המלחין והזמר האיראני מוחמד רזא שג'ריאן, שיצירותיו בתחום המוזיקה הפרסית הקלאסית הביאו לו הערצה בקרב בני עמו, נקבר הבוקר (שבת) לאחר שהלך ביום חמישי לעולמו. הוא מת בגיל 80 בתום מאבק ממושך במחלת הסרטן.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הקריירה המוזיקלית שלו נמשכה על פני 50 שנה, ומעריציו האיראנים העניקו לו את הכינוי "המאסטרו". בצעירותו שר שג'ריאן שירים שבהם הביע תמיכה במהפכה האיסלאמית של 1979, אך בשנים האחרונות נודע דווקא בתמיכתו בתנועת המחאה נגד משטר האייתוללות.
ב-2009 השלטונות אסרו עליו להופיע בשטחי הרפובליקה האיסלאמית, לאחר שהביע תמיכה במפגינים שיצאו אז לרחובות במחאה על בחירתו מחדש של הנשיא דאז מחמוד אחמדינג'אד, במהומות היסטוריות שזכו לכינוי "המהפכה הירוקה".
בראיון שהעניק באותה שנה לרשת BBC בשפה הפרסית, התייחס אז שג'ריאן לאמירותיו המזלזלות של אחמדינג'אד כלפי המפגינים, אותם כינה "אבק וזבל". שג'ריאן אמר בתגובה: "אני הקול של האבק והזבל, קולי תמיד יהיה שייך לאבק ולזבל". לפי BBC, מאז שנאסר עליו להופיע בתוך איראן, המשיך שג'ריאן להופיע מחוצה לה, במיוחד בארה"ב.
שג'ריאן חשף לפני ארבע שנים שהוא נאבק במחלת הסרטן כבר 15 שנה, והשבוע הלך לעולמו בבית חולים בטהרן. לאחר שבנו הודיע בפוסט באינסטגרם שאביו "עלה להיפגש עם יקיר לבו", מאות ממעריציו התאספו מחוץ לבית החולים ושרו את שיריו.
המוזיקאי האיראני האהוד נקבר הבוקר ליד קברו של המשורר בן המאה השביעית פירדוסי, הנחשב למשורר הלאומי של האומה הפרסית. מאיראן הגיעו דיווחים סותרים בנוגע לשאלה האם שג'ריאן נקבר ממש בתוך המאוזוליאום של פירדוסי בעיר טוס שבצפון-מזרח המדינה – כפי שתכננה משפחתו – או סמוך למתחם הקבורה.
בעקבות מגפת הקורונה, הרשויות אפשרו רק ל-150 בני אדם להשתתף בטקס ההלוויה, שבו נכחו לצד בני משפחה ומעריצים גם מוזיקאים איראנים אחרים. סרטונים שפרסמו כלי התקשורת האיראניים הראו את מעריציו האבלים של שג'ריאן שרים מעל קברו את שירו "מורגה א-שהאר" ("ציפור השחר"), אוֹדָה שחיבר לחירות ולמהפכה.
אף שכאמור שילם מחיר על תמיכתו במפגינים ונאסר עליו לשיר ולנגן בתוך איראן, מותו של שג'ריאן זכה לתשומת לב רבה גם בתקשורת הממלכתית, ורוב העיתונים ברפובליקה האילסאמית דיווחו עליו בכותרות ראשיות בשעריהם. נשיא איראן, חסן רוחאני, ספד לו בציוץ בטוויטר: "שמו, זכרו ועבודתו של האמן הפופולרי הזה יחיו לעולמי עד בזיכרונה של האומה האיראנית אסירת התודה".
האקדמאי האיראני נהיד סיאמדוסט אמר ל-BBC כי בעברו היה שג'ריאן חלק מקבוצה של משוררים צעירים שעשו "מהפכה" במוזיקה הפרסית הקלאסית, כזו שביטאה את התמורות החברתיות והפוליטיות של המאה ה-20.
"המסרים שהיו לו היו אוניברסליים. הוא לא היה דמות פוליטית, הוא לא היה מעורב בפוליטיקה של היום-יום, אלא הוא דיבר על חירות אוניברסלית". על עבודתו המוזיקלית זכה שג'ריאן במספר פרסים לאורך השנים, שניים מהם מהאו"ם.