הנשיא הנבחר של ארצות הברית, ג'ו ביידן, הפציר אמש (יום ד') באמריקנים לגלות אחריות ולחגוג הפעם בנפרד את חג ההודיה שיצוין היום, כשברקע הדאגה מהגידול העצום במספר הנדבקים והחשש שארוחות החג המסורתיות שעורכות משפחות בכל רחבי ארה"ב יהפכו לאירועי הדבקה המוניים.
"השנה, מכיוון שאכפת לנו כל כך אחד מהשני, אנחנו הולכים לציין את חג ההודיה בנפרד", אמר אמש ביידן בנאום לרגל החג. ביידן הדגיש כי הוא עצמו – כמי שאיבד את רעייתו הראשונה ובתו בתאונת דרכים וכמי ששכל את בנו שמת מסרטן לפני חמש שנים – יודע עד כמה קשה לאדם לציין את החג בלי היקרים לו.
"אני יודע כמה קשה לוותר על מסורות משפחתיות, אבל זה כל כך חשוב", אמר ביידן. "המדינה שלנו נמצאת בעיצומה של עלייה דרמטית במספר הנדבקים, ואנחנו חייבים לנסות להאט את התפשטות הנגיף". הוא הצהיר כי האמריקנים חייבים זאת לעובדי מערכת הבריאות הנלחמים בנגיף ולאלה שזקוקים למיטה בבית החולים: "זו חובתנו הפטריוטית".
נאומו של ביידן בא כשברקע קריאותיהם הנואשות של מומחי הבריאות לאמריקנים להימנע ממפגשים משפחתיים לרגל החג. למרות האזהרות הללו, מיליוני אמריקנים יצאו בימים האחרונים לדרכים כדי לפגוש את קרוביהם ולציין איתם את החג: רבים מהם מספרים שמאסו במצב אחרי שמונה חודשים של ריחוק חברתי, ושכעת הם נחושים לבלות עם יקיריהם.
לפי נתונים רשמיים, בין יום שישי האחרון ליום שלישי השבוע עברו בנמלי התעופה של ארה"ב קרוב למיליון בני אדם ביום. זו ירידה של 60% מהתקופה המקבילה אשתקד, אבל עדיין – מדובר במספר הגדול ביותר של נוסעים מאז הגעת המגפה לארה"ב.
"אני חושבת שעם החגים והכול, כל כך חשוב להיפגש עכשיו", הסבירה קסידי זרקלה בת ה-25, תושבת פיניקס באריזונה, שטסה אתמול לבקר את משפחתה בקנזס סיטי, מיזורי. היא יצאה לדרך חמושה בחומר לחיטוי הידיים, והעידה שהטיסה הייתה חצי ריקה, כך שהייתה לה שורה שלמה של מושבים בשביל עצמה. "כל עוד אתה שומר על מרחק, לא נוגע בדברים ומחטא את הידיים – אנשים צריכים לפגוש עכשיו את המשפחות שלהם", התעקשה.
הבקשה האחרונה של ד"ר פאוצ'י
מספר המתים מקורונה בארה"ב הגיע כבר ליותר מ-269 אלף, ומספר הנדבקים הרשמי בה עומד על יותר מ-12.6 מיליון. היא מדורגת ראשונה בעולם הן במספר המתים והן במספר הנדבקים. הנתון הזה נובע בחלקו מהעובדה שאוכלוסיית ארה"ב עצומה, יותר מ-330 מיליון בני אדם, אבל גם בחישוב של מספר מתים ונדבקים לנפש נתוניה עגומים יותר משל מדינות מפותחות אחרות.
יותר מ-88 אלף נשאי קורונה מאושפזים כעת בבתי חולים בארה"ב, וזהו מספר השיא שם מאז תחילת המגפה. מספר הנדבקים החדשים שמתגלים בה מדי יום עומד כעת בממוצע על 174 אלף, ובמקומות רבים בארה"ב בתי החולים מתקרבים לשלב שבו יאזל בהם המקום או כוח האדם. אתמול חצה מספר המתים היומי בארה"ב את רף ה-2,000 לראשונה מאז תחילת חודש מאי.
ה-CDC, הסוכנות האמריקנית האמונה על בריאות הציבור, וכן רשויות מקומיות, התחננו בימים האחרונים לאמריקנים להישאר בבתיהם בחג ההודיה ולהסתפק בחגיגות צנועות. "אם נעשה את זה, נעבור את זה", אמר להם ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי למחלות זיהומיות, בריאיון ל-ABC. "זו הבקשה האחרונה שלי אליכם לפני החג", הוסיף פאוצ'י, שקרא לאמריקנים לעטות מסכות ולשמור על ריחוק ככל האפשר.
גם מושלים התגייסו לשכנע את תושביהם לחגוג הפעם בנפרד. בניסיון לשכנע צעירים שלא לנסוע אל הוריהם סיפר מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, שגם בתו שלו לא תבוא השנה לארוחת החג: "זה לא חג הודיה רגיל, ולנהוג כאילו זה חג הודיה רגיל זה להתכחש למציאות כפי שמציג אותה כל מומחה בריאות בארה"ב", אמר. מושל קנטקי, אנדי בשיר, הסביר לתושביו מדוע עליהם להימנע מכינוסים השנה: "זה יבטיח שמשפחתכם המורחבת תהיה בסביבה כדי לחגוג את חג המולד וכדי לציין את החגים בשנה הבאה".
קצין הבריאות: תשו כוחותיי מלשכנע
התפשטותו המחודשת של הנגיף וסירובם של אמריקנים רבים לעטות מסכות ולשמור על מרחק זה מזה גורמים ייאוש לחלק מעובדי ענף הבריאות ובכיריו הניצבים בקו החזית מול הנגיף. "אני חייב להתוודות בפניכם, חברים, תשו כוחותיי מלנסות לשכנע אנשים לעשות דברים, זה פשוט לא מוביל לשום דבר", אמר קצין הבריאות של מדינת מיסיסיפי, ד"ר תומס דובס.
דליזה רוגריגז, מחנכת בת 33, טסה אתמול מנמל התעופה לה גווארדיה בניו יורק לטקסס. "אנחנו יודעים שאנחנו לוקחים סיכון, אבל אנחנו רוצים לראות את המשפחה", הסבירה. "עבר הרבה זמן, אז רצינו לראות אותם ולעשות כיף יחד".
ובכל זאת, יש יש גם רבים שמקפידים מאוד. לוק בורק, שלומד באוניברסיטה בניו יורק, תכנן אמנם לבלות את החג עם משפחתו בניו ג'רזי, אבל החליט להישאר בדירתו אחרי שבשבוע שעבר התברר כי השותף שלו נדבק בקורונה: "אני מצטער שלא אהיה עם הוריי", אמר, "אבל זה הדבר הנכון לעשות".
פורסם לראשונה: 23:07, 25.11.20