(צילום: נדב אבס, ירון ברנר)

ראש מטה "מגן ישראל", תומר לוטן, התייחס הבוקר (יום ב') לדיווח של דובר איכילוב על עובד זר מהודו שנכנס לארץ אף שכבר סבל מתסמיני קורונה, וכעת התברר כי הוא נושא את הנגיף. בראיון לאולפן ynet אמר לוטן: "לאורך כל הדרך אמרנו שגם שכבות ההגנה שפועלות היום - בדיקה לפני עלייה למטוס, בדיקה בירידה במטוס ובדיקה לקיצורי בידודים – אינן הרמטיות. ייתכן מאוד שהן גם פחות רלוונטית לווריאנטים מסוג מסוים שאולי מפתחים את התסמינים מאוחר יותר".
ל-ynet נודע שלמשרד הבריאות הומלץ בימים האחרונים על עצירה מוחלטת של הגעת זרים, ובהם סטודנטים ועובדים מהודו, החלטה שלבסוף לא התקבלה למרות ההמלצות בדיונים הפנימיים. בנוסף, הומלץ להכניס את כל הישראלים השבים מהודו למלונית - החלטה שגם כן לא התקבלה. "עצירת טיסות מהודו לגמרי לא מומלצת", אומר גורם בכיר שמכיר היטב את הפרטים. "הרי אנשים יגיעו בקונקשן דרך טורקיה. עדיף טיסות ישירות שיהיה לנו יותר קל לסמן אותם", אמר.
2 צפייה בגלריה
הנוחתים מארה"ב ללא צורך בועדת חריגים
הנוחתים מארה"ב ללא צורך בועדת חריגים
נוחתים בנתב"ג
(צילום: נדב אבס)
לוטן אמר בריאיון כי "הנושא של חו"ל הוא עדיין עקב האכילס של כל האירוע הזה. אנחנו כל הזמן עסוקים בהידוק המערכת הזאת אבל במקביל לא לחסום באופן טוטאלי את מדיניות השמיים של ישראל ולהיענות להנחיות שבג"ץ הנחה אותנו. זו מדיניות עדינה ומאוזנת שצריך לנהל לאורך זמן".
- פרסמתם לאחרונה את רשימת שבע המדינות עם אזהרת מסע. יש אפשרות שתחמירו את ההנחיה כך שגם מחלימים וגם מחוסנים שישובו מאותן מדינות יחויבו בבידוד? "זה לא סופי, אבל אנחנו בוחנים את כל כלי המדיניות שיש לנו".
הציוץ של דובר איכילוב:
- לחלק מהמדינות האלה עדיין יוצאות טיסות. "נכון, אנחנו שומעים מסוכני נסיעות שלאור האזהרות האלה אנשים מצמצמים את הנסיעות שלהם לחו"ל. אבל כפי שאמרנו קודם, אנחנו לא חוסמים את הנסיעה לישראלים בשלב הזה".
- זה לא מעמיד בסכנה את ההישג שישראל השיגה לעצמה? אנחנו יודעים שהזן ההודי מתפשט מהר. אולי צריך להקדים את קבלת ההחלטה? "זו נקודה מאוד מורכבת. מצד אחד אנחנו רוצים להסתכל על העולם בצורה דיפרנציאלית. להגיד - פה התפתח וריאנט כזה, שם התפתח וריאנט אחר, ולהתאים את המדיניות במקביל. מצד שני, אנשים נעים ממקום למקום, יש טיסות טרנזיט. האם אתה סוגר את כל השמיים בפני הישראלים? או סוגר את הכניסות באופן הרמטי? האם אפשר לנהל מדיניות דיפרנציאלית בתוך העולם הזה? אלה שאלות שאנחנו דנים בהן כל הזמן".
על פי נתוני משרד הבריאות, אתמול התגלו 77 מאומתים חדשים מתוך 31,074 תוצאות בדיקות שהתקבלו. בבתי החולים מאושפזים 150 חולים שמצבם מוגדר קשה, 82 מהם מונשמים. מאז פרוץ המגפה מתו מקורונה בישראל 6,352 בני אדם. עד כה קיבלו 5,383,569 ישראלים את מנת החיסון ראשונה. 5,017,870 התחסנו גם במנה שנייה.
2 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה לנכנסים לארץ
בדיקת קורונה לנכנסים לארץ
ארכיון. בדיקת קורונה לנכנסים לארץ
(צילום: רויטרס)
לוטן התייחס לביטול החיוב על עטיית מסכות באוויר הפתוח: "הבעיה שלנו הרי היא לא מסכות בחוץ. הבעיה שלנו היא מה זה משדר בכך שהורדת את המסכות. אני נתקל בכל מיני מקרים שבהם אני רואה מסכות יורדות גם במקומות סגורים.
"ההתרשמות שלי היא שכשאנשים מרגישים בטוח עם מי שסביבם, למשל במקום העבודה כשאתה בטוח שכולם מחוסנים, או באירוע של תו ירוק כמו הופעה - אני רואה את המסכות יורדות. אבל כשאנשים נוסעים בתחב"צ עם זרים או נמצאים בסופר, אני עדיין רואה את המסכות על הפנים. אני חושב שאיפשהו זה מתייצב במקום הזה. קשה עדיין לומר את ההשפעה של זה".
- התחלתם לדון על הסרת מסכות בחללים סגורים? "עדיין לא".
אתמול הודיע משרד הבריאות כי בכוונתו להביא לאישור הממשלה את ביטול הגבלות התפוסה למקומות הפועלים במסגרת התו הירוק, בהם אצטדיוני ספורט ואולמות תרבות. לפי התכנון, החל מ-6 במאי תבוטל הגבלת התפוסה גם בתחבורה הציבורית, כולל ברכבת. כמו כן, יוגדרו תנאים לפעילות והכנסת מזון גם בבתי הקולנוע שסגורים יותר משנה.
- לפי ההקלות שעליהן דווח אתמול, זה בעצם שובו של התו הסגול. "בסך הכול העברנו שני סקטורים מתו ירוק לתו סגול - חדרי הכושר והאטרקציות. השינוי המהותי ביותר שייכנס לתוקף מ-6 במאי הוא שבכל המקומות שפועלים בתו ירוק אנחנו לא ניכנס לענייני תפוסות -כמות אנשים, מרחקים, אוכל. אנחנו מבינים שבמקומות שהתו הירוק עובד - המקום הוא בטוח. אחרי שמונה או תשעה שבועות שבהם התו הירוק איתנו, לא הייתה לנו התפרצות אחת".
לוטן התייחס לתוכנית לבצע בדיקות קורונה בתשלום, ואמר: "בסיטואציה הנוכחית, אדם לא מחוסן לא יכול להיכנס למקום עם תו ירוק. גם לא עם בדיקה. את זה אנחנו רוצים לשנות, גם מטעמים מוסריים ואתיים".
- מה שאומר שמהשבוע הבא, יותר אנשים לא מחוסנים ירצו יותר בדיקות. "בדיוק. לכן אנחנו מעריכים שהביקושים האלה יעלו, ולכן הכלי שאנחנו מפעילים כאן הוא מדיניות בדיקות בתשלום, על מנת שהדבר הזה לא יהפוך להיות על חשבונה של המדינה".
- אנחנו רואים מציאות שבה בעצם יש ממש מעט מאובחנים. יש עוד צורך ב"מגן ישראל"? אתם הולכים לקראת פירוק או צמצום פעילות? "זאת שאלה הרבה יותר גדולה. היא לא קשורה רק ל'מגן ישראל' כמטה, אלא בכלל לאיך ישראל מתכוונת להתמודד. פיקוד העורף, מערך הבדיקות, מערך החקירות, הרשויות המקומיות, החמ"לים וכולי. יש כל הזמן כוכבית אחת גדולה: העולם עדיין בתחלואה מאוד מאוד גבוהה. אם היינו יודעים בוודאות שהאירוע לקראת סיום בצורה עולמית, היה לנו הרבה יותר קל לתכנן קדימה תהליך של התקפלות וסגירה או צמצום".