לקראת חודש הרמדאן השנה הייתה למג'די חאפז, תושב קהיר, משאלה עיקרית אחת: שיתאפשר לו לשוב לקיים במסגד את המנהג האהוב של תפילת הלילה הקבוצתית, התוואריח. בשנה שעברה, כשמגפת הקורונה טלטלה את עולמו של חאפז בן ה-68 כמו את עולמם של רבים אחרים, נמנעה ממנו האפשרות לגשת להתפלל במסגד כנהוג בחודש הרמדאן, משום שמצרים הורתה לסגור את בתי התפילה כדי למנוע את התפשטות הנגיף.
"אני הולך למסגד כבר 40 שנה, כך שזה היה קשה מאוד, אבל הדת שלנו מחייבת אותנו להגן זה על זה", אומר מג'די. בחודשים שחלפו בינתיים התירה מצרים לפתוח את המסגדים לתפילות יום השישי, ולרגל חודש הרמדאן של השנה הזו, המתחיל מחר, היא תאפשר למתפללים גם להגיע לתוואריח – תוך שמירה על הגבלות ונקיטת אמצעי זהירות, בהם קיצור זמן התפילה. מג'די יוכל לחדש את מנהגו.
ברבות ממדינות האיסלאם חודש הרמדאן מגיע בשעה של גל קורונה חדש וקשה, והמוני מוסלמים ימצאו עצמם גם הפעם נאלצים לנווט בין שלל של הגבלות. הרמדאן איננו רק חודש של צום, תפילה וצדקה, אלא גם זמן של התקהלויות גדולות לצורך ארוחות שבירת הצום היומיות, שתיית קפה משותפת וביקורים משפחתיים – וכל אלה הם מנהגים העלולים להביא להתפשטות חמורה של הנגיף, כפי שקרה אשתקד.
"בשנה שעברה המונים לא צייתו להנחיות, מדינות מיהרו להסיר את העוצר ואתרי התקהלות נפתחו מחדש, וזה הוביל להשלכות חמורות שנמשכו חודשים", אומר אחמד אל-מנזרי, ראש השלוחה של ארגון הבריאות העולמי במזרח התיכון. לדבריו הדאגה השנה גדולה במיוחד משום שבמהלך הרמדאן יצוין גם חג נוצרי, חג הפסחא של האורתודוקסים שייחגג ב-2 במאי.
סוריה: צמים באוהל וחולמים על הבית
לחשש של אל-מנזרי יש יסוד. בפקיסטן, למשל, עלה בשנה שעברה מספר הנדבקים היומי מפחות מ-800 בתחילת חודש הרמדאן עד ליותר מ-6,000 בשבועות שאחרי סיומו, ובכירים ברשויות שם ייחסו את הגידול החד במספר הנדבקים להפרה הנרחבת של ההנחיות. בהמשך חלה ירידה במספר הנדבקים בפקיסטן, אבל כעת שוב מתגלים בה יותר מ-5,000 נדבקים ביום.
איראן החלה שלשום לקיים סגר בן עשרה ימים בעקבות גידול שחל במספר הנדבקים אחרי חג הנורוז, שבו מציינים את תחילת השנה הפרסית החדשה. גם בחג הזה הפרו החוגגים בהמוניהם את ההנחיות, ואיראן – שנפגעה מהקורונה קשה יותר מכל מדינה אחרת במזרח התיכון – מדווחת כעת על שיאים חדשים של נדבקים כמעט מדי יום.
עבור רבים בעולם המוסלמי, גם המצב הכלכלי מעיב על חודש הרמדאן. בסוריה מוכת המלחמה מספר עבד אל-יאסין כי הוא מודאג מהמחשבה כיצד תיראה השנה ארוחת האיפטר שלו – ארוחת שבירת הצום הנערכת עם השקיעה. "יהיה קשה להגיש אפילו דבר בסיסי כמו פטוש", הוא אומר. זהו חודש הרמדאן השני ברציפות שעבד אל-יאסין מעביר במחנה אוהלים ליד הגבול עם טורקיה, אחרי שנאלץ לברוח אשתקד מביתו בגלל מתקפה של צבא אסד והכוחות הרוסיים, שבה נעקרו מבתיהם מאות אלפי בני אדם. "המשאלה העיקרית שלנו היא לחזור הביתה", אומר אל-יאסין, שחי באוהל עם אשתו, שלושת בניהם ובתם. את רוב האוכל שלו הוא מקבל מארגוני סיוע.
המצב קשה במיוחד גם בלבנון, שמתמודדת בימים אלה עם המשבר הכלכלי הקשה ביותר בהיסטוריה המודרנית שלה, משבר שרק העמיק בעקבות המגפה ואסון הפיצוץ בביירות באוגוסט אשתקד. "אנחנו נמצאים בתקופה שבה יש מי שצמים גם בזמן הרמדאן וגם כשזה לא רמדאן", אומרת נטלי נג'ם, סוכנת ביטוח. אפילו עם משרה סבירה כמו שלה היא בקושי מצליחה לדבריה לעמוד בעלויות המזון, ואם כך, היא שואלת, "מה עם אלה שאיבדו את העבודה שלהם?".
הודו: חשש מאיסלאמופוביה
דרומה ומזרחה משם, בסעודיה, הודיעו השלטונות לקראת הרמדאן כי למסגדים אסור להגיש ארוחות לשבירת הצום וגם לא ארוחות לשעה שלפני עלות השמש, וכל זאת כדי להימנע מהתקהלויות גדולות. שם, כמו במדינות מוסלמיות אחרות, ניסו להתמודד גם עם דאגה ייחודית של חלק מהצמים השנה: האם קבלת חיסון נגד קורונה במהלך היום בחודש הרמדאן פירושה שבירה של הצום? אנשי דת בכירים רבים, בכלל זה בסעודיה, ניסו להרגיע את המודאגים וקבעו כי לא מדובר בשבירת הצום. לפיכך הם מעודדים את המוסלמים לגשת ולקבל את החיסון אם יש להם אפשרות לעשות זאת, גם במהלך שעות היום בחודש הקדוש.
בהודו יש השנה חשש מיוחד מהשילוב בין הקורונה לחודש הרמדאן: בשנה שעברה נרשם שם ברמדאן גידול חד באיסלאמופוביה בעקבות טענות שגל הדבקות שזוהה במדינה החל בכינוס בן שלושה ימים של ארגון איסלאמי בניו דלהי. לקראת חודש הרמדאן השנה, כשהודו מתמודדת עם גל תחלואה גדול והעפילה כבר למקום השני בעולם במספר הנדבקים, קראו אנשי דת למוסלמים לציית באדיקות להגבלות הקורונה ולהימנע מהתקהלויות גדולות.
בפקיסטן מתירות הרשויות למסגדים לפתוח את שעריהם בחודש הרמדאן, אבל תוך הקפדה על תקנות שונות, בהן חובת עטיית מסכות ואיסור על הכנסת מתפללים בני יותר מ-50. עם זאת, בשנה שעברה הייתה הפרה המונית של התקנות, ולכן רופאים דורשים מהשלטונות לסגור את המסגדים הפעם. "אנחנו מודאגים מאוד מההתקהלויות", הסביר ד"ר קייסר סג'ד, מזכ"ל התאחדות הרופאים של פקיסטן, שקרא בין השאר להטיל סגר על העיר לאהור. "אנחנו חייבים ללמוד מהשנה שעברה".
אפגניסטן השכנה מותירה בידי המתפללים את האחריות לשמור זה על זה, להקפיד על ריחוק חברתי ולהימנע מהגעה למסגד אם הם מרגישים חולים. "שמירה על חיי אדם היא חובה", אמר סייד מוחמד שרזדי, ראש מחלקת החאג' וענייני הדת במחוז קאבול. "אתם לא יכולים לסכן אנשים אחרים". ספק אם הקריאה הזו לבדה תספיק.