. "יכול להיות שאם לא היו מזהירים אותי בצבא הייתי מתפתה, כי הייתי בתקופה קשה בחיים שלי".
מתן הירש (33), צלם ובלוגר טיולים, קיבל גם הוא הודעות מאותו פרופיל איראני שניסה לפתות ישראלים. "הייתי בטיול בטורקיה והפרופיל הזה פנה אליי", אמר. "מישהי שאלה אותי מה קורה, אמרה שהיא אוהבת את ישראל והזמינה אותי לבקר בדובאי. אמרתי לה שאני באירופה. בכל מקרה לא תכננתי לנסוע לדובאי ולא התכוונתי להיפגש איתה כל עוד אני לא מכיר אותה".
בעקבות האזהרות שקיבל בשירותו הצבאית, הירש נזהר ובודק כל פרופיל שפונה אליו. "באופן כללי אני תמיד נזהר בטיולים", אמר. "אני מתכתב עם אנשים בעולם, אבל אני תמיד מסתכל שזה פרופיל אמיתי. לא סמכתי על הפרופיל הזה כי היו לו רק ארבע תמונות, והשיחה איתה הייתה מאוד מוזרה. זה היה ישר 'תבוא לדובאי ותדבר איתי'".
בעקבות הידיעה בנושא, נודע להירש כי הוא חלק מהתרמית האיראנית. "ראיתי שעלתה ידיעה על זה ב-ynet, זיהיתי את הפרופיל ובדקתי וראיתי שהייתי חלק מזה", אמר. "מיד חסמתי אותו. הייתי קצת בשוק. אנשים פונים אליי מכל העולם ושואלים שאלות, ומלכתחילה היא לא התעניינה וזה החשיד אותי. זה גורם לי לחשוב יותר עם מי אני הולך להיפגש. מעתה אני יותר אזהר בנושא הזה".
הירש סיכם: "צריך מאוד להיזהר כשמטיילים בחו"ל. דבר ראשון צריך לראות אחרי מי הפרופיל עוקב. אם אין תוכן רציני בעמוד, התמונות מופנות לקהל ישראלי בעברית קלוקלת ורואים שהשיחה ישר מובילה להיפגש - צריך לחשוד".
בדיווח של שב"כ על הניסיונות האיראניים נכתב כי "השיטה מבוססת על שימוש בפרופילים פיקטיביים ברשת חברתית ויצירת קשר עם ישראלים העומדים בקשרים עסקיים עם גורמים בעולם ונוהגים לצאת לחו"ל". לפי ההודעה, הגורמים האיראנים פתחו באינסטגרם פרופילים פיקטיביים של נשים שעוסקות לכאורה בתחום העסקים והתיירות. באמצעות פרופילים אלה, יצרו הגורמים קשרים עם ישראלים, תיאמו עמם מפגשים בחו"ל וניסו "למשוך" אותם למפגשים בתואנות עסקיות או רומנטיות שונות.
הפעילות, כך נמסר, התבצעה במגוון מדינות שמקיימות קשרים עם ישראל, ובכללן מדינות ערב, טורקיה, מדינות המפרץ, קווקז, אפריקה ואירופה. לפחות במקרה אחד, ישראלי יצא לפני חודשיים לחו"ל למפגש שבקצה המתינו לו גורמי מודיעין איראנים. לאחר נחיתתו של הישראלי ביעד הביניים לטובת טיסת ההמשך, הוא הוזהר על ידי שב"כ ושב על עקבותיו.
בימים האחרונים זוהו עשרות דיאלוגים באינסטגרם בין גורמי הביון האיראנים בפרופילים המזויפים עם אזרחים ישראלים. הגורמים האיראנים ניסו לשכנע את הישראלים ששיטו בהם לטוס ולהיפגש עמם במדינות עם נוכחות דיפלומטית איראנית רשמית כמו גיאורגיה, טורקיה וכו'.
"לגלות מודעות וערנות"
"מדובר בדפוס פעולה מוכר ודומה לזה אשר בוצע בעבר על ידי איראן מול מתנגדי משטר באירופה", אמרו בשב"כ. "עתה, פועלת איראן באופן דומה מול אזרחים ישראלים המבקשים לפתח קשרים עסקיים לגיטימיים בחו"ל במדינות שצוינו.
"קיים חשש ממשי כי פעילות זו של גורמים איראנים תוביל לניסיונות פגיעה בישראלים או חטיפתם באותן מדינות שבהן פועלים האיראנים".
גורמי הביטחון קראו לאזרחים ישראלים שמקיימים קשרים עסקיים בחו"ל לגלות מודעות וערנות ביחס לפניות ברשתות החברתיות מפרופילים שאינם מזוהים על ידם, ולמניעת יצירת קשרים עמם.