בשני אולמות נפרדים, עם מנחים שונים ושאלות מהקהל: דונלד טראמפ ויריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן היו אמורים להתייצב הלילה (בין חמישי לשישי) לעימות השני ביניהם, לקראת הישורת האחרונה של הבחירות בארצות הברית, אך זה בוטל בעקבות הידבקותו של הנשיא בקורונה וסירובו לעימות וירטואלי. במקום זאת התייצבו השניים לאירועים טלוויזיוניים ששודרו במקביל וסיפקו לציבור האמריקני שתי השקפות עולם שונות לחלוטין. בעוד טראמפ הגיע למשדר שלו לוחמני והתווכח עם המנחה שלא הרפתה משאלותיה הקשות, ביידן דיבר בטון רך וסיפק תשובות ארוכות במיוחד.
העימות השני בין השניים, זה שבוטל, היה אמור להיערך בסגנון של "כנס בוחרים" שבו המועמדים משיבים בעיקר לשאלותיהם של מצביעים מן השורה, ולא של מנחי הטלוויזיה. כך גם נערכו שני המשדרים השונים הללו: האירוע של ביידן, שהתקיים בפילדלפיה שבפנסילבניה, שודר ברשת ABC בשעה 03:00 - ואילו האירוע של טראמפ, שהתקיים במיאמי שבפלורידה, שודר באותה השעה בדיוק ברשת NBC. כך, לא יכלו שני המתמודדים להגיב אחד לטענות של השני, ובכל מקרה הבוחרים לא יכלו לצפות בשניהם בו-זמנית.
אף שהמשדרים נערכו בסגנון של כנס בוחרים, המנחה סוואנה גת'רי מ-NBC שאלה גם היא את טראמפ לא מעט שאלות קשות. במשך 20 הדקות הראשונות היא לא הרפתה ממנו בזמן שניסה להתחמק משאלותיה לגבי יחסו לגזענים הדוגלים בעליונות לבנה, קשריו עם תומכי תיאוריית הקונספירציה QAnon והשקפתו לגבי הצבעות בדואר.
המנחה לטראמפ: "אתה נשיא, לא דוד משוגע"
טראמפ, שמתראיין בדרך כלל לתקשורת האמריקנית השמרנית שברובה תומכת בו, מצא את עצמו שוב ושוב במגננה מול המנחה. הוא תקף אתה לא אחת, ואף כינה אותה "חמודה" כשלחצה עליו להשיב לשאלות על QAnon. הוא נראה מתון יותר כשהשיב לשאלות המשתתפים בקהל.
גם הלילה התבקש טראמפ לגנות ארגונים התומכים בעליונות הגזע הלבן, ועשה זאת רק תחת לחץ המנחה ולא בלהט שבו הוא נוהג לתקוף את פעילי השמאל. "גיניתי את העליונות הלבנה במשך שנים", אמר טראמפ. כמו בעימות הראשון שלו עם ביידן - אז אף סיפק אמירה עלומה שבה קרא לאנשי הארגון Proud Boys "לעמוד מנגד ולהמתין" - גם הפעם הוא מיהר להפנות אצבע מאשימה לארגוני השמאל בארה"ב: "לא שאלתם את ביידן אם הוא מגנה את אנטיפה או לא. גיניתי את העליונות הלבנה, ואני מגנה את אנטיפה ואת אנשי השמאל ששורפים את הערים שלנו, שמנוהלות על-ידי הדמוקרטים".
עם זאת, טראמפ סירב גם הלילה לגנות את תומכי תיאוריית הקונספירציה QAnon. המנחה שאלה אותו אם הוא יכול להצהיר שאמונתם של תומכי הקונספירציה, שלפיה הדמוקרטים מנהלים רשת פדופיליה שטנית שרק הוא יושיע ממנה, אינה נכונה - אך הוא רק השיב: "אני לא יודע כלום על QAnon. מה שאת אומרת לי לא בהכרח הופך את זה לעובדה".
טראמפ סירב להתנער מ"ריטוויט" שעשה לחשבון שמקושר ל-QAnon, ובו טענה מופרעת שלפיה כסגן נשיא עמד ביידן מאחורי הרג של לוחמים מיחידת "אריות הים" של חיל הים, כדי לטייח כישלון-לכאורה של חיסול מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן. הוא הדגיש שזה לא היה ציוץ שלו אלא שהוא רק קישר אליו: "אנשים יכולים להחליט בשביל עצמם". גת'רי השיבה בפליאה: "אני לא מבינה את זה. אתה הנשיא, אתה לא הדוד המשוגע שיכול לרטווט כל דבר שעולה".
טראמפ התפתל גם ביחס לעמדתו נגד חיוב הציבור לעטות מסכות, חרף הקונצנזוס המדעי שהן מסייעות להפחתת התחלואה. "שמעתי סיפורים רבים ושונים על מסכות", טען הנשיא. לאחר שעומת עם מחקר שהציג כי עטיית מסכות יכולה לחתוך בחצי את מספר המתים מקורונה, אמר טראמפ כי יועצו ד"ר סקוט אטלס לא ממליץ להשתמש במסכות. טראמפ הציג את ד"ר אטלס כ"אחד המומחים הגדולים בעולם", אך בפועל הוא נוירורדיולוג ולא מומחה למחלות זיהומיות.
טראמפ אמר גם שהמומחה של הבית הלבן למחלות זיהומיות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, לא ממליץ לעטות מסכות - אך בפועל פאוצ'י אמר זאת רק בשלביה הראשונים של המגפה, בעקבות המחסור במסכות לצוותים הרפואיים. "אני אומר, תלבשו את המסכה", סיכם בסופו של דבר. "אני בסדר עם זה, אין לי בעיה. אנחנו באותו צד".
הנשיא האמריקני התחמק מתשובה לשאלה אם עבר בדיקת קורונה לפני העימות הראשון מול ביידן, כפי שנדרשו השניים לעשות על-ידי הוועדה המארגנת את העימותים. טראמפ, שאובחן כחולה קורונה יומיים בלבד לאחר אותו עימות, אמר הלילה: "אני לא יודע, אני אפילו לא זוכר. אני נבדק כל הזמן". כשנשאל שוב, השיב: "כנראה שעשיתי, ועשיתי בדיקה יום לפני". לאחר מכן אמר כי "אולי עשיתי בדיקה, אולי לא". הוא הוסיף שהחלים לחלוטין מנגיף הקורונה, ושאינו מרגיש בסימפטומים של המחלה.
טראמפ נשאל באירוע גם על תחקיר "ניו יורק טיימס" על תשלומי המיסים והחובות שלו, והשיב: "אני מטופל בצורה רע מאוד על-ידי מס הכנסה. הם מתייחסים אליי מאוד רע, יש שם אנשים מממשלות קודמות". באותו תחקיר נחשף בין היתר שלטראמפ חובות בסכום של יותר מ-400 מיליון דולר, חובות שהפירעון שלהם יגיע בארבע השנים הקרובות. בדבריו לא הכחיש זאת, אך טען שמדובר בסכום פעוט עבורו. "400 מיליון זה בוטנים", אמר.
ב-CNN ציינו עם תום המשדרים המקבילים של טראמפ וביידן כי "העימות האמיתי היה בין טראמפ לסוואנה גת'רי", והחמיאו למראיינת שדרשה מהנשיא תשובות לשאלותיה הקשות. ברשת פוקס, שמזוהה עם הרפובליקנים, טענו מנגד כי בעוד טראמפ התמודד עם מנחה נוקשה ב-NBC - ביידן התמודד עם מראיין שנהג בו ברכות ולא הקשה עליו.
ביידן: "אדרוש שטראמפ ייבדק"
מגפת הקורונה, שגבתה את חייהם של כ-220 אלף אמריקנים, עומדת באופן טבעי במרכז מערכת הבחירות הנוכחית - וביידן ניצל גם הפעם את ההזדמנות כדי לחבוט בנשיא על כישלונו בטיפול במגפה. "הוא החמיץ הזדמנויות אדירות, והמשיך לומר דברים שאינם נכונים", אמר המועמד הדמוקרטי, והזכיר שטראמפ טען כי הנגיף ייעלם עד חג הפסחא או בקיץ. הוא גם הזכיר שטראמפ הציע בעבר להזריק חומר חיטוי לחולים.
לדברי ביידן, אם הוא היה הנשיא, הוא היה פועל לפי התוכנית שהכין ממשל אובמה להתמודדות עם מגפות. הוא הוסיף כי הצעד הראשון עם התפרצות הנגיף היה אמור להיות שליחת אמריקנים לסין, כדי לקבל את המידע המעודכן ביותר בנוגע לנגיף. "טראמפ לא דיבר על מה שצריך לעשות כי הוא המשיך לדאוג, לדעתי, לשוק המניות", טען ביידן. "הוא דאג שאם הוא יגיד עד כמה המצב יכול להיות גרוע, אלא אם ננקוט בפעולות הנדרשות, אז השוק ירד. הברומטר שלו להצלחה במשק הוא השוק".
המועמד הדמוקרטי הוסיף: "טראמפ אומר שהוא פחד שהציבור האמריקני ייכנס לפניקה אם הוא יגיד לו מה קורה. ובכן, הוא זה שנכנס לפניקה - לא האמריקנים". ביידן נשאל על-ידי המנחה ג'ורג' סטפנופולוס אם ידרוש שטראמפ ייבדק לפני העימות הבא ביניהם, והשיב בחיוב: "אני פחות מודאג לגביי, אבל מה עם כל האנשים? הצלמים, העובדים, אנשי השירות החשאי וכל השאר".
ביידן מתמודד עם שאלות על בית המשפט העליון:
ביידן השיב גם לאזהרותיו של טראמפ ולפיהן הוא יביא להגדלת המיסים שלהם אם ייבחר, והסביר שהוא לא מתכוון להעלות מיסים למעמד הביניים: "כשדיברתי על ביטול הפחתות המס של טראמפ, התכוונתי רק לכ-1.3 טריליון דולר מתוך 2 הטריליון האלה, שהלכו לאנשים העשירים ביותר בעשירון העליון בארה"ב". ביידן הוסיף שיעלה את שיעור מס החברות גם אם הכלכלה תמשיך לקרטע.
צעיר אפרו-אמריקני הזכיר לביידן את אמירתו האומללה מחודש מאי, שלפיה כל אדם שחור שמתלבט אם להצביע לו הוא "לא באמת שחור", ושאל אותו "כיצד אתה יכול לשכנע את המצביעים השחורים לקחת חלק במערכת שלא הצליחה להגן עליהם?". ביידן שטח בפניו תוכנית שכוללת הצעות כלכליות וחינוכיות במיליארדי דולרים, והוסיף כי יבקש גם להפנות מימון ליזמים אפרו-אמריקנים צעירים שמתקשים להשיג הלוואות.
ביידן נשאל גם על חוק המאבק בפשיעה שקידם ב-1994, כסנאטור ממדינת דלאוור, חוק שמתנגדיו במחנה הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית טוענים שפגע באופן לא-פרופורציונלי באפרו-אמריקנים. הוא הודה שטעה כאשר קידם את החוק הזה, אך בסוכנות הידיעות AP ציינו כי תשובתו הייתה מטעה מעט, כיוון שביידן לא רק קידם את החוק הזה - אלא אף סייע לנסח אותו. הוא טען שהתנגד לאחד הסעיפים השנויים ביותר במחלוקת בחוק, סעיף שקרא למדינות לגזור על עבריינים מאסר עולם אחרי העבירה השלישית שלהם (גם אם היא פעוטה) - אך למרות זאת הוא הצביע בעד החוק כולו.
חרף הביקורת הזאת, יש להדגיש, הסקרים מלמדים שרוב מוחלט מבין הבוחרים השחורים תומך בביידן. טראמפ, מנגד, אינו פופולרי בקהילה האפרו-אמריקנית, שמוחה כבר חודשים ארוכים נגד הגזענות ויחס המשטרה כלפיה.
ביידן נשאל גם על המועמדת של טראמפ לבית המשפט העליון, איימי קוני בארט, וטען כי היא התחמקה משאלות רבות במהלך השימוע בסנאט ו"לא הציגה הרבה מהפילוסופיה השיפוטית שלה". מי שהפנה אליו את השאלה היה הבוחר ניית'ן אוז, שרצה לדעת כיצד ניתן להגן על זכויות הלהט"ב אם בארט - או שופט שמרן אחר - ייבחר לבית המשפט העליון. "אני חושב שיש ללהט"ב סיבה מצוינת לדאגה", השיב ביידן.
לאחר מכן התפתל ביידן בניסיון להסביר מדוע עדיין לא נקט עמדה בנוגע להגדלת הרכב השופטים בבית המשפט העליון. צעד זה נחשב לשבירת מוסכמות בוושינגטון, אך פרוגרסיבים במפלגה הדמוקרטית מקדמים אותו כ"עונש" על מינויה המסתמן של בארט לעליון. "זה תלוי מה יקרה", אמר ביחס לשימוע של בארט בסנאט.
לדבריו, אם הרפובליקנים לא ימהרו לאשר את מינוי בארט לפני הבחירות, "אני פתוח לשקול מה קורה מאותה נקודה ואילך". הוא הבטיח לנקוט עמדה ברורה יותר לפני הבחירות, אך ציין שהוא מהסס מכיוון שכך תשומת הלב תוסט לשאלה כיצד הוא יפעל - ולא למשמעות של רוב גורף של 3-6 לשמרנים בעליון. "זה דבר שטראמפ אוהב לעשות, תמיד להוריד את העיניים שלנו מהמטרה", טען. הליברלים בארה"ב חוששים, נזכיר, שרוב שמרני מוצק שכזה בבית המשפט עלול להפוך תקדימים היסטוריים כמו הפסיקה שהתירה הפלות ברחבי המדינה ב-1973 או זו שהתירה נישואים חד-מיניים ב-2015.
ביידן הודה כי טראמפ "ראוי למעט קרדיט" על חלק ממהלכי מדיניות החוץ שלו, אך טען כי הנזק גדול הרבה יותר: "אנחנו מוצאים את עצמנו במצב שבו אנחנו מבודדים בעולם יותר מאי פעם. איראן קרובה לפצצה גרעינית, לצפון קוריאה יש יותר פצצות וטילים, ובעלות בריתנו בנאט"ו אומרות באופן פומבי שהן לא יכולות לסמוך עלינו". לדבריו, פרט להסכמים בין מדינות ערב לישראל, "אנחנו לא מאוד מהימנים בעולם". ביידן הזכיר איך דבריו של טראמפ באו"ם בשנת 2018 גררו גל צחוק מהקהל.
קרב על הרייטינג
המועמד הדמוקרטי, שמוביל על יריבו בפער ניכר בסקרים, נזהר לאורך האירוע שלא לספק אמירות בעייתיות שעלולות לסבך אותו. יועציו של הנשיא, נזכיר, ביקרו את החלטתו של טראמפ שלא להשתתף בעימות הווירטואלי, ואמרו שהוא מפספס הזדמנות לנצח את ביידן בעימות לעיני עשרות מיליוני אמריקנים. דיוויד קאנון, יו"ר המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת וויסקונסין-מדיסון, אמר לפני האירועים ל-AFP כי טראמפ ביצע "טעות טקטית" כשסירב להתייצב לעימות. לדבריו, "הוא זקוק לעימותים יותר מביידן. הוא זה שצריך לשנות את המומנטום של הבחירות".
העובדה ששני המשדרים הלילה נערכו במקביל מעלה כעת תהיות בארה"ב מי משני המועמדים ניצח בקרב על הרייטינג. נתוני הצפייה מרשתות הטלוויזיה אמנם טרם התקבלו, אך סקר מיידי שפרסם מכון YouGov לאחר סיום שני המשדרים הצביע על כך שרק 29% מבין הבוחרים הרשומים צפו במשדר של טראמפ, בעוד 32% צפו בזה של ביידן.
העימות השני בין טראמפ לביידן בוטל כאמור לאחר שהנשיא נדבק בקורונה, וסירב להחלטת הוועדה האחראית לקיים את העימות וירטואלית ולנהל אותו מרחוק. ביידן, מנגד, הודיע שהוא לא מתכוון להתייצב לעימות לבדו. העימות האחרון בין השניים אמור להתקיים כמתוכנן ב-22 באוקטובר בנאשוויל, טנסי.