"לא הרגשנו לחץ מיוחד". מגרש החניה הסמוך לחנות רמי לוי בכרמיאל היה גדוש היום (ו'), אולם לקוחות שעמם שוחחנו אמרו כי מדובר בעומס שגרתי של יום שישי וכמובן לקראת ערב חג, ואנשים אינם לחוצים באופן חריג בגלל הסגר שמתוכנן לסוף השבוע הבא. כמו בסופרמקטים, גם בשווקים לא נראתה היום תכונה מיוחדת.
במסגרת המתווה, שעליו הוחלט אמש בקבינט הקורונה ויובא לאישור הממשלה ביום ראשון, הסופרמרקטים שמוגדרים "עסק חיוני" אמורים להיות פתוחים לאורך 14 ימי הסגר "הקשיח" וגם ב-14 ימי הסגר המרוכך יותר.
אבי סלטי, מהיישוב יובלים במועצה האזורית משגב, יצא מהסופר בכרמיאל עם הקניות השגרתיות של יום שישי. "אין שום התייחסות מיוחדת לסגר מבחינת אופי הקניות", סיפר סלטי. "אני מתאר לעצמי שמקומות של אוכל יישארו פתוחים, אז אני לא בלחץ. אבל זה אני אישית, אני לא יודע לגבי השאר".
אבי אזולאי מכרמיאל, הגיע לקניות "השלמה" מאחר שאת הקניות השגרתיות הוא עורך באמצע השבוע. "הכול שגרתי. אני נפגש עם חברים, וגם אצלם הכול סדיר. זה רגיל לחלוטין, מה שאני רואה פה זה עומס של כל יום שישי לפחות".
מיכל דהן סיפרה כי היא עדיין לא מצטיידת, שכן הסגר מתחיל רק בשבוע הבא. "צריך להצטייד גם לקראת החג, אבל אני עדיין לא שם. לקראת החג והסגר נצטייד, בעיקר באוכל, שניצלים, עוף ופסטות".
בסופרמרקט ברקת, שנמצא בדיוק על הגבול בין תל אביב ליפו, לא נרשמה הבוקר תנועה חריגה במיוחד. גם שם לא הורגשה בהלה לרכישת מוצרים. עם זאת, העובדים מדווחים כי מאמש נרשמו הזמנות בהיקפים גדולים יותר. "הסדרנים עובדים יותר באטרף, רואים שיש מלא הזמנות", סיפר יהונתן קדישמן שעובד במקום.
הוא הוסיף: "הייתה קפיצה גדולה ברגע שהכריזו על הסגר. ציפינו שתהיה קפיצה גדולה בהזמנות ולכן נערכנו להכנה של הלקטים וגם לפיזור שעות רחב יותר. אנחנו מתכוננים לזה כאילו זה עומד להיות שדה קרב, ועומדות להיות המון הזמנות".
- אתם צופים חוסרים מסוימים?
"לא משהו שאני יכול להגיד. אני זוכר שבסגר הקודם היה חסר סודה לשתייה וגם ביצים לפרקי זמן לא היו. גם בשרים לא היו. נקווה לטוב, ושהספקים ייערכו כמו שצריך לסגר הנוכחי".
גם הלקוחות מספרים על תחושה של בלבול לצד אדישות. "אי הוודאות הלכה וגדלה", אמר יובל שאול שמתגורר באזור. "תחושת הבלבול גדלה והלכה וזה הדבר היחיד שהשתנה לרעה. אנחנו לא יודעים אם יהיה סגר או לא יהיה סגר, וכל זה קורה על רקע הבלבול בין כמות החולים לכמות המתים. האם הכלכלה יותר חזקה מחיי אדם או חיי אדם יותר חזקים מהכלכלה, בסוף הכול עניין של כסף והופך להיות פוליטי".
- אתה הולך לקנות יותר היום?
"אני אף פעם לא קניתי יותר או פחות, אני קונה מה שצריך וזהו. אני לא משתתף בחגיגת החרדה הלאומית. את ערב החג אנחנו חוגגים בכל מקרה עם המשפחה המצומצמת, זה לא משנה. אם יהיה סגר אז אנחנו נהיה אני ואשתי והילדים. זה הכול. גם ככה חגים זה לא ביג דיל, אז ככה שאם יהיה סגר אני רק איהנה מזה. זה פועל לזכותי".
יפה גרינשטיין ומירי ארמוזה שעובדות בסופר סיפרו על ההיערכות. "אין חוסרים והכול בסדר", אמרה ארמוזה. "כל המדפים מלאים ואנשים יכולים לבוא, לקנות, ליהנות בכיף. יש הכול". עם זאת, יש לציין כי במדף מוצרי החלב לאחר מכן נרשם מחסור בחמאה. "אפילו מביאים כל יום סחורה", הסיפה גרינשטיין.
- יש לחץ? אתן מרגישות שמאז אתמול יש יותר הזמנות?
גרינשטיין: "כן, יש יותר אנשים, יש יותר קניות, יש יותר עגלות. עגלות מלאות יוצאות". ארמוזה: "יוצאות עגלות מלאות. הכול בסדר, אנשים באים קונים, ממלאים ונהנים. הכול טוב".
- ואם אנחנו מסתכלים עוד שבוע-שבועיים קדימה, יכולים להיווצר חוסרים במשהו?
גרינשטיין: "לא מאמינה. לא מאמינה שיהיו חוסרים. גם בפעם הקודמת היה קצת לחץ, אבל לא היו לנו חוסרים. הכול היה. מזמינים והכול מגיע. צריכים להיות יותר רגועים, זה הכול. גם עם הסגר תהיה לנו שנה טובה".
בירושלים פגשנו את קרן זוהר, תושבת הגבעה הצרפתית. "אנשים לא רצים לסופרים כי הם פחות בלחץ קיומי לחיים שלהם", קבעה זוהר בפסקנות. "אנשים לא חושבים שהם הולכים למות, נכנסו למין אפאתיות וזה נורא עצוב".