שר החקלאות אלון שוסטר (כחול לבן) התייחס הבוקר (חמישי) בריאיון לאולפן ynet לאפשרות של בחירות רביעיות, ואמר כי "זו קטסטרופה, ורק נתניהו לא מבין את זה. הוא כולא אותנו בערמומיותו בין הצדק לבין המדינה. הוא גורר אותנו לבחירות, כל פעם כדי להשיג משהו אחר. זה איום לא לגיטימי, אנחנו דורשים ממנו לעמוד במה שהוא חתם".
בהמשך המשדר התראיין יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) ואמר: "אני חושב ששיתוף הפעולה בינינו לבין כחול לבן בנושא הקורונה הוא יחסית סביר. יש מחלוקות, אבל בסך הכול אנחנו באמת עובדים 99% מהזמן על הטיפול במשבר. ביתר הנושאים, נכון, יש הרבה מאוד מחלוקות. המו"מ בינינו קיים, אבל אני לא יכול לומר אם אנחנו בדרך להסכמות. אם לא, נחזור לציבור והוא יכריע".
זוהר טען כי "הבעיה המרכזית היא הרצון של כחול לבן להבטיח את כהונתו של בני גנץ בעוד שנה וחצי, וזה גורם להם להתעלם מהצורך הכלכלי. הוויכוח בין הצורך הכלכלי של מדינת ישראל לבין הצורך הפוליטי של כחול לבן מביא אותנו למשבר הגדול הזה.
"לגבי עניין הערבות לבני גנץ, זה חלק מהמו"מ. מה שטוב לכלכלה שלנו זה תקציב חד-שנתי", המשיך זוהר, "אנשים רוצים להאשים את נתניהו במשבר כי בהסכם כתוב תקציב דו-שנתי. עם יד על הלב, ראש הממשלה והליכוד לא רוצים בחירות. משבר הקורונה פוגע גם בליכוד, אנחנו נחלשים בסקרים. בסופו של יום, אם ניגרר לבחירות - נתמודד. אגב, גם אם יהיו תוצאות לא טובות".
- אבל אתם התעקשתם על תקציב דו-שנתי.
"אני מבין את זה לחלוטין, רק שבזמנו לא היה את משבר הקורונה. גם כשנחתם ההסכם לא היינו לקראת גל שני, שפתאום נכנסנו לתוכו במלוא העוצמה. אנחנו לא יודעים אם בחורף יהיה גל, שלישי ואם נגמור עם גירעון של עוד 100 מיליארד שקל ב-2021. אני לא רואה משרד ממשלתי שמחזיר כסף שהוא כבר הוציא או שהוא התחייב עליו לשנת 2021, בטח לא אחרי ה-100 מיליארד שכבר הוצאנו עד עכשיו, אם לא יותר. הדבר הזה הוא לא פשוט ברמה הכלכלית, רה"מ רוצה לפעול בהתאם לדברים שהוא מאמין בהם ברמה המקצועית, כחול לבן רוצים משהו אחר".
- אתה מרגיש שהאוצר מעכב הליכים כלכליים?
"יש בעיות בירוקרטיות מאוד קשות, זה לאו דווקא קשור למשרד האוצר אלא לכל משרדי הממשלה", אמר זוהר. "הבירוקרטיה במדינת ישראל היא אחד הדברים הקשים שאנחנו מנסים כל הזמן לתקן, רגולציה כמעט אינסופית שמקשה מאוד על העסקים הישראליים. אנחנו עושים הכול כדי לצמצם את הקושי, ואני מקווה שגם משרד האוצר יעשה את המקסימום כדי להעביר את הכספים בהקדם האפשרי".
זוהר חידד: "אני חושב שזה בכלל לא משרד האוצר, אלא חלק ממנו. מדובר בעיקר ברשות המיסים, שהיא אמונה על העניין הזה. אני יודע שערן יעקב, ראש הרשות, עושה את המקסימום".
- מרגיש שעשית סולחה עם ישראל כץ.
"מעולם לא חשבתי שאבוא לכנסת ואמצא חברים לבילויים. זו סביבת עבודה לא פשוטה, יש מאבקים, יצרים, ויכוחים. לכל אחד יש מטרות ושאיפות. בסופו של דבר טובת הציבור וטובת התנועה הן החשובות ביותר".
על טענות משפחת נתניהו להסתה והטרדות נגדם הוא אמר: "מה שהמשפחה הזאת עוברת כבר מזמן חצה את גבול הטעם הטוב, את כל הגבולות האפשריים. זה פרויקט של הרבה מאוד אנשים בישראל, כל מה שמעניין אותם זה לפגוע בהם, להכאיב ולהקשות".
- גם אתם לפעמים משחקים את המשחק הזה.
"אין ספק שאף אחד פה לא עומד חשוף כמטרה וסופג ולא מחזיר בחזרה - כולנו משיבים אש. אנחנו לא יכולים להיות במצב שבו אנחנו רק חוטפים ולא עונים. עם כל הכבוד לוויכוחים, מה שנעשה למשפחת נתניהו נובע מרצון ברור של הרבה מאוד אנשים לגרום להם להתייאש. ראש הממשלה בסכנת חיים".
זוהר ציין כי "השב"כ מאוד מוטרד מהסכנות שאורבות לרה"מ, והוא שומר עליו בצורה מאוד אינטנסיבית".
השר שוסטר: בחירות הן קטסטרופה ממדרגה ראשונה
בריאיון לאולפן ynet התייחס שר החקלאות לאפשרות של בחירות רביעיות, ואמר כי "מדובר בקטסטרופה". הוא תקף את רה"מ: "נתניהו כולא אותנו בערמומיותו במצב שבו אנחנו צריכים לבחור בין הצדק, ההיגיון הכלכלי והמשפטי וההסכם בינינו, לבין הקיום החיוני כל כך של הממשלה".
עוד אמר השר: "נתניהו צריך לנתק את האיום המטורף בנוגע לבחירות, להניח את הנושא הזה בצד. האיום הוא לא לגיטימי, תשעה מיליון אזרחים עומדים, מביטים בהשתאות ומבקשים לעסוק באלימות הביטחונית, באלימות החיצונית והפנימית ובעניין המגפה. אגב, אפשר לדבר. ההסכם בינינו מאפשר הידברות".
על ההתנהלות בין הגושים הגדולים אמר שוסטר: "אספר לכם סקופ - באחת מישיבות הממשלה אני הייתי עם שר הבריאות יולי אדלשטיין, שהוא ידיד טוב. כשהוא נכנס פנימה הוא ראה אותי קצת מתוח, מתרגש, והוא עיסה אותי מאחור. אמרתי לעצמי - "שר הבריאות עושה לי מסאז'ים, איזה יופי". זאת היכולת שלנו לעבוד במשותף, והיא באה לידי ביטוי בקבינט הביטחוני, בניסוי וטעייה ושיפור בקבינט הקורונה. אני מקווה, אני רוצה להאמין, שבחודש הבא הממשלה תתייצב ויהיה גם קבינט פיוס, שיבטיח לנו אופק של האחדה והחלמה אחרי חודשים ארוכים וקשים".
שוסטר, תושב הדרום, התייחס להסלמה באזור עם הפרחות בלוני הנפץ שנמשכות בימים האחרונים. "אנחנו תוקפים אתרים מדויקים, את מה שצריך", הוא אמר.
- מה ההבדל בין מה שגנץ עושה לבין מה שעשו קודמיו, כולל נתניהו?
"המחלה הכרונית של עזה מלווה אותנו כבר 20 שנה, בפסח אנחנו נציין 20 שנה למרגמות הראשונות שנפלו בקיבוץ נחל עוז. אנחנו צריכים לזכור: אין פתרון צבאי מלא בעזה. גם אם ניכנס אליה עם שלוש אוגדות - נאכל אותה מבפנים. זה לא הכיוון, אבל בין לא לעשות דבר לבין להיכנס פנימה יש עוד מרחק".
- הבטחתם דברים חמורים, טיל על כל בלון.
"איפה השינוי יכול להיות? אנחנו לא שם כרגע. השינוי יכול להיות במערכת המדינית-אסטרטגית. אם לא היינו נמצאים בעימות עם העולם הערבי, ומאיימים במהלכים שאני שמח שכרגע שמנו בצד, אז אפשר לשנות.
"אנחנו צריכים להיאבק עד חורמה בטרור ולבדל את האזרחים בעזה בצורה חכמה", הוא המשיך. "אני מציע לכולנו לזכור את מה שתושבי עוטף עזה יודעים היטב - אנחנו מסוגלים לצמוח כמו שעשינו בעשור האחרון, בשדרות, בקיבוצים, במושבים. יש לנו כוח, והמדינה צריכה להיות מאחורינו. אגב, לפני הבחירות האחרונות כל המפלגות הסכימו על הצורך לחזק את עוטף עזה, ואני מאוד מקווה שבמסגרת אותו תקציב ארוך טווח שיהיה, יתאפשר גם הסיוע לעוטף עזה. מצד אחד אין פתרון צבאי מלא, מצד שני אנחנו לא יכולים להזניח את התושבים שלנו. נגיב בתקיפות אבל לא בתוקפנות מוגזמת, והסיבה לכך היא שיש לנו עוד כמה וכמה אתגרים בסביבה".
שר החקלאות חידד: "אנחנו צריכים להגיב מול מטרות טרור, להיות חכמים בהקשרים האזרחיים ולזכור שאנחנו לא אויבים של שני מיליון בני אדם, אלא של אותו פלג טרוריסטי שחטף את אותם שני מיליון השכנים שלנו. אם נדמה את המציאות בעזה לנושא הבריאות, נגיד שזו מחלה כרונית שלא תוכל להיפתר באבחה. אנחנו צריכים לתת סיוע, טיפול מונע, טיפול משקם, שוב ושוב ושוב, עד שיבואו ימים יותר טובים".