ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, פרסמה היום (שלישי) בפייסבוק את מכתב ההתפטרות שהגישה למנכ"ל המשרד חזי לוי - ומתחה ביקורת קשה על ניהול המשבר אחרי הגל הראשון. שר הבריאות יולי אדלשטיין, שאתמול הודיע על מינוי "מנהל למאבק בקורונה", גילה על התפטרותה במהלך ריאיון לאולפן ynet.
סדצקי פרסמה מכתב ארוך במיוחד, שבו פירטה כיצד לדעתה ניתן לבלום את המשך התפשטות המגפה, מתחה ביקורת על מדיניות האזורים המוגבלים, וטענה: "קולותיהם של 'מכחישי הקורונה' הדהדו בחלק מהדיונים שבהם השתתפתי".
"הישגי ההתמודדות של הגל הראשון הלכו והתבטלו עם הפתיחה הנרחבת והמהירה של המשק", כתבה סדצקי. "מהלך המעבר לשלב השני בישראל היה הרבה יותר נרחב ומהיר בהשוואה למדינות מערביות אחרות. אווירת הטיפול במחלה ואופן קבלת ההחלטות השתנו באופן יסודי, והתוצאות ניכרו בנסיקת עקומת התחלואה.
"לשינוי זה, לצערי, התלוו הכחשה ניכרת בנוגע למגמות התחלואה שנצפו ובנוגע למשמעות ההחלטות שהתקבלו. בעוד שבהצהרת הפתיחה הוכרז כי ההחלטות ישונו והמהלכים יהיו כפופים להשפעת הצעדים בשטח, בפועל, הפתיחה התקדמה תוך קיצור משמעותי בלוחות הזמנים וללא צעדי 'הליכה אחורנית' - וזאת למרות שגרף התחלואה הצביע שהמצב הלך והחמיר. למעשה, רק בסוף השבוע שעבר, החלו ניצני מוכנות לחזרה לפעילות מניעה כשלהי שהיא להערכתי מעטה מידי ומאוחרת.
"כולי תקווה שאתבדה, הלוואי שההתרעות שלי בשבועות האחרונים בפורומים שונים היו מיותרות, שהשיחות שקיימתי לתוך הלילה לא היו דרושות, ושהערכתי את מצב התחלואה בקורונה בישראל תתברר כשגויה. הלוואי שאני טועה".
לטענת סדצקי, "את הגל הראשון אפיינה מנהיגות מקצועית וערכית, ששמה את חיי האדם בראש ומעל לכל שיקול אחר. תחושתי היא שעם הזמן הפכנו מאנשי מקצוע המגיבים לאירועים בצורה פרואקטיבית לבעלי אחריות נטולי סמכות המגיבים באיחור אחר האירועים".
לדבריה, "תוצאות השינוי ניכרות. מהניסיון העולמי בהתמודדות עם מגפות עולה מעשים ומהלכים שנמנעים מהם בשל החשש מהחלטות קשות וכואבות יעלו בהמשך במחיר קשה כפל מונים. מזה כמה שבועות מצפן הטיפול במגפה איבד כיוון. למרות התרעות שיטתיות וסדורות במערכות השונות, ובדיונים בפורומים שונים, אנו צופים בתסכול בשעון החול של ההזדמנויות הולך ואוזל.
"על רקע זה הגעתי למסקנה שבתנאים החדשים שנוצרו ובהם דעתי המקצועית לא מתקבלת - אין ביכולתי עוד לסייע להתמודדות אפקטיבית לבלימת התפשטות הנגיף".
"צופה בכאב בהכחשת הנתונים"
בהמשך המכתב, שתוכנו המלא צורף למעלה, פירטה פרופ' סדצקי מה לדעתה יש לעשות כדי להתמודד עם התפשטות הנגיף בישראל. היא הדגישה שבעקבות אופי המחלה, צעדי החמרה או הקלה שננקטים מתבטאים רק לאחר כמה שבועות - כלומר, העלייה החמורה בחולי הקשה בימים האחרונים היא תוצאה ישירה של המדיניות שננקטה בחודש הקודם.
לדבריה, "אופי מגפת הקורונה בישראל בימים אלה הוא של מחלה מפושטת שמתפרסת על יישובים רבים - למעלה מ-130. היא כוללת את כל טווח הגילאים וכל קבוצות האוכלוסייה. הקבוצה היחידה שעדיין מוגנת היא אוכלוסיית הקשישים שעליה שומרים בזהירות יתרה, אך לא לעולם חוסן. אי אפשר לשמור על אוכלוסייה זו בקפסולה סטרילית לאורך זמן".
לאחר מכן תקפה פרופ' סדצקי את מדינות האזורים המוגבלים: "הארץ כולה בוערת ממקרים, ולמרות שאני תומכת בנקיטת פעולות ממוקדות, אני סבורה שלעת הזו השקעת המאמצים במודל הסגרים לא יוביל לתוצאות הרצויות. במצב שנוצר, יעילותו של טיפול ממוקד על-ידי בידוד או סגר מקומי פוחתת, ויש לחזק את צעדי המניעה של ההגנה האישית והריחוק החברתי. במקום נקיטת צעדים מחייבים אלה, מזה שבועות שאני צופה בכאב בהכחשת הנתונים ובפתיחה בלתי מבוקרת של המשק. קולותיהם של 'מכחישי הקורונה' בתקשורת, אלה שטוענים שזו שפעת, הדהדו בחלק מהדיונים שבהם השתתפתי".
"המלצתי הייתה להימנע מפתיחה כוללת של מערכת החינוך ומבלי שהוכנו תנאים מספקים בבתי הספר ובגני הילדים", הוסיפה. "הקורונה כאן ולהרבה זמן. המונח 'חיים בצל הקורונה' מחייב הבנה עמוקה של אופי התחלואה והצעדים שבהם יש לנקוט. לא ייתכן להצליח במשימה ללא מחירים. לעומת זאת, ניתן לצמצם את המחירים ולנקוט בפעולות שבהן היחס בין צמצום הדבקה לתשלום כלכלי הוא מינימלי".
פרופ' סדצקי מתחה ביקורת גם על מדיניות הבדיקות, וטענה כי בדיקות באוכלוסייה ללא תסמינים כדי לזהות את התפשטות המגפה לא יכולות למנוע את הצורך במניעת העברת הנגיף מאדם לאדם. בנוסף כתבה: "טענות חסרות שחר גרמו להשהיית קבלת החלטות ועיכוב בבלימת התפשטות התחלואה. את כל אירועי התחלואה שהיו עד כה ללא יוצא מן הכלל, מלווים ניסיונות להתעלם או להתכחש למציאות - 'זה לא גל שני', 'אין עלייה בתחלואה הקשה ובתמותה'. גישה זו גורמת להשהיית ביצוע צעדי מניעה והכלה".
לטענתה, "כיום מושקע זמן אינסופי בהרגעת הרוחות ובניהול השותפויות, בזמן שהעשייה בשטח לא מקבלת את תשומת הלב והמקצועיות הנדרשים. זמן רב מדי מושקע בוויכוחים, דיונים, יועצים, פורומים וגורמים מטעם עצמם, עד שרמת התפעול והפרטים הנדרשים להצלחת המבצעים השונים אינם מקבלים את תשומת הלב הראויה. נוצר מצב שבו דיונים רבי-משתתפים לוקים בחוסר הבנת התמונה המורכבת, ונוצרות כפילויות שמלוות בטיפול בלתי מספק. כל זאת בזמן שכוח האדם שנותר לטיפול ביישום ההחלטות קטן מדי, שחוק ומתוסכל".
פרופ' סדצקי ציינה כי גם כשלא הסכימה עם ההחלטות היא נרתמה לביצוע משימות ש"גבו מחיר כבד - אישי, נפשי, בריאותי ופיזי". לדבריה, "בשבועות האחרונים ישראל נעה למקום מסוכן. הנתונים, מפת התחלואה הנוכחית והצפי לעתיד הקרוב מעידים על כך כאלף עדים".
אדלשטיין: "לא קיבלתי מכתב התפטרות"
שר הבריאות, יולי אדלשטיין, גילה על התפטרותה של סדצקי במהלך ריאיון לאולפן ynet ואמר: "לא קיבלתי שום מכתב התפטרות רשמי ממנה. אני מעריך את פועלה וער לשמועות האלה. אני רוצה לחזור ולומר שהיא עושה עבודה מקצועית וטובה. היא במצב לא פשוט כבר חצי שנה".
אתה לא יודע שהיא מתפטרת?
"לא קיבלתי שום מכתב התפטרות רשמי ממנה. הייתי בהערכת מצב של המשרד עד לפני השידור הזה. שום דבר לא נאמר בנושא הזה".
תנסה לשכנע אותה להישאר?
"אני לא מבין למה צריך להפוך את העניין הזה לאישי. היא עובדת מסורה שעבדה במצב מאוד מאוד קשה. אפגש איתה אם היא אכן הגישה את מכתב ההתפטרות, ואנסה להבין את הנסיבות לצעד הזה".
בהמשך פרסם אדלשטיין תגובה להתפטרות: "פרופ' סיגל סדצקי היא עובדת מסורה שפעלה לילות כימים למען בריאותם של אזרחי ישראל. אני מבקש להודות לה על עשייתה ומאחל לה הצלחה בהמשך הדרך".