בוריס ג'ונסון הורה להטיל הגבלות קשות על עוד מיליוני תושבים באנגליה, בעקבות התפשטות המוטציה של נגיף הקורונה.
בשבועיים האחרונים חלה עלייה חדה במספר הנדבקים בבריטניה. אחת הסיבות לעלייה היא המוטציה שגרמה לכאוס, שלפי הערכות מידבקת בעד 70% יותר מהזן הרגיל של הנגיף. מלבד אנגליה, גם בסקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד הוטלו הגבלות קשות כדי לבלום את התפשטות המגפה.
בריטניה דיווחה שביממה האחרונה מתו מקורונה 981 בני אדם, הנתון היומי הגבוה מאז אפריל. לאחר העדכון היומי הודיעה הממשלה ש-78% מתושבי אנגליה - 44.1 מיליון איש - יהיו תחת הגבלות בדרגה 4, הדרגה החמורה ביותר במסגרת מערכת הרמזור המקומית.
בעקבות העלייה בנדבקים והתפשטות המוטציה, מאז 19 בדצמבר חלו הגבלות בדרגה 4 על לונדון ודרום מזרח אנגליה. מהלילה בחצות ההגבלות הקשות יוטלו גם על אזורים רבים במרכז, צפון ודרום מערב אנגליה, כולל הערים הגדולות מנצ'סטר ובירמינגהאם. במסגרת ההגבלות ייסגרו עסקים שאינם חיוניים. התושבים מתבקשים להישאר בבית, ולא לפגוש את מי שאינו חלק מהמשפחה הגרעינית. פעילות המסעדות תוגבל למשלוחים בלבד.
"אנחנו חייבים להכיר במציאות", אמר ראש הממשלה ג'ונסון. "קצב ההתפשטות המהיר של המוטציה החדשה דורש מאיתנו לנקוט תגובה חריפה יותר באזורים מסוימים". הוא קרא לתושבי אותם אזורים להישאר מחר בערב בבית, ולא לצאת לחגוג את השנה החדשה.
הממשלה אמרה שבאזורים שיהיו תחת הגבלות קשות, פתיחת התיכונים בתום חופשת חג המולד צפויה להתעכב. בתי ספר יסודיים באזורים שבהם מספר הנדבקים גבוה במיוחד לא ייפתחו במתכונת מלאה, אך רוב בתי הספר היסודיים ייפתחו ביום שני כמתוכנן.
בעקבות מספר הנדבקים הגבוה סובלים בתי חולים באזור לונדון ודרום מזרח אנגליה מעומס כבד. בחלק מבתי החולים מספר המאושפזים כעת גבוה מחודש אפריל, כשהגל הראשון היה בשיאו.
"שירות הבריאות הלאומי (ה-NHS) נמצא תחת לחץ משמעותי מאוד", אמר שר הבריאות מט הנקוק למחוקקים לקראת החרפת ההגבלות בכמה אזורים באנגליה. "לרוע המזל, המוטציה החדשה מתפשטת כעת ברוב אנגליה ומספר המדבקים מכפיל את עצמו במהירות. לכן הכרחי ליישם את ההגבלות בדרגה 4 באזור רחב יותר".
ב-8 בדצמבר הפכה בריטניה לראשונה במערב שמחסנת את אזרחיה נגד הקורונה. אחרי החיסון של פייזר אישרה היום בריטניה את השימוש בחיסון שני, של חברת אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד. שר הבריאות הנקוק אמר שאישור החיסון "מקרב את היום שבו נוכל להסיר את ההגבלות", אך ציין שלאור התפשטות המוטציה בריטניה חייבת לפעול במהירות כדי לבלום את המגפה. ראש הממשלה ג'ונסון אמר שלאור אישורו החיסון "יש סיבות רבות להיות אופטימיים לקראת האביב", אך הדגיש שאסור להיות שאננים ו"לחשוב שזה נגמר".
יותר מ-72,500 מתו מקורונה בבריטניה – הכי הרבה באירופה אחרי איטליה. אתמול דיווחה בריטניה על שיא נדבקים ליממה – יותר מ-53,000. היום דווח על 50,023 נדבקים חדשים.
בגרמניה דווח היום על שיא של 1,129 מתים מקורונה – הפעם הראשונה מתחילת המגפה שבה מדווח על יותר מ-1,000 קורבנות ביממה. גורמים במדינה אמרו שלאור הנתונים הקשים הם לא יוכלו לבצע הקלות ולהסיר את הסגר בתחילת ינואר. סוכנות הידיעות AP מציינת שבעקבות חופשת חג המולד ייתכן שהדיווחים על חלק מהקורבנות הגיעו באיחור.
גרמניה, המדינה המאוכלסת ביותר באיחוד האירופי, סגרה את המסעדות, הפאבים וחדרי הכושר ב-2 בנובמבר. היא לא הצליחה לבלום את הנגיף, וב-16 בדצמבר הודיעה על סגר. בתי הספר ועסקים לא חיוניים נסגרו. הסגר יהיה בתוקף עד 10 בינואר. הקנצלרית אנגלה מרקל והמושלים של 16 מדינות המחוז יקיימו בשלישי התייעצות על המשך ההגבלות.
מכון רוברט קוך למחלות מידבקות דיווח שביממה האחרונה אובחנו עוד 22,459 נדבקים. בראשון החלה גרמניה במבצע החיסונים ועד כה כ-78,000 קיבלו את המנה הראשונה.
"רק הבוקר אנחנו מתאבלים על מותם של 1,129 בני אדם – 1,129 משפחות יתאבלו בשנה החדשה", אמר שר הבריאות ינס שפאן. "המספר הזה מראה כמה הנגיף ממש להכות בצורה אכזרית. אך מספר המתים הונדבקים גם מראה שיש לנו דרך ארוכה מאוד לשגרה שאנחנו רוצים. במצב הזה, אני לא רואה איך נוכל לחזור למצב שהיה לפני הסגר", הדגיש.