אחרי שהופתעו מעסקת מכירת מטוסי ה-F-35 לאיחוד האמירויות ושעות ספורות לאחר ששר האנרגיה יובל שטייניץ אמר באולפן ynet כי "במוקדם או במאוחר גם סעודיה וקטאר יבקשו ויקבלו את ה-F-35", מתייצבים הערב (יום א') בכירים במערכת הביטחון נגד מהלך שכזה. "סעודיה, בניגוד לאמירויות, נמצאת 200 ק"מ מאילת, ואין לדעת מה יקרה בעתיד הרחוק מבחינת תפניות אסטרטגיות", הסבירו הערב ל-ynet אותם בכירים.
הגורמים הבכירים, שלא שכחו את התהפוכות והזעזועים שידעו מדינות כמו מצרים וסוריה בעשור האחרון, אומרים: "ידענו שלא סביר שבהסכם עם האמירויות לא יהיו רכיבים ביטחוניים. מיד הרמנו את האנטנות אצלנו".
צוותי משרד הביטחון בראשות המנכ"ל אלוף במיל' אמיר אשל הופתעו לפני כחודשיים להתעדכן מעמיתיהם האמריקנים בפנטגון על רשימת רכש אמצעי הלחימה המתקדמים שאיחוד האמירויות תקבל מארה"ב. בהנחיית שר הביטחון בני גנץ נכנסו מיד לתמונה. ההכרזה של איחוד האמירויות וראש הממשלה בנימין נתניהו על הסכם מתגבש ללא רכיבים ביטחוניים עוררה מיד חשד במערכת הביטחון שיש נדבך שלא הוזכר – הנגזרות הצבאיות, שהאמירויות יקבלו. אלא שכעת הדאגה במערכת הביטחון היא מהבאות - הסתרת רכיבים ביטחוניים ממשא ומתן שסביר שמתנהל בימים אלו בין ראש הממשלה נתניהו למדינות כמו סעודיה וקטאר. מכירת נשק מתקדם למדינות אלו עלולה להשפיע יותר על המאזן האסטרטגי במרחב, עשורים קדימה.
צוותים מיוחדים של משרד הביטחון מיהרו לפנטגון למרתון קדחתני של דיונים שתכליתם שימור היתרון האיכותי מול השדרוג הדרמטי שיקבל צבא איחוד האמירויות מארה"ב: לא רק מטוסי חמקן F-35 אלא גם מטוס F-18 רב-תכליתי מתקדם וטילים ארוכי טווח. המשא ומתן עם האמריקנים היה כה רגיש ומסווג, ששר הביטחון גנץ נדרש לשני ביקורי בזק בוושינגטון, לשיחות פנים מול פנים עם עמיתיו האמריקנים, לצד גיחות דומות של המנכ"ל אשל. ההסכם שהושג בסופו של דבר בין גנץ לעמיתו מארק אספר בשבוע שעבר עשוי להוות בסיס להסכמים דומים מול ארה"ב אם ייחתמו הסכמי שלום גם עם מדינות ערביות נוספות, אך אם הדברים יתנהלו שוב במסגרת זמן דחוקה שכזו, הדבר עלול להוות מקור לסיכון ארוך טווח.
"כל הסכם נורמליזציה הוא טוב לישראל וההסכם עם ארה"ב ישמר את היתרון האיכותי הצבאי של ישראל לעשרות שנים קדימה, ביחס להסכם של האמירויות", הדגישו הגורמים, "אבל סוגיות אסטרטגיות כאלו מחייבות תהליך מסודר, מקצועי. אסור שזה ייפול בהפתעה. יש דרכים לצמצם סיכונים ויש צורך לערב גורמים מקצועיים שאמונים על הנושאים כי יש פה פוטנציאל לשגיאות קשות לכדי סיכון ביטחון המדינה".
ההסכם עם ארה"ב כולל רכיבים ספציפיים לשיפור כוחו של צה"ל, אך לא מדובר בקיצור זמנים ממשי של קבלת פלטפורמות אוויריות בטווח הזמן המיידי. ניתן להעריך שחיזוק היתרון של ישראל במזרח התיכון נוגע גם לסוגיות מודיעיניות. "האם בפרק זמן ממושך יותר היינו מגיעים לתוצאה טובה יותר? זו שאלה היפותטית", הסבירו הגורמים.