טושיקו אישי השקיעה 180 אלף דולר בשיפוץ המלון היפני המסורתי שלה, בציפייה שזרם של תיירים ינהר ליפן לקראת אולימפיאדת טוקיו. אלא שעכשיו, אחרי שמארגני המשחקים האולימפיים נאלצו להודיע כי בשל מגפת הקורונה לא תותר כניסת אוהדים זרים לארצם הקיץ, היא לא תזכה לארח אפילו תייר אחד.
האולימפיאדה, נזכיר, נועדה במקור להתקיים כבר בקיץ שעבר, אבל בצל המגפה היא נדחתה לחודש יולי הקרוב. אף שרוב הציבור היפני הביע בסקרים תמיכה בביטול המשחקים מחשש שהם יחריפו את התפשטות הנגיף, ממשלת יפן נחושה לעמוד בהתחייבותה לוועד האולימפי ולקיימם, אבל כדי להפחית את הסיכון היא החליטה להסתפק בהגעת הספורטאים הזרים – ולמנוע את כניסתם מחו"ל של מאות אלפי האוהדים שנוהגים בדרך כלל להגיע אל המדינה המארחת את המשחקים.
עכשיו, כשהשקעה של שנים יורדת לטמיון, בענף התיירות היפני מחשבים את הנזקים. מומחים מעריכים כי הנזק יהיה קטן יותר מזה שגרמה המגפה עצמה ומביעים תקווה שהתיירות תיהנה בקרוב מתנופה גדולה כשהחיים ישובו למסלולם, אבל קשה לומר שהמילים הללו מנחמות את העובדים בענף המלונאות, שתלו תקוות אדירות במשחקים.
אישי היא דוגמה מצוינת לכך: לקראת גל המבקרים האדיר שחזו ביפן היא הכפילה את גודל המסעדה במלון שלה, שִדרגה את הריהוט והקישוטים ושיפצה את המטבח. "חשבתי לעצמי 'בשנה הבאה, כשתגיע האולימפיאדה, הביקוש רק יעלה ויעלה'", היא מספרת. "עכשיו פתאום הכול התאדה".
600 אלף תיירים נעלמו
בשנת 2019, גם הודות לאירוח גביע העולם בראגבי, קלטה יפן מספר שיא של תיירים מחו"ל – 31.9 מיליון, וההערכות היו שבשנת 2020, השנה שבה נועדה להתקיים אולימפיאדת טוקיו, יגיעו אליה לפחות 40 מיליון אורחים. אלא שאז, במרץ אשתקד, נאלצה הממשלה היפנית, כמו מדינות אחרות בעולם, להטיל הגבלות קשוחות בגבולותיה, צמצמה מאוד את האפשרות של תיירים להיכנס לשטחה – ולבסוף לא נותר לה אלא להכריז שהמשחקים האולימפיים נדחים בשנה.
יוי אויקאווה, מנהל של חברה מטוקיו המוציאה טיולים לרובע העתיק אסקוסה, העריך שלפחות השנה תגרום האולימפיאדה שתחל ביולי לעלייה במכירות ובהזמנות של לקוחות מרחבי העולם. גם הפעם, כאמור, נכונה לו אכזבה. "הייתי עצוב", הוא מספר על הרגע שבו גילה שהממשלה אוסרת הגעת תיירים זרים למשחקים. בצר לו הוא מנסה כעת להסתפק בפתרון הסביר ביותר: החברה שלו נערכת לקלוט כמה שיותר מבקרים יפנים שיגיעו למשחקים בטוקיו מתוך יפן עצמה, וכדי לגרום להם להרגיש בנוח היא מקפידה על אמצעי היגיינה מחמירים ביותר. "עכשיו אנחנו מנסים להסתכל על התקופה הזו כעל זמן שאפשר לחזק בו את כוחנו", הוא אומר, ומספר שהצוות שלו עובד על שיפור המיומנויות בעבודה עם לקוחות ועל העמקת הידע שלו על האזור שאליו מוציאה החברה טיולים.
לפני ההודעה על איסור ההגעה של אוהדים זרים קיוו מארגני האולימפיאדה למכור כ-630 אלף כרטיסים לתיירים מחו"ל, והממשלה ציפתה למשוך למדינה כ-600 אלף מבקרים ממדינות אחרות. חשוב לציין עם זאת כי פרשנים מדגישים שהציפיות לתנופה כלכלית שיגרמו למדינה המארחת תיירים המגיעים אליה לרגל האולימפיאדה הן לעתים קרובות ציפיות מוגזמות: חברת המחקר Capital Economics העריכה בנובמבר האחרון שבפועל ההכנסה מהתיירים שיגיעו לאולימפיאדה תעמוד על כ-95 מיליארד ין (כ-870 מיליון דולר), רק 0.02% מהתוצר המקומי הגולמי של יפן.
אין את מי להאשים
מארגני האולימפיאדה טרם החליטו אם להגביל גם את מספר האוהדים היפנים שיותר להם להגיע למשחקים עצמם. אם יוטלו הגבלות גם על גודל הקהל היפני, הרי שבצוותא עם האיסור על הגעת אוהדים זרים יכולים ההפסדים להגיע לכ-200 מיליארד ין (כ-1.8 מיליארד דולר). "זה לא סכום גדול מספיק כדי לטלטל את הכלכלה היפנית, אבל זה ודאי הפסד כלכלי גדול", כתב לאחרונה טקהידה קיוצ'י, כלכלן בכיר במכון המחקר "נומורה".
תעשיית התיירות, בכל אופן, יכולה בינתיים רק להמתין ולחכות לימים טובים יותר. "אי אפשר להאשים בזה אף אחד", אומר הידיוקי סאטו, מנהל בכיר בהתאחדות המלונות של יפן. "ברגע שזה ייגמר והתיירות תתחדש, אנחנו מאמינים שיהיה ביקוש גדול של תיירים זרים לטיולים ביפן".
אישי, שערכה כאמור שיפוץ נרחב במלון שלה אך גילתה שתיירים לא יגיעו, מעסיקה את עצמה בינתיים בלמידת מתכונים ובהכנת מטעמים שאותם היא משתפת ברשת עם לקוחותיה הקבועים מחו"ל. יש לה תקוות לעתיד, אבל כדי להשאיר את הראש מעל המים היא נזקקת לפי שעה להלוואות, והחרדה הכלכלית אינה מאפשרת לה להיות נינוחה לגמרי. למעשה, היא תוהה אם הענף ישוב להיות כשהיה: "אעבוד קשה כדי להחזיר את הכסף שלוויתי, אבל אני פוחדת ממה שעלול לקרות אחר כך".