גרמניה דיווחה הבוקר (יום ה') על שיא יומי של נדבקים חדשים בקורונה – 6,638 בתוך 24 שעות – והיא נערכת לעבור לשלב הבא של המלחמה בגל השני. אחרי שאתמול סיכמו הממשלה הפדרלית ומנהיגי מדינות המחוז המרכיבות את גרמניה על שורה של צעדים חדשים, הבוקר אמר שר הבריאות ינס שפאן כי בימים הקרובים יתברר אם הצעדים שעליהם סיכמו עוזרים לבלום את התפשטות הנגיף, וכי בקרוב יידעו הגרמנים אם יוכלו לקיים את חגיגות חג המולד הגדולות או ייאלצו לבטלן.
הקורונה בעולם – עדכונים אחרונים:
• עוצר לילי בפריז, שיא נדבקים באיטליה
• קטלוניה סוגרת מסעדות, פוטין: "אישרנו עוד חיסון"
• עוד הגבלות באירופה, "סגר חלקי" בהולנד
• פרו פתחה את מאצ'ו פיצ'ו, לתייר אחד בלבד
שר הבריאות שפאן אמר כי לפי שעה, יותר מדי אנשים בגרמניה אינם נשמעים להוראות. "חשוב להבין שאיננו חסרי אונים מול הנגיף", הדגיש. "אנחנו יכולים לעשות משהו, כולנו יכולים לגרום לשינוי בכל יום. אנחנו יכולים לפגוע בנגיף אם ננהג בזהירות זה כלפי זה ונשמור על רמת הדבקה שאנחנו מסוגלים להתמודד איתה". השר הצהיר כי השארת בתי הספר, הגנים והכלכלה פתוחים חייבת לקבל עדיפות עליונה.
יבשת אירופה, נזכיר, חווה בימים אלה גל שני חמור, עם כ-100 אלף נדבקים חדשים בכל יום. בימים האחרונים נשברו שיאי נדבקים בצרפת ובאיטליה, וגם במדינות מרכז אירופה ומזרחה, כמו צ'כיה, קרואטיה וסלובניה. אזורים בספרד שבהם יש התפרצות משמעותית הכריזו על הגבלות קשות חדשות בברים ומסעדות, והגבלות נוקשות יותר הטילה גם הולנד, המתמודדת עם גל שני חמור. בריטניה הנהיגה תוכנית רמזור, שבמסגרתה מוגדר כעת אזור ליברפול כאזור אדום.
ביחס למדינות אחרות, גרמניה התמודדה עד כה עם שיעורי הדבקה ותמותה נמוכים, אבל בשבועות האחרונים יש בה עלייה דרמטית במספר הנדבקים. הקנצלרית אנגלה מרקל הזהירה כי מספר הנדבקים היומי עלול להגיע ל-19,200, וקראה לציבור לציית להוראות הקורונה ביתר שאת. בין השאר קראה לצעירים להימנע לעת עתה מחגיגות וממסיבות.
זה לא ייגמר טוב
אמש סיכמו מרקל ומושלי 16 מדינות המחוז המרכיבות את גרמניה להדק כמה מהגבלות הקורונה. בין השאר הוחלט להחמיר את החוקים המחייבים לעטות מסכה, ולצמצם את שעות הפעילות המותרות לברים באזורים שבהם שיעורי ההדבקה גבוהים. "אנחנו חייבים לעצור את הגידול האקספוננציאלי הזה, ויפה שעה אחת קודם", אמרה מרקל. "אם לא נעשה את זה, זה לא ייגמר טוב".
עד כה קראו הרשויות הפדרליות של גרמניה לרשויות המקומיות להחריף את צעדיהן כאשר הן מגיעות למצב שבו במשך שבעה ימים רצופים עומד השיעור היומי של נדבקים חדשים בשטחן על לפחות 50 לכל 100 אלף תושבים. בערים רבות הגבול הזה נחצה לאחרונה, בהן ברלין, קלן, פרנקפורט, שטוטגרט ומינכן. לפי ההסכם שהושג אתמול בין ממשלתה של מרקל למושלי מדינות המחוז, האחראים על אכיפת ההגבלות ועל הסרתן, כעת יתבקשו מדינות המחוז לפעול כבר ברגע ששיעור הנדבקים היומי עומד באופן רציף על 35 איש לכל 100 אלף תושבים.
לצד הודעתן אמש על הרחבת הקריאה לעטות מסכות ועל צמצום שעות הפעילות של בתי עסק שבהם עלולה להתחולל הדבקה, הודיעו הרשויות הפדרליות והמקומיות כי אם בתוך 10 ימים מרגע אכיפת הכללים החדשים לא תיעצר העלייה בשיעור ההדבקה, לא תהיה ברירה אלא להקשיח את ההגבלות, ובין השאר לאסור התקהלויות של יותר מחמישה אנשים בציבור. תושבי גרמניה נקראים כעת להימנע מנסיעות לא נחוצות אל אזורים שבהם שיעור ההדבקה עומד על יותר מ-50 בני אדם לכל 100 אלף תושבים, ולהימנע גם מיציאה מאזורים שכאלה אם הם כבר נמצאים בהם.
בשל המבנה המבוזר של מערכת השלטון הגרמנית, שנועד לחזק את הדמוקרטיה על-ידי מתן סמכויות רבות למדינות המחוז שמהן מורכבת הפדרציה, נדרש משא ומתן לא פשוט בין אנשיה של מרקל לבין מנהיגי המדינות הללו. אמש הודתה מרקל כי היא אינה מרוצה לגמרי מכך שההסכם שהושג אינו כולל איסור על מלונות לקלוט אורחים מאזורים הסובלים משיעור הדבקה גבוה.
נעלבים מהזקנה במסכה
ראש העיר ברלין מיכאל מולר, מצדו, הזהיר אמש מהטלת הגבלות תנועה חדשות שינתקו את ברלין, הגדולה בערי גרמניה, משאר המדינה. הוא אמר שהגבלות כאלה יהיו בלתי ניתנות לאכיפה ויעלו זיכרונות כואבים מהשנים שבהן הייתה העיר מחולקת, בימי המלחמה הקרה. "העיר נסגרה כמה פעמים לאורך ההיסטוריה – זו לא אופציה", אמר מולר במסיבת עיתונאים אחרי חשיפת התוכנית החדשה שגיבשו הממשלה הפדרלית ומנהיגי מדינות המחוז.
ברלין הייתה עד כה מהאזורים היחידים בגרמניה שלא יישמו את ההחלטה שקיבלו מנהיגי הרשויות קודם לכן החודש לאסור על תושבי אזורים בעלי שיעור תחלואה גבוה להשתכן במלונות באזורים אחרים במדינה. מולר אמר אמש כי איסור על הגעת נוסעים כאלה לברלין יהיה קשה לאכיפה. ברלין היא מקום עבודתם של אלפי בני אדם הגרים ביישובים אחרים במדינת המחוז ברנדנבורג. היא גם מארחת אירועי תרבות ואירועים פוליטיים רבים המצריכים הגעה מערים אחרות.
בתוך כך, מודעה פרובוקטיבית של עיריית ברלין נגד מפירי הנחיות הקורונה זוכה ביממה האחרונה לתשומת לב יוצאת דופן בתקשורת העולמית. במודעה, הנכללת בקמפיין שהושק למעשה כבר בחודש שעבר, נראית אישה מבוגרת עם מסכה על פניה מפנה אצבע משולשת נגד מפירי הכללים. במסגרת הקמפיין נקראים התושבים להפנות גם הם אצבע משולשת למי שאינם נשמעים להוראות – ומסכנים בכך את הציבור.
אתמול הוחלט להפסיק את פרסום המודעה, אחרי שלצד תגובות משועשעות שהתקבלו עליה נשמעו גם טענות של מתנגדים, שאמרו כי היא מעוררת פילוג והדגישו שהיא אינה הוגנת כלפי מי שיש להם סיבה מוצדקת שלא לעטות מסכות.