אלכסנדרייה אוקסיו קורטז, חברת בית הנבחרים הפרוגרסיבית שנחשבת לכוכבת עולה במפלגה הדמוקרטית, הבטיחה למעשה הלילה (בין שלישי לרביעי) עוד כהונה בקונגרס, אחרי שניצחה את כל יריביה בפריימריז הדמוקרטיים בניו יורק. מחוז הבחירה של אוקסיו קורטז, המכונָה בתקשורת האמריקנית גם בראשי התיבות AOC, הוא מעוז דמוקרטי מובהק, ולפיכך לא צפויה לה שום תחרות אמיתית מהצד הרפובליקני.
היריבה הגדולה ביותר של אוקסיו קורטז בת ה-30 בפריימריז הלילה הייתה מישל קרוסו-קבררה בת ה-53, מנחה לשעבר ברשת CNBC שעד לפני כמה שנים הייתה רשומה דווקא כרפובליקנית, ושנחשבת מועמדת מרכז בניגוד לאשת השמאל הצעירה. בניגוד למרוצים אחרים שנערכו הלילה בפריימריז, הפער הגדול בין השתיים אִפשר לרשתות הטלוויזיה להכריז על ניצחונה של אוקסיו קורטז כבר בשלב מוקדם. ככל הנראה אוקסיו קורטז גרפה יותר מ-70% מהקולות.
זו הייתה הפעם הראשונה שבה אוקסיו קורטז צריכה להגן על המושב שלה בבית הנבחרים מאז הניצחון המדהים שלה בפריימריז של 2018 על חבר בית הנבחרים הדמוקרטי הבכיר ג'ו קרוולי, ניצחון שהפך אותה לאחד הקולות המוכרים ביותר בשמאל האמריקני. פרסומה אפשר לה לגייס כסף רב לקמפיין הנוכחי שלה – יותר מ-10.5 מיליון דולר, בעוד קרוסו-קבררה לשם השוואה גייסה פחות משלושה מיליון דולר.
המבחן של "היחידה"
אוקסיו קורטז נמנית עם קבוצה של ארבע חברות בבית הנבחרים המכונה "היחידה": ארבע החברות בה הן כולן בנות מיעוטים שזו להן הכהונה הראשונה בבית, ושהפכו בשנתיים האחרונות לפנים של מחנה השמאל הרדיקלי במפלגה הדמוקרטית. אוקסיו קורטז איננה היחידה ביניהן שנדרשה להיאבק כעת מחדש על כיסאה: גם רשידה טליב ממישיגן, שהיא הפלסטינית הראשונה בקונגרס, ואילהאן עומאר ממינסוטה, שיחד עם טליב היא המוסלמית הראשונה לכהן בו, צריכות לצלוח את הפריימריז הדמוקרטיים, שבמקרה שלהן ייערכו באוגוסט. יריביהן של השלוש מאשימים אותן כי בשנתיים החולפות העדיפו לנצל את מעמדן החדש כידועניות מאשר לפעול למען מחוזות הבחירה ששלחו אותן לבית הנבחרים ב-2018.
בעברה של אוקסיו קורטז, נזכיר, כמה התבטאויות חריפות נגד ישראל. כשעשרות פלסטינים נהרגו מאש צה"ל בהתפרעויות בגבול עזה במאי 2018 היא האשימה את ישראל בהפעלת כוח מופרז וכתבה בטוויטר: "זה טבח. אני מקווה שלעמיתיי יהיה האומץ המוסרי לקרוא לזה כך. לשום מדינה אין פטור המאפשר לה לבצע ירי המוני במפגינים. הדמוקרטים לא יכולים להמשיך לשתוק על זה".
בשנה שעברה, כשחברתה אילהאן עומאר הואשמה באנטישמיות בשל התבטאויות נגד ישראל, טענה אוקסיו קורטז כי בארה"ב ממהרים כל כך לגנות רק את מי שמתבטא נגד ישראל. "אף אחד לא מבקש לנזוף באותה רמה כאשר אנשים משמיעים הצהרות נגד הקהילה הלטינית או קהילות אחרות", אמרה אז.
מנהל בית ספר, תקוות השמאל
הפריימריז הלילה נתפסו כמבחן כוח חשוב למחנה השמאל הפרוגרסיבי שהתחזק בשנים האחרונות במפלגה הדמוקרטית, אחרי שבתחילת השנה התלכדו רוב בוחרי המפלגה סביב מועמד המרכז המתון ג'ו ביידן בפריימריז לנשיאות והכשילו את הבחירה באיש השמאל ברני סנדרס כמועמד הדמוקרטים. בכמה וכמה התמודדויות שנערכו בפריימריז הלילה בניו יורק, בקנטקי ובארבע מדינות נוספות ניצבו מועמדים פרוגרסיביים מול מועמדים ותיקים הנחשבים לאנשי הממסד הדמוקרטי.
בעוד ניצחונה של אוקסיו קורטז הלילה היה צפוי, עיניים רבות נישאו לעבר התמודדות ניו יורקית אחרת, זו שבין ג'מאל בוומן, בעצמו איש שמאל פרוגרסיבי, לבין היהודי אליוט אנגל בן ה-73, יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, המכהן בבית כבר 31 שנה. גם כאן מי שינצח בפריימריז הדמוקרטיים צפוי להגיע לבית הנבחרים.
ערב ההתמודדות הצביעו הסקרים על יתרון משמעותי לבוומן, ונכון לשעות הבוקר (שעון ישראל) הוא אכן הוביל עם 61% מהקולות לעומת 36% בלבד לאנגל. עם זאת, רבים מהמצביעים העדיפו להצביע דרך הדואר, בין השאר בשל מגפת הקורונה, והקולות שנשלחו בדואר טרם נפתחו. משקלם עשוי להיות יותר מ-50% מהתוצאה הסופית, ולפיכך נמנעים בינתיים כלי תקשורת בארה"ב מלהכריז על ניצחונו של בוומן. מחוזות הבחירה השונים מחויבים להתחיל את הספירה לכל המאוחר ב-1 ביולי.
בוומן בן ה-44 הוא מועמד שחור ליברלי שעבד קודם לכן כמנהל חטיבת ביניים. אנגל מנגד התמודד לאחרונה עם ביקורת שלפיה הוא מנותק מהעם: המגזין "אטלנטיק" דיווח בחודש שעבר כי הוא לא ביקר במחוז הבחירה שלו בניו יורק במשך שבועות ארוכים אחרי התפרצות נגיף הקורונה. ניצחון של בוומן עליו יהיה הישג גדול למחנה הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית.
אתמול אמר בוומן לבוחריו: "אליוט אנגל נהג לומר שהוא קוץ בתחת של טראמפ, אבל אתם יודעים ממה דונלד טראמפ הכי פוחד? מגבר שחור עם כוח". בוומן זכה במרוץ לתמיכתם של מנהיגי המחנה הפרוגרסיבי ברני סנדרס ואליזבת וורן, וגם לתמיכתה של אוקסיו קורטז. מנגד, בכירים ותיקים במפלגה כמו מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון, מועמדת הדמוקרטים לנשיאות בבחירות 2016, תמכו באנגל.
טייסת הקרב נלחמת על מקום בסנאט
תחרות חשובה נוספת בניו יורק היא בין חברת בית הנבחרים הדמוקרטית המתונה קרולין מלוני בת ה-74 לבין המועמד הפרוגרסיבי הצעיר סוראג' פאטל בן ה-36. לפי שעה הקרב שם צמוד, ומלוני מובילה בפחות משני אחוזים. גם במקרה זה בשל ההצבעה בדואר צפויים לעבור ימים ארוכים עד שתיוודע התוצאה הסופית.
בפריימריז הדמוקרטיים לסנאט האמריקני בקנטקי צועדת טייסת הקרב לשעבר איימי מקגרת' ביתרון על המועמד הפרוגרסיבי האפרו-אמריקני צ'רלס בוקר. המנצח ביניהם יצטרך להתמודד ב-3 בנובמבר על המקום בסנאט מול הרפובליקני הבכיר מיץ' מקונל, המכהן כיום כמנהיג הרפובליקנים בסנאט.
כמו אנגל, מקגרת' זכתה לתמיכת הממסד של המפלגה הדמוקרטית, ואחרי ספירת הקולות מ-54% ממחוזות הבחירה היא צועדת ביתרון של 8.2% על בוקר. בוקר צבר לאחרונה מומנטום על רקע מחאת האפרו-אמריקנים בארה"ב, אבל בבחירות עצמן ב-3 בנובמבר דווקא עמדותיה המתונות יותר של מקגרת' עשויות להתאים לקנטקי, הנחשבת למדינה שמרנית יחסית. טראמפ ניצח שם בפער של 30% בבחירות 2016.
בפריימריז הרפובליקניים, לעומת זאת, נחלה הלילה מועמדת שזכתה לתמיכת הנשיא טראמפ הפסד במרוץ שלה לקונגרס האמריקני בצפון קרוליינה. המועמדת לינדה בנט הפסידה שם למועמד מדיסון קות'ורן בן ה-24, שיצטרך כעת להתמודד מול הדמוקרט מו דייוויס בבחירות בנובמבר.
קות'ורן, שבאוגוסט יחגוג 25, הגיל המינימלי הנדרש כדי להיות חבר בבית הנבחרים, משותק בפלג גופו התחתון מאז שעבר תאונת דרכים בשנת 2014. מחוז הבחירה שבו הוא מתמודד נחשב לכזה שבו יש יתרון רפובליקני על פני הדמוקרטים. קות'ורן תיאר את עצמו כתומך נלהב של טראמפ, אך הדגיש כי אם יגיע לבית הנבחרים – לא יהיה בכיס של אף אחד בוושינגטון.