נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ניסה הלילה (בין חמישי לשישי) להרגיע את הרוחות שסוערות בעקבות הפריצה לגבעת הקפיטול, הכיר לראשונה בכך ששלטונו מגיע לסיום - והתחייב להעברה מסודרת ב-20 בינואר. טראמפ, שהסית את תומכיו לפני המהומות ובמהלכן ולפי אחד הדיווחים שוקל להעניק חנינה לעצמו, התנער הלילה בתקיפות מהמתפרעים ודרש למצות איתם את הדין. עם זאת, הוא המשיך לערער על תוצאות הבחירות וטען כי "אני נאבק כדי להגן על הדמוקרטיה האמריקנית".
בינתיים, ובצל הקריאות להדיח את הנשיא, גוברת התסיסה בממשל האמריקני - ובכירים נוספים התפטרו הלילה, בהם שרת החינוך שהאשימה את טראמפ בהסתה וארבעה יועצים במועצה לביטחון לאומי. בנוסף, רשת CNBC דיווחה שמזכיר המדינה מייק פומפאו ושר האוצר השוהה בישראל סטיב מנוצ'ין דנו באפשרות להדיח את טראמפ. כמו כן, התובע הפדרלי של מחוז קולומביה, שאחראי על חקירת ההתפרעויות, לא שלל את האפשרות שטראמפ יואשם בעקבות חלקו בהסתת ההמון. בתוך כך, הלילה נקבע מותו של שוטר שנפצע במהומות.
הנשיא היוצא, שנחסם מפייסבוק והושעה ל-12 שעות על-ידי טוויטר בעקבות חלקו במהומות, גינה את הפריצה לבניין הקפיטול וטען כי הוא "זועם על האלימות" שראה. הוא פנה לאנשים שפרצו לגבעת הקפיטול ואמר: "לכל אלה שביצעו מעשי אלימות והרס - אתם לא מייצגים את אמריקה. לכל מי שהפר את החוק - אתם תשלמו".
"אמריקה היא, וחייבת להיות תמיד, אומה של חוק וסדר", הוסיף טראמפ. "המפגינים שחדרו לקפיטול טימאו את מקום מושבה של הדמוקרטיה האמריקנית".
לדברי טראמפ, "עברנו בחירות אינטנסיביות, והאמוציות גדולות. עלינו להרגיע את הרוחות ולהמשיך קדימה". עם זאת, הוא ציין גם כי הקמפיין שלו ממשיך לנקוט "בכל דרך משפטית" כדי לערער על התוצאות, וקרא לרפורמה באבטחת הבחירות. לטענת טראמפ, "המטרה היחידה שלי היא להבטיח את אמינות התוצאות. כך אני נאבק להגן על הדמוקרטיה האמריקנית".
לאחר שאמר את הדברים האלה, הכיר טראמפ בסיום שלטונו: "הקונגרס אישר את התוצאות. ממשל חדש יושבע ב-20 בינואר. ההתמקדות שלי כרגע תהיה בהעברת שלטון חלקה ומסודרת. זהו רגע שבו עלינו לעבור לריפוי ולפיוס. שנת 2020 הייתה מאתגרת עבורנו. כדי להביס את המגפה ולבנות מחדש את הכלכלה הגדולה בעולם, עלינו לעבוד יחד".
"להיות הנשיא שלכם היה הכבוד של חיי", חתם טראמפ את דבריו. "ולכל תומכיי המדהימים - אני יודע שאתם מאוכזבים, אבל אני רוצה שתדעו שהמסע המדהים שלנו רק התחיל".
משטרת הקפיטול הודיעה הלילה כי נקבע מותו של השוטר בריאן סיקניק, שנפצע במהומות. "סיקניק נפצע כשהתעמת פיזית עם המפגינים", נאמר בהודעת המשטרה. מלבדו מתו ארבעה בהתפרעויות, בהם אישה אחת שנורתה למוות ושלושה נוספים שמתו כתוצאה ממצבי חירום רפואיים. מפקד משטרת הקפיטול אף הודיע הלילה על התפטרותו בעקבות הביקורת הרבה על תפקוד הכוחות במהומות, שאפשרו למפגינים להתפרץ לבניין בקלות יחסית. ההתפטרות תיכנס לתוקף ב-16 בינואר.
"טראמפ עדיין מהווה סכנה"
הצהרתו של טראמפ מגיעה לאחר יממה שלמה שבה לא התייחס למהומות ולא פנה לציבור. בזמן שתיקתו של הנשיא סערו הרוחות בארה"ב, ומחוקקים בבית הנבחרים וחברים בסנאט אף קראו להדיחו בהתאם לתיקון ה-25 לחוקה, שמאפשר לסגן הנשיא ולחברי הקבינט להדיח נשיא שלא כשיר לתפקיד. יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, ומנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, דרשו אתמול מהממשל לפעול להדחה - והלילה הודיעו שפנו בנושא לסגן הנשיא, מייק פנס, שלא החזיר להם תשובה.
בהצהרה משותפת שפרסמו הלילה שומר ופלוסי הם טענו כי "יש להדיח את טראמפ בגלל ההסתה שלו למרד, והסכנה שהוא עדיין מהווה. מעשיו המסוכנים והמסיתים מחייבים שיסולק מיד מהתפקיד. אנחנו מצפים לקבל מסגן הנשיא תשובה חיובית, שלפיה הוא והממשל יכבדו את שבועתם לחוקה ולעם האמריקני". עם זאת, לפי הדיווחים בארה"ב, פנס לא צפוי לפעול להדחתו של טראמפ בזמן שנותר - אף שכמה שרים בקבינט פנו אליו וביקשו ממנו לעשות זאת.
רשת CNBC דיווחה הלילה כי בין השרים שדנו באפשרות להדיח את טראמפ בהתאם לתיקון ה-25 היו גם מזכיר המדינה מייק פומפאו ושר האוצר סטיב מנוצ'ין. הרשת ציטטה שלושה גורמים שאמרו כי במהלך הדיונים עלו טיעונים רבים נגד ההדחה, בהם ההערכה שהתהליך ייקח יותר משבוע ולמעשה יהיה חסר השפעה. כמו כן, השרים חששו שהדחת הנשיא תגדיל את המתיחות עם תומכיו ותהפוך אותו לגיבור של הימין הקיצוני, ולכן תגרום לנזק רב בטווח הארוך.
חרף רצונם של הדמוקרטים והדיונים בממשל, גורמים שמקורבים לנשיא הנבחר ג'ו ביידן סיפרו ל-CNN כי אין לו כוונה לקדם הליך הדחה נגד טראמפ, מאחר שהוא מעדיף להתמקד בכניסתו לתפקיד ב-20 בינואר. "הדחה לא תעזור לאחד את המדינה הזו", אמר אחד המקורבים, שהוסיף כי "מדובר בעניין שצריך להיות מוכרע בקונגרס". במהלך הלילה התקיימו כמה הפגנות ברחבי ארה"ב בדרישה להדיח את טראמפ.
יש שתי דרכים להדיח נשיא מתפקידו: האחת היא הגשת כתב אישום נגדו בהליך הדחה בבית הנבחרים, ולאחר מכן הרשעתו של הנשיא ברוב של שני שלישים בסנאט – הליך שכבר התנהל נגד טראמפ בפרשת "אוקראינה גייט" אך הסתיים בזיכויו; והשנייה היא הפעלת התיקון ה-25 לחוקת ארה"ב, שנועד להסדיר את העברת השלטון מהנשיא לסגנו במקרה שבו נבצר מהנשיא להמשיך למלא את התפקיד.
בשני התרחישים, הפעלה של ההליך נגד טראמפ תביא להעברת השלטון לסגנו מייק פנס למשך הימים שנותרו לממשל הנוכחי.
התיקון ה-25 לחוקה, שאושר בשנת 1967 בעקבות רצח הנשיא ג'ון קנדי ב-1963, עוסק כאמור בשאלת העברת סמכויות הנשיא במקרה שהנשיא אינו יכול למלא את תפקידו – בין שמבחירה ובין שלא מבחירה. סעיף 4 לתיקון עוסק במצבים שבהם הנשיא אינו מסוגל למלא את תפקידו – אבל אינו מתפטר מרצונו. מומחים אומרים כי מנסחי התיקון התכוונו ללא ספק שהסעיף הזה ייכנס לתוקף כאשר הנשיא מאבד את יכולתו לתפקד מפאת מחלה פיזית או נפשית. יש מומחים הטוענים גם כי אפשר להחיל את הסעיף הזה לא רק על נשיא הסובל ממחלה, אלא גם על נשיא שבאופן מסוכן איננו כשיר לתפקיד.
הזעם על טראמפ נובע מהתנהלותו בהפגנה שלפני הפריצה לקפיטול, בדברים שאמר בזמן הפריצה - ובקריאתו המאוחרת למפגינים לעזוב את הבניין. לפני שהחלו ההתפרעויות, טראמפ נאם בעצרת המונית ושלהב את תומכיו: "לעולם לא נוותר, לעולם לא נכיר בהפסד. המדינה שלנו סבלה מספיק, לא נסבול את זה יותר, נעצור את הגניבה". הוא קרא לפנס שלא לאשר את התוצאות, ולאחר שסגן הנשיא סירב לעשות זאת - טען בטוויטר כי "למייק פנס לא היה האומץ לעשות את מה שהיה צריך כדי להגן על ארצנו ועל החוקה".
בשיא המהומות ולאחר הפריצה לבניין הקונגרס, טראמפ צייץ: "אנא תמכו בשוטרי הקפיטול. הם באמת בעד ארצנו. הקפידו למחות בדרכי שלום!", ועם זאת לא קרא לתומכיו להתפזר מהבניין. אחר כך צייץ: "אני מבקש מכל מי שבבניין הקפיטול לפעול בדרכי שלום. בלי אלימות! זכרו, אנחנו מפלגת החוק והסדר - כבדו את החוק ואת הגברים והנשים הנהדרים שלנו בכחול. תודה!".
רק שלוש שעות אחרי תחילת המהומות פרסם טראמפ בטוויטר הודעה מוקלטת, בת קצת יותר מדקה, שבה קרא לתומכיו "ללכת הביתה בשלום". עם זאת, גם בה שילב אמירות מתסיסות כגון "גנבו מאיתנו את הבחירות", "אלה בחירות מזויפות" ו"לקחו את זה ממני".
טראמפ מתבודד - ושוקל חנינה לעצמו
בצל הדרישה להדיח את טראמפ, הודיעו ביממה האחרונה כמה חברים בממשלו שהם עוזבים את תפקידם, 13 ימים לפני השבעת ביידן. ככל הנראה, הם חוששים שההתפרעות של תומכי טראמפ תכתים את המוניטין שלהם, ותפגע בעתידם הפוליטי.
חברת הקבינט הראשונה של טראמפ שהתפטרה אחרי המהומות היא שרת התחבורה איליין צ'או, רעייתו של מנהיג הרפובליקנים בסנאט מיץ' מקונל. השרה המתפטרת אמרה שהמתקפה היא אירוע מטריד מאוד ושהיא "לא יכולה לעמוד מנגד". הלילה התפטרה גם שרת החינוך בטסי דבוס, ובמכתב ההתפטרות כתבה לטראמפ כי "אין טעם לערער בהשפעת הרטוריקה שלך על המצב. זו נקודת המפנה עבורי".
מתפטר נוסף הוא מיק מולבני, שהיה ראש הסגל של טראמפ בבית הלבן, וכיהן כששליח המיוחד לצפון אירלנד. "אני לא יכול לעשות את זה. אני לא יכול להישאר", אמר מולבני, שהודיע למזכיר המדינה מייק פומפאו על התפטרותו.
מולבני כיהן כראש הסגל בבית הלבן מינואר 2019 עד מרץ 2020. קודם לכן ניהל את משרד הניהול והתקציב. "מי שבוחרים להישאר, ואני אהיה חייב לדבר עם כמה מהם, נשארים בגלל שהם חוששים שהנשיא עלול למנות במקום מישהו גרוע יותר", אמר מולבני. הלילה התפטרו גם אלינור מקאנסי-כץ, שהייתה עוזרת השר במשרד הבריאות, וארבעה בכירים במועצה לביטחון לאומי: המנהלת הבכירה לענייני אפריקה, ארין וולש; מארק ונדרוף, מנהל בכיר במדיניות הביטחון; אנתוני רוגיירו, מנהל בכיר בענייני נשק להשמדה המונית; ורוב גרינווי, מנהל בכיר לענייני המזרח התיכון וצפון אפריקה.
בנוסף התפטרו מתפקידם בעקבות המהומות מט פוטינגר, סגן היועץ לביטחון לאומי, וראיין טאלי, היועץ הבכיר של טראמפ ליחסים עם רוסיה וחבר במועצה לביטחון לאומי.
גורמים בבית הלבן סיפרו אמש שביממה שלאחר המהומות טראמפ היה נסער מאוד. הוא העדיף להתבודד, והיה בקשר רק עם קבוצה קטנה של עוזרים נאמנים. הוא השתלח בכל מי שמנסה להתקרב אליו - כולל סגנו פנס.
ניו יורק טיימס דיווח אמש כי הנשיא דן עם יועציו בשבועות האחרונים באפשרות להעניק לעצמו חנינה, לפני שיעזוב את תפקידו ב-20 בינואר. "בכמה שיחות שהתקיימו מאז יום הבחירות טראמפ אמר ליועציו שהוא שוקל לחון את עצמו", נכתב בעיתון. "במקרים אחרים הוא שאל אם הוא צריך לעשות את זה, ומה יהיו ההשפעות המשפטיות והפוליטיות". לא ברור אם טראמפ העלה את הנושא ביממה האחרונה, אחרי המהומות בבניין הקפיטול.
אף נשיא אמריקני מעולם לא העניק לעצמו חנינה, ומומחים ששוחחו עם ניו יורק טיימס אמרו שהדבר עלול להיות תקדים מסוכן מאוד. בשבועות האחרונים לכהונתו העניק טראמפ חנינה לכמה ממקורביו ויועציו לשעבר, בהם מייקל פלין ופול מנפורט.
בצל הדיווח על האפשרות שטראמפ יחון את עצמו, התובע הפדרלי הבכיר של מחוז קולומביה שבו נמצאת וושינגטון הבירה, מייקל שרווין, אמר הלילה שהנשיא לא יהיה מחוץ לתחום בחקירת המהומות. לדבריו, "אנחנו לא בוחנים רק את האנשים שנכנסו לבניין, אלא גם אם היו אחרים שסייעו להם או מילאו תפקיד נלווה כלשהו בכך". כשנשאל ספציפית אם החקירה כוללת את טראמפ, ששלהב את הקהל בוושינגטון וקרא להם "להילחם בחירוף נפש" לפני תחילת ההתפרעויות, השיב: "אנחנו מסתכלים על כל השחקנים. אם נמצא ראיות - הם יואשמו".