הממשלה התכנסה בצהריים (יום א') להצבעה על הסגר בחגי תשרי. הישיבה נדחתה בשעה וחצי בעקבות דיונים של הרגע האחרון. השר יעקב ליצמן, שהודיע על החרמת הישיבה, הגיע למשרד ראש הממשלה והתפטר עוד לפני שהסגר אושר.
שר החינוך יואב גלנט ערך שיחות עם רוב שרי הממשלה בניסיון להאריך את הלימודים ביומיים נוספים, כך שמערכת החינוך תפעל ברביעי וחמישי ותושבת עם כל המשק ביום שישי במקום ביום רביעי. בקשתו התקבלה. בכירים בממשלה אמרו כי ההצעה לסגר תצטרך לעבור התאמות. לא רק בחינוך, אלא בכלל.
למרות השינויים שנמשכים כל העת במתווה המתגבש, השרים התבקשו להצביע על הטלת סגר כללי החל מיום שישי בשעה 06:00. ברגע האחרון הוחלט שלא להצביע, בינתיים, על הגבלות במקומות עבודה.
שרים בממשלה הודו לליצמן בשיחות סגורות על איום ההתפטרות שמומש בסופו של דבר, ואמרו כי זה הדבר היחיד שמפחיד את ראש הממשלה בנימין נתניהו. בדיון, שצפוי להיות סוער, תהיה חזית גדולה של שרים שמתנגדים לסגר - ואחד מהם אף אמר כי קיים סיכוי של אחוז אחד בלבד שבקשותיו של משרד הבריאות יתקבלו. לדבריו, המתווה המתגבש צפוי להיות שונה לחלוטין.
שר האוצר ישראל כץ מתכוון להצביע נגד הסגר בישיבת הממשלה. "הוויכוח הוא על הטענה שמשרד הבריאות לא נערך כראוי להכנת בתי החולים בהתאם להיקף התחלואה הנדרש של 2,000 מונשמים, למרות שקיבל תקציבים ותוספות גדולות של כוח אדם - 400 רופאים ו-2,000 אחיות. כעת טוען המשרד שסף הקריסה בבתי החולים הוא 800 חולים קשה בלבד ולכן יש להטיל סגר על המשק", הסביר כץ.
"בתי החולים נמצאים בדילמה בין הטיפול השוטף שמייצר להם הכנסות לבין הטיפול בקורונה שמכניס הרבה פחות. הדרך היא להזרים סיוע כדי לכסות את הפער הכספי ולא עם סגר כללי על המשק. קיבלנו את ההחלטות המתאימות אך לצערי החקיקה מתעכבת בשל ויכוחים פוליטיים". עם זאת, כץ הצביע על כך שההסברה והאכיפה נכשלו.
"אילו הייתה אכיפה אפקטיבית על כל בתי העסק, ההתקהלויות והאירועים הפרטיים שרומסים את ההנחיות ברגל גסה, לא היינו מגיעים להיקף תחלואה החמור שבו אנו נמצאים", אמר השר. "הפתרון כעת הוא להסדיר את שתי הסוגיות המרכזיות: ספיקת בתי החולים והאכיפה, וכשלב ביניים להטיל סגר לילי נוקשה בין 05:00-19:00 שייאכף מתוך סולידריות חברתית ותקיפות מערכתית, אבל יאפשר לעסקים לפעול בהתאם לתו הסגול שנקבע".
אגף המודיעין בצה"ל הזהיר הבוקר כי קצב התפשטות הנגיף הוא המהיר ביותר שנראה בחודשיים האחרונים - ואף נרשמה מגמת האצה בשבוע האחרון. "אחוז הבדיקות החיוביות שהוא מהגבוהים בעולם, מעיד על תחלואה גוברת בקרב האוכלוסייה הכללית", נכתב בדו"ח של מרכז המידע והידע הלאומי. "טווח הביטחון מגבול הקיבולת של בתי החולים הצטמצם משמעותית, ויוצר סכנה ליציבותה של מערכת הבריאות".
עם זאת, מנהלי בתי החולים שיבא, בילינסון ושערי צדק, שישתתפו בישיבת הממשלה, צפויים לעדכן את השרים כי אין סכנת קריסה לבתי החולים במרכז כמו לבתי החולים בצפון ובירושלים. "עם זאת, אם מגמת התחלואה תימשך, הדבר עלול להשפיע גם על בתי החולים במרכז", הזהירו.
שר החינוך יואב גלנט קרא לוותר על ביטול הלימודים ביום רביעי - והציע להשאיר את התלמידים במסגרות עד סוף השבוע. "מערכת החינוך ותלמידי ישראל הם העתיד והיתרון שלנו, הם לא גורם התחלואה. הבעיות נמצאות במקומות אחרים והגיעה השעה לטפל בהם", כתב השר. "אדרוש בישיבת הממשלה לקיים את הלימודים עד יום שישי כדי לאפשר לתלמידים רצף חינוכי ולהוריהם יציבות כלכלית".
מוקדם יותר גם שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ הודיע שיצביע בממשלה נגד סגר כללי, וכך גם שר התיירות אסף זמיר שקרא "לתת צ'אנס" לתוכנית ה"רמזור" של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו.
"אני תומך בסגר לילי בו כ-80% מהמשק נשאר פתוח", אמר השר פרץ. "מאות אלפי שכירים ועצמאיים נמצאים בחרדה קיומית. מגפת הקורונה הכלכלית קשה לא פחות מהמגפה הבריאותית. אבל אם מגבילים - מפצים. פניתי לראש הממשלה בדרישה להקים באופן מיידי צוות שיקבע את מתווה הפיצוי, כך שיהיה ברור לכולם".
פרט לפרץ, בקבינט הקורונה התנגדו גם שר המדע יזהר שי מכחול לבן ושר השיכון יעקב ליצמן מיהדות התורה. זמיר, שיצביע נגד הסגר, טען בפוסט בחשבון הפייסבוק שלו כי מדובר ב"צעד קיצוני מדי". לדבריו, "אין סיבה למנוע את פעילות הצימרים שאין בהן כלל הדבקה. אין סיבה למנוע לחלוטין פעילות מלונות בערים ירוקות בחודש הכי חשוב של השנה".
פורסם לראשונה: 10:54, 13.09.20