התפקיד החדש בגדודים המתמרנים שמשכתב את אתוס הלוחם: צה"ל יגייס החל מהיום (ראשון), אז יתחיל מחזור הגיוס הנוכחי, בעלי תפקידים טכנולוגיים לגדודי החי"ר של חטיבת הצנחנים. זאת במסגרת פיילוט שעתיד לחולל מהפכה בפלוגות השריון והחי"ר הסדירים.
עשרות טירונים שיעלו מהיום על מדים ישובצו בשבועות הקרובים בבא"ח צנחנים, באמצע הטירונות, כלוחמים טכנולוגיים - "לוחמי דלתא". בתום עבודת מטה של כמעט שנה, שכללה ניסויים בשטח והסבות של לוחמים קיימים, גובש התפקיד שאותו יאיישו כמעט 15% מסך הלוחמים בגדוד - בדומה לתפקידים מסורתיים יותר כצלפים, קלעים, מטוליסטים ועוד.
הלוחמים הטכנולוגיים יוסמכו כרובאי 07 לכל דבר וישתתפו בקרב באופן מלא, אך פעילותם תסייע ישירות למפקדי המחלקות והפלוגות לקצר תקיפות סיוע מהאוויר לדקות בודדות במקום חצי שעה עד שעה, לתקשר בצ'טים מבצעיים עם כוחות סמוכים תוך כדי לחימה כדי לסגור מעגלי אש מהירים, ולתכנן את הקרב ולנהל את ביצועו תוך הישענות מעודכנת על העושר המודיעיני מיחידות כ-8200.
"לוחם טכנולוגי ירכז פעילות שהייתה בעבר ברמה של אוגדה עד מטכ"ל", הסביר ל-ynet מפקד חטיבת הצנחנים, אל"מ יובל גז, "אפשר לדבר ולהתפעל מכמות ואיכות המודיעין של אמ"ן ומהקרב המשולב בין החילות והזרועות, אבל אם אין יכולת להדביק בין כולם בזמן אמת שהכוח תחת אש - אין לכך שום משמעות, והלוחמים הטכנולוגיים יאפשרו זאת. השאלה היא לא כמה עוצמה יש לצה"ל, אלא כמה הוא מצליח להביא אותה בעיתוי ובהקשר המדויקים לצוות שמסתער בעייטא א-שעב, או לפלוגה שנלחמת בסמטאות סג'עיה".
אל"מ גז: "האמצעים החדשים מספקים תחבולה, קטלניות ואש הרסנית רק אם הלוחמים הטכנולוגיים ימצו אותם לצד ערכי החתירה למגע והרעות שיספגו כלוחמים"
לתפקיד החדש יגויסו מלש"בים בעלי אוריינטציה טכנולוגית שתזוהה כבר בצו הראשון ובהליך המיון שלאחר מכן: מנערים 'גיימרים' בעלי פרופיל קרבי, דרך תלמידי מגמות טכנולוגיות ועד לבעלי יכולות קשב וריכוז במספר פעולות במקביל. גם מלש"בים שנשרו ממבחנים ליחידות מודיעיניות וטכנולוגיות יסווגו כמועמדים לתפקיד, תוך גיבוש מדד חדש בשם 'די', (דלתא) שיצורף לכל מלש"ב ללחימה, לפי פרמטרים שישוכללו לדירוג מספרי הדומה לקב"א ולדפ"ר: די 0 יהיה בעל אוריינטציה טכנולוגית לא מתאימה לתפקיד, די 1 ייחשב לבעל אוריינטציה בינונית ודי 2 - לגבוהה. המדד יופיע על כל טופס שיבוצי של המלש"ב - עד לגיוסו.
"מדד D יסווג את המלש"בים מתחילת תהליך המיונים לצה"ל", אמר אל"מ עידן גלילי, ראש מחלקת תכנון כוח אדם בזרוע יבשה. "ישנם מלש"בים רבים בעלי ניסיון ואוריינטציה טכנולוגית כזו או אחרת, החל מהפעלת רחפנים, גיימרים ועד כאלה שלמדו במגמות טכנולוגיות. מדובר בתהליך שנבדק השנה על ידי גורמי כוח אדם בזרוע היבשה בחטיבת הצנחנים. אנחנו מאמינים שהמדד ייטב את תהליך השיבוץ וההתאמה של המלש"בים לתפקידים הטכנולוגיים ביחידות הקרביות. בדיעבד הראינו שקיים פוטנציאל יוצא דופן של מלש"בים שיכולים לשרת כלוחמים טכנולוגיים".
עבודת המטה לפרויקט נערכה עם גופי המחקר של אכ"א, שחשפו בדיעבד פוטנציאל יוצא דופן של הלוחמים בשנים האחרונות לשרת כלוחמים טכנולוגיים: 28% מהם התגלו כבעלי זיקה טכנולוגית מספיקה להפעיל מערכות טכנולוגיות בשדה הקרב. המל"שבים יישאלו כבר בהליכי המיון גם על ניסיונם בהטסת רחפנים, בגרפיקה ממוחשבת ובפיתוח אתרי אינטרנט. מדד הדלתא יושפע גם מ"יום ה-100" למיונים שייפתח מעתה לא רק למתגייסות אלא גם לבנים, ולמעשה יעודכן עד למבחני הקבלה הסופיים והדיגיטליים לתפקיד שייערכו במהלך הטירונות.
נכון להיום, במסגרת הפרויקט יהיו 10 תתי-תפקידים שונים כלוחמים טכנולוגיים ובהם מפעילי רחפנים תוקפים ואוספים, מפעילי מערכות שליטה ובקרה כמשואה 750 החדשה, מפעילי מכ"מים קטנים ומערכות ללחימה אלקטרונית, מפעילי מערכות תקשורת מסווגות בשטח אויב, לוחמים לפעילות טכנולוגית במנהרות, מפעילי רובוטים, מפעילי טילי גיל בגרסתם המתקדמת ועוד. הקורסים לתפקיד ייערכו בבסיס בית הספר למקצועות החי"ר (ביסל"ח) ויימשכו בין שבועיים לחודש.
"הלחימה הזו לא תהפוך קרבות בדרום לבנון למלחמת כפתורים", הוסיף אל"מ גז, "אבל היא כן תאפשר לנו להשמיד יותר מול האויב ולסיים התנגשויות איתו ב-0:5 או ב-0:7 ועם הרבה פחות אבדות. כוח חייב שמטוס קרב יוריד פצצה על יעד סמוך תוך דקה גג, אחרת הסיוע הזה לא רלוונטי.
"הלוחמים הטכנולוגיים ישובצו בחפ"קי המ"פ ויעבו אותו - יעזרו לו בחשיפת האויב, במבצעי גירוי, בהשמדת מחבלים עם להקות רחפנים בתווך הרום הקרוב לקרקע שנהיה עמוס בעשרות רחפנים, מזל"טים ומסוקי קרב, וגם בו עלולים להיות תקריות ירי דו-צדדי", הוא הסביר.
התוכנית תשולב עם חברות היי-טק ובהן של התעשיות הביטחוניות הגדולות, באופן שיאפשר למשתחררים ששירתו כלוחמים טכנולוגיים להיקלט ולעבוד בחברות אלה על בסיס הידע וההכשרה שקיבלו בצבא - גם ללא תואר אקדמי בתחום.
בצבא יעניקו יתרון לתפקיד לחיילים המתגוררים בפריפריה, והפרויקט כולו אמור לתת מענה לשניים מהמשברים שצה"ל חווה בשנים האחרונות: עדיפות של בני נוער רבים לשרת ביחידות טכנולוגיות כדי לשדרג את עתידם בתחום, לצד ירידה עקבית במוטיבציה לשרת בגדודי החי"ר, השריון וההנדסה. אם התוכנית תצליח, היא תורחב תוך כשנה גם לחטיבת גולני ובהמשך גם לגבעתי וליתר חטיבות החי"ר והשריון.
"קראנו להם לוחמי דלתא כי הם יביאו לשדה הקרב המודרני את האקס פקטור למ"פ ולמג"ד", הוסיף אל"מ גז, "האמצעים החדשים מספקים תחבולה, קטלניות ואש הרסנית רק אם הלוחמים הטכנולוגיים ימצו אותם לצד ערכי החתירה למגע והרעות שיספגו כלוחמים. לא אילפנו כך את עקת הקרב ולא שיבטנו את תופעות המלחמה, אבל כן נתעל יכולות 'בוטיקיות' מיחידות מובחרות לגדודים ולחטיבות. הפיצוח יהיה באיתור המקדים ולכן נשתמש ב'דאטא סיינס' ובאלגוריתם שיעזרו לנו להביא את המתאימים ביותר".
פורסם לראשונה: 20:00, 03.04.21