שעות ספורות לפני טקס חתימת הסכם השלום ההיסטורי עם איחוד האמירויות והצהרת השלום עם בחריין, שייערך הערב (שלישי) בבית הלבן, שליחנו בוושינגטון מספר עוד פרטים על ההסכמים עם המדינות, על השהות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועל האווירה ברחובות ארצות הברית לקראת המאורע.
אף שטקס החתימות ייערך הערב, הצדדים צפויים להמשיך ולעבוד אחריו על פרטי ההסכמים. בעוד שעם איחוד האמירויות עבדו הצוותים זמן רב יחסית על מסמכי ההבנות, עם בחריין - שנכנסה לתמונה בשבת האחרונה - טרם סוכמו כל פרטי ההסכם.
בשל אותם נושאים שעדיין נתונים למשא ומתן בין משרדי הממשלה השונים, עבודת הגורמים על כלל הפרוטוקולים תימשך גם לאחר חזרתם מארצות הברית. בנוסף, משלחת ביטחונית ישראלית צפויה לצאת בקרוב לאיחוד האמירויות ולדון בשיתופי הפעולה הביטחוניים - נושא רגיש על רקע הדיווחים כי הם כוללים את מכירת ה-F-35.
יש לציין כי שיתוף הפעולה עם בחריין לווה בחוסר ודאות לאור הצהרות שונות מכיוונה שיצאו נגד הנורמליזציה. בסופו של דבר, בין היתר ככל הנראה בשל לחצים אמריקניים, הצהרת השלום תיחתם היום על מדשאות הבית הלבן.
במהלך הטיסה לארצות הברית, ראש הממשלה בנימין נתניהו, לא דיבר עם הכתבים ולא יצא לפגוש אותם באזור שבו הם ישבו. ניכר היה שהם מבודדים לגמרי מהפמליה. גם קודם לכן, הזוג נתניהו עלה למטוס דרך השטיח האדום - אך לא שוחח עם הכתבים והצוותים. כך גם לאחר הירידה מהמטוס.
בנוסף, על המטוס הוקם חיץ בין אזור העיתונאים לבין מקום מושבה של הפמליה, שעליו נתלה שלט 'אין כניסה' - וההפרדה הייתה מוחלטת.
התחושה היא שהאירוע מנוהל כמו מבצע צבאי וחשאי. הבית הלבן לא פרסם פרטים על מהלך הטקס, איך הוא ייראה, אפילו לא בנוגע ללוח זמנים או את סדר האירועים. עם זאת, ידוע כי הוא לא צפוי להיות ארוך ורשימת המוזמנים אליו - גדולה.
עוד ידוע בשלב זה כי במעמד החתימות ישתתפו רה"מ, מהצד הישראלי, וכן שר החוץ של איחוד האמירויות ושר החוץ של בחריין - לצד הנשיא טראמפ.
השר לענייני חוץ האמירתי, אנוואר גרגאש, אמר לקראת טקס החתימה כי "ההסכם הוא הדרך להצעיד את האזור קדימה". לדבריו, "עצירת הסיפוח של השטחים הפלסטיניים שם קץ להרס פתרון שתי המדינות. ההסכם החיובי ישיג את התוצאות אותן אנו רוצים, אך אין משמעותו שהמשימה הסתיימה".
ברקע משבר הקורונה, הפמליה הישראלית דרשה כי במהלך הטקס יישמר ריחוק חברתי ושחבריה יעטו מסכות. זאת בניגוד לצוותי הבית הלבן שנוקט מדיניות שונה. המשלחת הישראלית שוהה בקפסולות, ונאסר עליה לצאת מבית המלון. לטקס על "הסכמי אברהם" הוזמנו 700 איש. בין המוזמנים גם אנשי דת, אנשי חינוך ואנשי עסקים מישראל, איחוד האמירויות ובחריין.
ההתרגשות העולמית רבה, אולם נראה כי ההסכמים לא מעסיקים באופן ניכר את הציבור האמריקני שנאבק בהתפרצות הקורונה - שגבתה שם את חייהם של כמעט 200 אלף בני אדם.
בנוסף, נראה כי הסכם והחגיגות לא צפויים לעזור לנשיא טראמפ מבחינת דעת הקהל, אולי הם יחזקו את הבייס שלו - האוונגליסטים והיהודים האורתודוקסים שמעריצים אותו בין כה וכה - אבל לא את אזרחי ארה"ב. הם פחות מתעניינים במה שקורה אלפי קילומטרים מהבית בזמן המגפה.
לכבוד ההסכם: אוטובוסים על שם הנסיכויות
לכבוד ההסכם ההיסטורי, חברת התחבורה הציבורית "אפיקים" החליטה לקרוא לשבעה אוטובוסים בחברה על שם שבע הנסיכויות של האמירויות: אבו דאבי, עג'מאן, דובאי, פוג'יירה, ראס אל-ח'ימה, שארג'ה ואום אל-קיוין.
לצד המיתוג המלא עם שמות הנסיכויות, על האוטובוסים יוצגו גם שלושת הדגלים של איחוד האמירויות, ארצות הברית וישראל, לצד הכיתוב "שלום" בשלושת השפות.
"אנחנו שמחים לקחת חלק קטן בחגיגה הגדולה", אמר סמנכ"ל חברת אפיקים שי מלכה, "ואנחנו שמחים לשלוח מסר של שלום לשכנים, בתקווה שבחודשים הבאים נראה רק חדשות כאלה - והקורונה תהפוך לזיכרון רחוק"
אסף זגריזק השתתף בהכנת הכתבה